Vydavatel Toma Pettyho nebo Beach Boys žaluje Spotify. Požaduje 1,61 miliardy dolarů

05.01.2018 08:32 - Josef Martínek | foto: Spotify

Kalifornské vydavatelství Wixen Music Publishing, které má pod svou ochranou díla Toma Pettyho, Beach Boys, Janis Joplin nebo Missy Elliott, podalo žalobu na Spotify. Švédská streamovací společnost totiž prý porušila autorská práva, když bez patřičné licence nabídla svým uživatelům tisíce skladeb z katalogu Wixenu.

"Před zahájením činnosti ve Spojených státech se společnost Spotify snažila licencovat skladby u vydavatelských společností, ale ve snaze být na trhu jako první nevyvinula dostatečné úsilí, aby si o písních zjistila dostatek informací. Vinou toho se jí u mnoha písní nepodařilo sehnat povolení, které by jí umožňovalo jejich šíření a reprodukci v souladu s paragrafem 115 autorského zákona," stojí v žalobě. Ta kromě odškodného ve výši 1,61 miliardy dolarů zahrnuje i návrh na předběžné opatření, které by zabránilo dalšímu zneužívání autorských práv.

Zástupci Spotify se k situaci odmítli vyjádřit. Není to poprvé, co čelí společnost podobnému obvinění. Loni v květnu zaplatila 43 milionů dolarů jako vypořádání autorům Davidu Lowerymu a Melisse Ferrick.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY