shop.musicserver.cz
Mandrage - Po půlnoci

Mandrage nevýraznou deskou "Po půlnoci" spíš nudí

Vydáno: 04.02.2018 13:00 v sekci Recenze - Hana Bukáčková | foto: Tomáš Gál

Mandrage vydali šestou řadovou desku "Po půlnoci". Jestli čekáte vypalovačky jako v minulých letech, asi budete zklamáni. Album hned při prvním poslechu působí ospale a pomalejší ráz písní tento pocit jen umocňuje. Novou deskou pánové zcivilněli, ale nedospěli.

6/10

Mandrage - Po půlnoci

Vydáno: 19.01.2018
Celkový čas: 39:00

Skladby: Před půlnocí, Motýli, Filmy, Endrofiny, Slečno, já se omlouvám se, Herečky, Plakáty, Mladý sráči v nás, Apolinář, Honolulu, Výroba, Díky tobě, Po půlnoci

Vydavatel: Universal

Mandrage plní svoje dvouletky, a tak nebylo překvapením, že se vloni vrhli na skládání nových písní a zavřeli se do studia. Díky tomu se před pár dny na pultech objevila již šestá deska. Dostala trefný název "Po půlnoci" podle menšího zpoždění, které její vydání nabralo kvůli předělávce většiny skladeb po vzoru písně "Filmy". Album vyšlo po více než dvou letech od úspěšné kolekce "Potmě jsou všechny kočky černý", ale jedno je jisté, její úspěch novým počinem nenapodobí.

Mandrage neriskovali a novinku natáčeli za pomoci osvědčeného Armina Effenbergera v Chicsound studiu. Jen dvě písničky dokončili ve vysněných berlínských Red Bull Music Studios, kam se odebrali v prosinci. Dvanáct autorských novinek, na kterých spolupracovali všichni členové se lvím podílem Pepy Bolana, doplňuje cover dívčí punkové kapely Zuby nehty "Mladí sráči v nás". Mix a mastering dostali na starost Ecson Waldes a Lukáš Martínek.

Otázkou zůstává, proč kapela, která má hudební a hitový potenciál, nezvládla svojí novou tvorbou další krok na stupínku a spíš stagnuje. Jestli za to může větší popularita, termínová dochvilnost od vydavatelství, nebo absence riskování při produkci, těžko říct. Jedno je jisté, nováčci z loňské scény jako například TH!S, Vesna či Nanosféra předvedli více zázraků než právě favorizovaní Mandrage, kteří svůj talent spíš zametli pod kobereček.

Desku se třinácti věcmi vtipně a tematicky otevírá intro "Před půlnocí" a zavírá ploužákový song "Po půlnoci". Působivý úvod, za kterým stojí Matyáš Vorba a František Bořík, žel nepřešel plynule v druhý track a v tom nejlepším se utnul. Krom již vydaných singlů "Motýli" a "Slečno, já se omlouvám se", které se zabydlely v éteru, mají největší potenciál "Výroba", "Plakáty" či "Endorfiny". Právě v "Endorfinech" je příjemným překvapením foukací harmonika.

Po textové stránce to opět není žádná sláva a velké umění. Na to, že mají kluci kolem třicítky, se vyspělost do textů zatím příliš nepřetavila. Místy převládá jednoduchý text, který až pubescentním zpracováním v některých pasážích tuto domněnku jen utvrzuje, viz jinak chytlavá "Honolulu". Nejpřiblbější text obsahuje song "Filmy", což kvalitně odvedenou hudební stránku písně úplně degraduje. Proto jak oáza na poušti působí textařsky povedenější "Po půlnoci", "Díky tobě" či "Motýli", které si Mandrage hrají s metaforami a zůstává v nich alespoň nějaké tajemno.

Kapela dopředu hlásala, že by se s novou deskou stylově měla vrátit ke kytarám a ke svým začátkům. Popravdě jsme od toho čekali větší utržení ze řetězů. Takže pokud byste rádi větší kytarový nářez, sáhněte raději do šuplíku s posledními deskami Imodium nebo Hentai Corporation. K přitvrzení u Mandrage dochází až na samém závěru, především v písni "Díky tobě" nebo v povedeném coveru "Malí sráči v nás", kde zvukově experimentují se syntezátory a bicími.

Pokud chcete víc a víc (z nové desky), jak Mandrage sami zpívají v písni "Plakáty", tak máte nejspíše smůlu. Celek neurazí, ale ani nenadchne. Vyššího standardu skladeb se, doufejme, dočkáme aspoň v koncertním podání.

NÁZORY
  • wad (stýv, 05.02.2018 07:38) Reagovat

    coby veterán bigbítu , si můžu dovolit hodnotit ..., už jsem toho slyšel za ty roky ...tuny a tuny :-) největší slabinou téhle kapely je zpěvák, jeho nedospěle dětský hlas ..mi byl protivný od samého počátku , a když jsem ho pak slyšel na živo , bylo to ještě horší !!!...neintonoval a zpíval falešně ..., muzika není tak špatná . ale opět se jedná jen o kopie toho, co tu už dávno je a bylo /Kryštof atd / , Jasně, dětem a a náctiletým se to líbí, neboť neznají nic jiného , staršího ....,

    • Re: wad (Anonym, 05.02.2018 16:56) Reagovat

      stýve, tvůj názor musím podpořit. Mandrage jsem slyšel na festivalu, kde nastupovali po Chinaski jakože hlavní kapela večera. A zatímco Chinaski nebylo co vytknout, protože jejich koncert byl po všech stránkách profesionální a dokonal, hlavní headlineři Mandrage mě totálně zklamali, především díky tomu, jak špatně zpíval jejich zpěvák.

      Koncert nezvládl, zpíval prostě špatně, občas mu to ujelo, neintonoval, ve srovnání s Malátným to byla 4. liga. Absolutně nechápu, jak se tato kapela dostala tak daleko s takovým zpěvákem. Asi jsou kluci kamarádi, ale já bych mu dal do ruky kytaru a udělal konkurz na nového kvalitního (!!!) frontmana.

  • blbé texty (Jolana, 05.02.2018 17:01) Reagovat

    Nevyzrálé texty odráží nevyzrálost jejich členů. Bohužel jsou to furt puberťáci, akorád je jim 30. To se chlapům stává hodně často!

    • Re: blbé texty (Tomas, 03.03.2018 14:10) Reagovat

      Jo, blbý texty. Jenom abychom to měli genderově vyrovnaný. Ono se to stává hodně i děvčatům. Hlavně, když nemají děti. :-)

      • Re: blbé texty (Anonym, 29.04.2018 21:54) Reagovat

        TAK SE MUSIM POUSMAT, PROC KDYZ SOU TAK HROZNY PROC VCERA JAKO JEDINA KAPELA NA MAJALESU BYLI ZADANI ABY PRIDAVALI NO ASI ZAS TAK NUDNI NEBUDOU ZE, U ME MAJ ZA OBROVSKY 1S HVEZDOU

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (10-6) (29.01.2024 19:00)
- Recenze: Rok 2023 byl pro Vesnu zlomový, vyvrcholil vydáním povedené slovanské epopeje "Muzika Slavica" (23.12.2023 09:00)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Video: Vesna v "Hej mami" odráží nenávistné komentáře (24.06.2023 08:54)
- Na okraj: Zpěvačka Vesny si přeje, aby Češi nebrali Eurovizi jako cirkus a bizár (19.05.2023 13:00)
- Podle počtu přehrání na Spotify by v Česku v Eurovizi zvítězila Vesna (17.05.2023 09:21)
- V Eurovizi vyhrála podruhé Loreen, Vesna skončila desátá (14.05.2023 08:41)
- Kdo letos vyhraje Eurovizi? Česká Vesna pravděpodobně ne (12.05.2023 15:00)
- Vesna postoupila do finále Eurovize, koukněte se na její vystoupení (10.05.2023 11:33)
- Rozhovory: Patricie Kaňok Fuxová (Vesna) - Eurovizí začíná nová éra. Šokovat jsme nepotřebovaly (09.05.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu