Futuristicky střihnutý devadesátkový večírek s Bicep

14.01.2018 12:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Nejdříve hudební nadšenci, pak i muzikanti. Téměř po dekádě fungování mají Bicep svůj debut. Na něm dávají dohromady vše, na čem v tanečních vodách vyrůstali, a dávají tomu po svém futuristický střih. A je to zábavná jízda plná nečekaných zvratů. Živě si ji můžete dát 23. března v pražském klubu Roxy.
7/10

Bicep - Bicep

Skladby: Orca, Glue, Kites, Vespa, Ayaya, Spring, Drift, Opal, Rain, Ayr, Vale, Aura
Vydáno: 01.09.2017
Celkový čas: 57:53
Vydavatel: Ninja Tune

Andy Ferguson a Matt McBriar sice pocházejí z Belfastu, ale svou základnu mají v Londýně. Tam před lety založili blog Feel My Bicep, kam házeli nejenom své oblíbené tracky, ale i vlastní produkci na pomezí propletence žánrů house, techno, trance, italo disco nebo jungle. Jejich bezejmenný debut z této směsi zcela logicky vychází, není to však jen výběr vzpomínek a inspirací tohoto dua. Pánové se nedrží žádných mantinelů, vše zaběhlé bourají a znovu vytvářejí zcela po svém. Není tedy překvapením, že tato vize se líbila respektovanému labelu Ninja Tune a do jeho záběru pěkně zapadla. "Glue" nebo "Aura" (trefně vybrané singlovky) dávají hned několik nápověd, jak vlastně zvuk projektu Bicep chápat a jak se nechat vtáhnout do této promyšlené párty jízdy. Během necelé hodinky se i několikrát přistihnete, že to a to vám připomene něco, co jste milovali v devadesátých letech minulého století, ale nyní to zní současně a vy chcete znovu vyrazit někam do klubu.

Bicep ale není možné jen tak hodit do housového pytle. Jejich tvorba je mnohem členitější, barevnější a stojí na vypilovaných melodických liniích a brejcích, evokujících ony taneční klasiky devadesátek, výsledným kompozicím však Andy a Matt dávají nemalý kus sebe. "Bicep" má i povedenou dramaturgii, kdy třeba ráznou "Rain" vystřídá melodramatická "Ayr". "Vale" a již zmíněná "Aura" toto vše v závěru jen podtrhují. Deska tak plyne, snadno vtáhne a zároveň se chcete dopátrat k té či oné indicii, která daný track vlastně formovala - je i čistě na vás, nakolik věříte tomu, jak moc tento přístup je/není originální.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY