shop.musicserver.cz
Annabelle Fárová -  Ke své tvorbě i životu přistupuji bez předsudků

Annabelle Fárová - Ke své tvorbě i životu přistupuji bez předsudků

Vydáno: 05.02.2018 09:00 v sekci Rozhovory - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Nová tvář české scény Annabelle Fárová se zatím prezentuje jako francouzsky zpívající šansoniérka, její tvorba je ale mnohem pestřejší. Představí ji na debutové desce, kterou vydá ještě letos. "Ráda si poslechnu českou lidovou písničku, jazz, ale i čistý popový mainstream nebo rock," říká.

Annabelle
© facebook interpreta
Annabelle, rodokmen vaší rodiny je pozoruhodný. Maminka Isabela Fárová uspěla jako sochařka, tetě Gabriele učarovala fotografie, babička Anna dělala historičku umění a dědeček Libor se prosadil jako malíř. Jako fotograf se živí i váš otec Jindřich Přibík. Bylo pro vás jasnou volbou pokračovat v těchto uměleckých šlépějích?

Už odmalička jsem věděla, že chci zpívat, byl to můj celoživotní sen. U nás doma nikdy nikdo nedělal běžná zaměstnání, jít uměleckou cestou pro mě tedy bylo přirozené. Jsem ale vlastně jediná z rodiny, která nedělá umění v pravém slova smyslu. Hudba je sice také umělecký směr, přesto myslím, že se přece jen trochu liší od těch vážných oborů.

V jakém smyslu? Přijde vám, že vaše zaměření je oproti předkům více mainstreamové?

Přesně tak, jejich obory jsou spíš takový underground. Dlouho se ve mně tyhle dva směry bily, přemýšlela jsem, jak k tomu přistoupit, až v poslední době jsem začala chápat, jaká cesta je pro mě správná, začíná to dostávat konkrétnější obrysy. Trvalo mi to dlouho. (smích)

Neměla jste strach, že budou lidé vaši tvorbu posuzovat nejen na základě jejích kvalit, ale právě i podle známého příjmení?

Dlouho jsem se ani nejmenovala jako moji slavní předci z maminčiny strany, Fárová jsem teprve tři roky, předtím jsem měla jméno po tatínkovi - Přibíková. Svého jména jsem nikdy nevyužívala. Těší mě ale, že mě doma v mojí činnosti podporují.

Annabelle
© facebook interpreta
Narodila jste se v Bruselu a strávila tam část dětství. Přičichla jste k hudbě právě tam?

To ne, v Belgii jsem žila do deseti let, pak jsme se přestěhovali do Čech. Až pak jsem začala hrát na klavír, na kytaru, chodit do sboru a dělat doplňkové činnosti ke zpěvu. Tou dobou jsem pochopila, že se chci pěveckou dráhou skutečně vydat naplno.

Ovlivnilo vás přesto něco z belgické kultury natolik, že se to dnes odráží ve vaší hudbě?

Řekla bych, že ano. Mám cestovatelské srdce, baví mě poznávat jiné kultury, inspirovat se různými světy. Ke své tvorbě i životu přistupuji bez předsudků. Nejsem typ českého pecivála, který by seděl doma na zadku a liboval si ve stereotypech. A samozřejmě jsem si udržela znalost francouzštiny, i po odjezdu do Česka jsme se sestrou sledovaly francouzské filmy, rodiče i babička na nás pořád mluvily. Nedávno jsem například měla rozhovor na francouzském rádiu a po dvaceti letech života v Česku jsem byla přece jen trochu nervózní z toho, jak to zvládnu. Ale nakonec, když jsem si to zpětně pustila, mě potěšilo, že jsem ani nekoktala. (smích)

Prezentujete se hlavně šansonovými písněmi, ale na svém YouTube kanále máte i předělávku od tanečního dua Ofenbach. To je docela odvážný žánrový rozmach. Může být i tahle rozmanitost důsledkem toho, co říkáte?

Myslím, že tohle vychází hlavně z mé ztřeštěné povahy. Sama jsem hodně různorodá a odpovídá tomu i můj vkus - ráda si poslechnu českou lidovou písničku, jazz, ale i čistý popový mainstream nebo rock. Neumím se vázat na jeden styl, nejsem nikde zakotvená. Přesto věřím, že francouzština mou tvorbu zatím drží celkem pohromadě. Pracuji ale i na anglicky zpívaných skladbách. Ty jsem zatím nepředstavila, chystám se to však brzy změnit.

Vystudovala jste Pražskou konzervatoř, obor zpěv. Dlouho jste se ale hudbě naplno nevěnovala. Proč?

Sešlo se toho víc dohromady. Tím, že jsem byla z rodiny emigrantů, jsem po návratu do Česka neuměla moc dobře česky, všechno pro mě bylo nové. Studium jsem proto měla posunuté a k tomu jsem ve třetím ročníku na konzervatoři neplánovaně otěhotněla. Od té doby jsem byla víc maminka než zpěvačka, nemohla jsem se muzice věnovat naplno. Pečovala jsem o dceru, studovala školu a k tomu dělala spoustu dalších věcí najednou. Skládat do toho písničky a natáčet desku by už bylo moc. Až před půl rokem jsem potkala svou současnou manažerku Ivu Stupkovou, která mě hodně motivuje a posouvá dál. Věci se začaly hýbat, konečně se moje muzika trochu šíří mezi lidi.

Annabelle

Pochází z umělecké rodiny a k lásce k francouzštině ji kromě dětství stráveného v Belgii vedla i její babička. Hudbě se věnuje odmalička, vystudovala Pražskou konzervatoř, prorazit se však pokouší až nyní. Se skladbou "Septembre" se pro ročník 2018 přihlásila do národního kola Eurovize a umístila se v první desítce. Cizí jsou jí všechny škatulky, vedle šansonu má ráda i spoustu dalších žánrů a chystá se nám to předvést na své debutové desce. Vyjít by měla na podzim 2018.

Chybí vám na české scéně víc francouzsky zpívaných projektů?

Ani ne, uvědomuji si, že Češi přirozeně zpívají hlavně česky, takže bych tady francouzské písně v nějakém větším množství ani neočekávala. Pokud si dobře vzpomínám, s francouzštinou tu prorazila snad jen Iva Frühlingová, což už je ale taky pár let zpátky. Přesto jsem ráda, že i když spousta Čechů francouzštině nerozumí, líbí se jim, jak ten jazyk zní, což je vidět i na popularitě umělců jako Zaz. Spíš mi přijde, že Francie má v poslední době málo nových interpretů. Podobně jako u nás je tamní scéna hodně konzervativní, pořád se tam v popředí drží ti samí.

Annabelle
© facebook interpreta
Na svém webu uvádíte, že máte posluchače i ve frankofonních zemích. Jak jste toho docílila - hrají vás například tamní rádia?

Hraje mě jedno francouzské rádio - One Air. Čirou náhodou si mě všiml hlavní dramaturg a zakladatel. Našel si mě přes Facebook. Kdykoliv mi vyjde nový singl, hned ho nasazují, což je skvělé. Se svou manažerkou bych během letošního roku ráda do Francie vyrazila a pokusila se oslovit i tamní vydavatelství, chci tam dát o sobě víc vědět. Ráda bych do Francie v budoucnu jezdila vystupovat.

A co Belgie, odkud pocházíte? Máte tam ještě nějaké kontakty?

Nikoho z rodiny už tam nemám, jen si stále píši se svými spolužáky ze základní školy. Ale plány v Belgii mám. Letos jsem byla přihlášená do Eurovize za Českou republiku, a nevyšlo to. Příští rok bych to proto ráda zkusila tam, jelikož mám stále i belgické občanství. S francouzštinou bych v Belgii mohla mít větší šanci. Ani výsledek z českého kola ale nepovažuji za neúspěch, do soutěže přišlo přes 400 písní a já skončila v první desítce. Soutěžila jsem s aktuálním singlem "Septembre".

Annabelle
© facebook interpreta
Patří pro vás neodmyslitelně k celku, který chcete svou tvorbou prezentovat, i vaše image?

Má image mi dělá trochu problémy. Svým vzhledem se docela vyčleňuji, protože jsem hodně potetovaná. Vznikají tak různé předsudky. Když se potkám s někým cizím a potřesu si s ním rukou, hned se mě ptá, zda dělám metal nebo hard rock. Když jim pak pustím svoje dojímavé šansony, jsou z toho v šoku. Na jednu stranu je to ale možná plus, protože nikoho takového neznám. Nedovedu si představit, že bych si hrála na někoho, kým nejsem.

Cítíte se tedy být zároveň romantickou duší i rebelkou?

Je to tak, obojí v sobě mám. Tetování jsou i má obrana. V životě jsem narazila na spoustu špatných lidí a tímhle způsobem se chráním, je to taková moje skořápka. Vždycky říkám, že kdybych byla celá bílá, nechám se počmárat znovu. (smích) Tetování mě baví, je to moje hobby a zároveň i moje forma vyjádření. Mám na sobě například svá zvířátka, rodinu, dceru - tedy to, co ke mně patří, co se nemění.

Jak jste na tom s přípravou debutové desky? Vyjde ještě letos?

Musí vyjít letos. Říkám to už druhý rok, ale pořád se to odkládá. Jsem perfekcionistka a pořád všechno předělávám. Deska už mohla vyjít dávno, ale nebyla bych s ní na sto procent spokojená. Je pro mě důležité, abych s ní byla ztotožněná i za rok nebo za dva. Některé písničky ještě dokončuji a také to vypadá, že budu v půlce nahrávání měnit studio. Dala jsem si ale závazný termín, že album vyjde na podzim. Zpívat budu anglicky a francouzsky.

A co koncerty?

Domlouváme je. Můj projekt ještě není tolik známý, stále je to spíš miminko v plenkách, takže koncertů zatím není tolik. Většinou vystupuji akusticky, buď jen s kytaristou, nebo jen s pianistou, takže jde o komorní hraní. V létě se ale chystám na některé festivaly, mohu potvrdit Slavonice fest a Soundtrack v Poděbradech. Až vyjde deska, ráda bych s ní vyrazila na turné.

NÁZORY
  • ... (p.ondrash, 05.02.2018 09:21) Reagovat

    Tak ještě zamakat na textech, aby se celou dobu neopakovalo to sam, a máme tu novej potenciál na slušnej hlas :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Video: Pekař je v klipu "Já a ty" v posteli s Ivou Frühlingovou (29.02.2024 12:27)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Rock for People zve na vánoční koncertní večírek na podporu neziskové organizace Konsent (15.11.2023 13:56)
- Naživo: Znovu na velké scéně a zase úplně jinak. Ben Cristovao si do O2 areny připravil naprosto odlišnou show (11.11.2023 16:34)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu