Black Rebel Motorcycle Club na "Wrong Creatures" posouvají svůj styl k dokonalosti

24.01.2018 13:00 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Před téměř dvaceti lety se Black Rebel Motorcycle Club vydali na společnou cestu. Kapela, jejíž název je propůjčen od gangu Marlona Branda z šestapadesát let starého snímku "Divoch", opět musela před vydáním desky překonat nelehké situace. Dokázala i tentokrát uspět?
8/10

Black Rebel Motorcycle Club - Wrong Creatures

Skladby: DFF, Spook, King Of Bones, Haunt, Echo, Ninth Configuration, Question Of Faith, Calling Them All Away, Little Thing Gone Wild, Circus Bazooko, Carried From the Start, All Rise
Vydáno: 12.1.2018
Celkový čas: 58:42
Vydavatel: Vagrant
Black Rebel Motorcycle Club to zase zvládli. Opět jim osud hodil v pauze mezi alby do životů těžké překážky, trojice Robert Levon Been, Peter Hayes a Leah Shapiro se však nenechala zastrašit a postavila se jim. Výsledkem je album "Wrong Creatures", produkované Nickem Launayem (Nick Cave, Arcade Fire), které dokonale navazuje na předchozí práci kapely a jasně zachovává její typický rukopis.

Album se dá s klidem nazvat temné. Již úvodní instrumentální track "DFF" během necelých dvou minut navodí strašidelnou atmosféru, která desku nikdy zcela neopustí. Jedním z hudebně největších překvapení je psychedelická "Circus Bazooko", jak vystřižená ze strašidelného Sgt. Peppera. Experimentální skladba je inspirovaná proslulým casinem z filmové adaptace "Strach a hnus v Las Vegas" a stejnojmenné novely Huntera S. Thompsona.

Po úvodní instrumentálce však vyskakují typické garážovky s rukopisem Hayes/Been. "Spook" stejně jako "King Of Bones" budou dobře fungovat na koncertech k rozpumpování fanoušků ostřejšími kytarovými riffy. A také skvělou basou ve druhé zmíněné. Jistě zafunguje také chytlavý singl "Little Things Gone Wild", který desku uvedl jako první. Píseň s sebou přináší příběh o existenční krizi mezi mužem a bohem. Tempo udrží i rázná "Question Of Faith".

Navázat se podařilo i na božskou "Lose Yourself" z poslední desky. "Haunt" a následující "Echo" zanechávají husí kůži jak z bolestivě krásných kytarových riffů a melodií, tak i z emotivního vokálu R. L. Beena. Závěr nabízí jednu z nejsilnějších nahrávek celé desky. Gradující "All Rise" překvapí houslemi a piánem a je skvělým zakončením osmého studiového alba rockerů ze San Francisca.

B.R.M.C. se ani na novém albu nikam neposouvají. V tomto případě to však není na škodu. To, co většina dnešních mladých kapel postrádá, totiž už dávno mají - svůj vlastní zvuk. Ten je již nějakou dobu jasně definovaný a lehce rozpoznatelný. Letos k tomu akorát přibyla trochu temnější stránka, načerpaná ze životních zkušeností posledních měsíců a let. "Wrong Creatures" jasně ukazuje, že i rock může být stále okouzlující a svěží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY