Mike Shinoda se novým EP vyrovnává se smrtí Chestera Benningtona

30.01.2018 16:45 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Mike Shinoda, tvůrčí mozek Linkin Park, přichází s první hudbou po smrti svého kolegy z kapely a přítele Chestera Benningtona. Třískladbové EP s výmluvným názvem "Post Traumatic" ukazuje Shinodu na mrtvém bodě mezi minulostí a budoucností. Ten je prostorem vzpomínání i váhání.
7/10

Mike Shinoda - Post Traumatic

Skladby: Place To Start, Over Again, Watching As I Fall
Vydáno: 25.1.2018
Celkový čas: 9:35
Vydavatel: Warner Music

Zpěvák Chester Bennington zemřel přibližně před půl rokem a z tvůrčího tandemu, který tvořil se Shinodou, zůstala jen polovina. Trojice skladeb na EP by se každopádně na posledním albu Linkin Park "One More Light" neztratila. A určitě by dokonce byly za ty lepší kousky.

Centrem, kolem kterého se všechno točí, je skladba "Over Again", jasně vzpomínková věc, kombinující Shinodův rap s charakteristickou melodikou. Píseň o rozloučení s jasně čitelnou výčitkou. Odráží váhání, prázdnotu po Benningtonovi, žádné vytáčky, Shinoda jde ve slokách přímo na dřeň - "No One Knew / What To Do / We Were Such A Mess"; nestydí se za vlastní váhání - "There's No Way / That I'll Be Ready / Get Back On The Stage"; i fakt, že jejich tvůrčí vztah s Benningtonem byl obohacující ("You're Genius"). Metafory zde nejsou potřeba, Shinoda se svou rapovou tváří byl vždycky ten přímočarý. Na trochu obecnější rovinu hraje "Watching As I Fall". Bolest v duši a boj sám sebou je však citelný i zde. Bolavá je pak spíše dvouminutová miniaturka "Place To Start". Opět ty samé otázky, to samé váhání. Jen tady je přítomen sám Bennington v telefonickém hovoru se Shinodou.

Hudebně se všech třech případech pohybujeme v intencích toho, co nás Linkin Park na poslední desce naučili. Ípíčko tak de facto potvrzuje dvě věci: Za prvé, Shinoda je schopen nést prapor Linkin Park dál, byť je to vůči frontmanovi a fanouškům značně neuctivé. A za druhé - hudebního přitvrzení táhle kapely se už asi nedočkáme. Mike Shinoda ji pevně třímá v rukou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY