Čeští hudebníci komentují výsledek prvního kola prezidentských voleb

13.01.2018 21:21 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Jistě i vy jste se již doslechli, že první kolo českých prezidentských voleb vyhrál Miloš Zeman a do druhého kola s ním postoupil Jiří Drahoš. Tento výsledek na sociálních sítích i mimo ně hojně komentují známé domácí osobnosti - včetně muzikantů. Ke komu se přiklánějí ve finálovém kole, které se uskuteční 26. a 27. ledna?

K těm, kteří se politicky angažují pravidelně, patří nepochybně Tomáš Klus. Písničkář si nejprve posteskl nad volební účastí, která nepřesáhla 62 %. "S takovouhle volební účastí si můžeme tu svoji demokracii strčit za klobouk. K čemu nám je, když je nám jedno? Ach jo, modlím se, aby jsme ten klobouk pak nebyli nuceni i sníst," napsal na Facebook. Později se však za svůj příspěvek omluvil a zhodnotil, že volby vlastně nedopadly tak špatně. "Druhému kolu zdar a poučením z chyb třikrát hurá," shrnul.

K volbě Jiřího Drahoše se přihlásil Michal Hrůza. "Moji milí hudební přátelé... volil jsem pana Drahoše...tak hodně štěstí ve finále," sdělil stručně. Stejného kandidáta podpoří ve druhém kole i písničkář Voxel. "Rád bych se už nestyděl za prezidenta," zdůvodnil svou volbu.

Ewa Farna obvykle politiku nekomentuje, tentokrát však udělala výjimku. Prozradila, že i jejím favoritem je Jiří Drahoš. "Před několika měsíci jsme se měli možnost osobně setkat s Drahošovými a po několikahodinovém setkání smím tvrdit, že by tento prezidentský pár byl dobrým morálním vzorem, ke kterému lze vzhlížet. A to je důležité!" vysvětlila.

Dalším z Drahošových voličů je Michael Foret. "Mám radost, že náš hlas v prvním kole panu profesoru Drahošovi měl smysl. Teď už to jen nepo*rat v kole druhém," svěřil se fanouškům.

Detailně situaci před druhým kolem volby zhodnotil Kuba Ryba ze skupiny Rybičky 48. "Pokud už chcete vyvětrat na Hradě, tak přijďte na volbu druhého kola, vykašlete se na to, že třeba pan Drahoš není Váš ideální kandidát (můj také ne, ale to nebyl nikdo) a zvolte prostě variantu Hrad bez Mildy," tak zní jeho závěr.

Své podporovatele má ale mezi umělci i současný prezident Miloš Zeman. Patří k nim například František Ringo Čech nebo Daniel Hůlka, které během svého stále ještě probíhajícího funkčního období ocenil státním vyznamenáním. "Já jsem fatalista. Věci, které se mají stát, se stanou. Jsem zarytý zemanovec, mám radost z hlasů, které dostal, a věřím, že to ve druhém kole dopadne dobře," prozradil Čech pro ČTK.

A co na to Hůlka? "Jsem rád, že pan prezident Miloš Zeman první kolo vyhrál. A budu ho podporovat i v kole druhém. Jak už jsem řekl: Díky němu se udržíme jako svobodná a suverénní země. Musí vyhrát!" cituje ho Blesk.

Podporu naopak Zemanovi nevyjádřil Karel Gott, byť jeho jméno současný prezident na tiskové konferenci uvedl. Mnohonásobný Slavík se však proti tomuto tvrzení ohradil. "Jako vždy, při všech volbách, jsem jmenovitě nepodpořil žádného kandidáta. Proto ani jejich výroky nekomentuji," vzkázal pro tn.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY