Avatar na desce "Avatar Country" oslavují krále přímočarým metalem

22.01.2018 00:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Švédská metalová parta Avatar s novým materiálem přispěchala ani ne dva roky od posledního studiového zářezu. O tom, že její hvězdný lesk je stále výraznější, svědčí i přesun k velkému metalovému labelu Century Media, pod kterým nyní vychází téměř koncepční nahrávka "Avatar Country".
8/10

Avatar - Avatar Country

Skladby: Glory To Our King, Legend Of The King, The King Welcomes You To Avatar Country, King's Harvest, The King Wants You, The King Speaks, A Statue Of The King, King After King, Silent Songs Of The King, Pt. 1: Winter Comes When The King Dreams Of Snow, Silent Songs Of The King, Pt. 2: The King's Palace
Vydáno: 12.01.2018
Celkový čas: 42:23
Vydavatel: Sony Music
Jestli Avatar nelze něco upřít, pak je to snaha přijít pokaždé s něčím novým. Švédská formace na každé další nahrávce představí novou hudební i obsahovou vizi. Právě to je důvodem, proč se z původně melodického death metalu postupně přetransformovala k líbivějšímu rock-metalu. Namísto tehdejšího brutálního groovu se nově prezentuje zejména jako melodická banda. Což ovšem neznamená, že by ubrala na své pověstné divokosti.

Novinka se točí kolem krále země zvané Avatar, přičemž názvy všech písní obsahují slovo "King". Uslyšíme nejen příběhy o vladaři této zvláštní krajiny, ale třeba i ódu na jeho skvělý vous či autentický projev v avatarštině, včetně překladu. Eckerströmova parta je vždy samý vtípek a i tentokrát hraje humor významnou roli.

To nejlepší na novém albu je ovšem samotná hudba. Novinka má od začátku do konce slušný náboj a spád, kterému uškodí snad jen závěrečné instrumentálky. Ty nejsou tak poutavé, jak si asi původně autoři přáli. Nakonec i ta napoprvé vtipná mluvená vsuvka krále po pár posleších omrzí a posluchač je nucen překlikávat na další part.

Kapela i tentokrát sází na svou divokost a bizarní atmosféru. Oproti téměř dva roky starému předchůdci "Feathers & Flesh" však namísto progresivních prvků klade důraz na přímočarost a až rockovou jednoduchost. Z některých písní cítíte větší inspiraci AC/DC než švédskou metalovou školou.

Výjimkou je heavy skladba "King's Harvest", která patří k vrcholům celého alba. Baví zejména svým hutným groovem a těžkou rytmikou, která ji odlišuje od zbylých, spíš hravých písní. Naopak typický avatarský rukopis zdobí pecku "The King Wants You" se skvělým kytarovým riffem.

Avatar změnili vydavatelství, producenta a do své hudby přidali zase něco nového. Kapela je stále v progresivní fázi, která nenechá fanoušky klimbat. Experimentování a hraní si se subžánry ovšem ani tentokrát nepřesáhlo snesitelnou mez. Ani sedmá studiovka "Avatar Country" proto není přešlapem vedle. Kdo si ji bude chtít poslechnout naživo, nemusí dlouho čekat. Švédové dorazí do Prahy již 2. dubna, kdy poprvé rozvášní návštěvníky pražského Lucerna Music Baru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY