- musicserver.cz">

Paul McCartney varuje: "Budoucnost hudby je v ohrožení"

11.01.2018 13:58 - Josef Martínek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Paul McCartney společně s dalšími hudebními osobnostmi podpořil návrh na změnu plánovacího zákona v britském parlamentu. Podal ho John Spellar, bývalý ministr v několika vládách. Cílem je zabránit krachu britských hudebních klubů. Za poslední desetiletí jich totiž bylo po celé zemi uzavřeno kolem pětatřiceti procent.

Mezi místa, která musela čelit hrozbě konce, patří také ikonický londýnský taneční klub Ministry of Sound nebo Club 100, kde vystupovali The Who, Sex Pistols či Oasis. "Bez těchto malých klubů se mohla moje kariéra vyvíjet velmi odlišně. Když nebudeme podporovat hudbu na této úrovni, její budoucnost je obecně v ohrožení," říká McCartney. Kromě něj zákon podporují také Chrissie Hynde, Craig David, Sandie Shaw, Ray Davies, Billy Bragg, Feargal Sharkey nebo bubeník Pink Floyd Nick Mason.

"Pokud se zavřou malé kluby, bude to jako zamykání školních hřišť. Trpět tím bude celý svět, ne jen Anglie," myslí si Chrissie Hynde z kapely The Pretenders. Dodává také, že všechno skvělé z britské scény od Beatles až po Oasis vzešlo právě z klubů.

Zákon má developerům ukládat povinnost vzít v úvahu možné dopady na již existující podniky. V praxi to znamená, že jejich odpovědností bude například zvuková izolace nově postavených bytů, aby si noví sousedé nestěžovali na hluk z klubů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY