Zemřel rocker Oldřich Veselý, bývalý člen legendárních skupin Blue Effect a Synkopy

18.01.2018 12:50 - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

Ve středu 17. ledna, ve věku 69 let, prohrál svůj boj s rakovinou skvělý hráč na klávesové nástroje a zpěvák Oldřich Veselý.

Oldřich Veselý a S61
© facebook interpreta
Jeho bohatá hudební kariéra se datuje od roku 1969, kdy byl členem skupiny Great Music Factory. Po působení ve formaci Atlantis zakotvil u Synkop 61, se kterými natočil album "Formule 1". Zlomem v jeho kariéře se stal přechod k Blue Effectu. Zde působil od od roku 1974 do 1979 a natočil s nimi zásadní artrocková alba tehdejší československé scény, a to "Svitanie" a "Svět Hledačů". Tyto nahrávky jsou do dneška posluchači velmi ceněná.

Oldřich Veselý Synkopy
© facebook interpreta
V roce 1980 se vrací do Brna, kde obnovuje skupinu Synkopy 61. S novým názvem Oldřich Veselý a Synkopy vydává zdařilé nahrávky "Sluneční hodiny", "Křídlení" a "Zrcadla". Vystoupení Synkop, podobně jako u Progres 2, bylo doprovázeno audiovizuální show, která u nás, v tehdejším Československu, neměla obdoby. Po ukončení činnosti své domácí kapely se věnoval scénické hudbě. Pod jeho jménem mu vyšlo album "Dlouhá noc" s texty Pavla Vrby. "Restart" z roku 2011 je poslední nahrávkou, kterou natočil se skupinou E-band.

Tento brněnský muzikant po sobě zanechal na české rockové scéně nesmazatelnou stopu, kdy společně s Blue Effect (Modrý Efekt) a Progres 2 vytvářel podhoubí pro progresivně (artrockově) laděnou hudbu, která pro tehdejší posluchače vytvářela skutečné ostrovy svobody.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY