Asking Alexandria po návratu Dannyho Worsnopa nahráli silnou eponymní desku

09.01.2018 15:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Zpěvák Denis Stoff po jediném albu "The Black" utekl bez jasného vysvětlení zpět na Ukrajinu, a tak se anglická metalcorová parta Asking Alexandria rozhodla pro překvapivé přijetí staronového lídra Dannyho Worsnopa, který si pár let bez kapely užíval se superskupinou We Are Harlot a na sólové countryové dráze.
8/10

Asking Alexandria - Asking Alexandria

Skladby: Alone In A Room, Into The Fire, Hopelessly Hopeful, Where Did It Go?, Rise Up, When The Lights Come On, Under Denver, Vultures, Eve, I Am One, Empire (feat. Bingx), Room 138, Into The Fire
Vydáno: 15.12.2017
Celkový čas: 50:37
Vydavatel: Sumerian Records
"I’ve been away a little while," zpívá v úvodu první písně "Alone In A Room" Danny Worsnop. Ona chvíle trvala téměř dva roky a během nich jeho místo vyplnil mladičký talentovaný Denis Stoff z Ukrajiny. Toho Asking Alexandria přetáhla z jiné corové party Make Me Famous. Nadějné spojení ovšem nevydrželo příliš dlouho a vyústilo pouze v jediné, byť velmi povedené album "The Black". Stoff rozhodně nebyl vokálně tak výrazný jako Worsnop, ale nedostatky doháněl nasazením a energií.

Říká se, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Dannymu Worsnopovi evidentně tohle české přísloví nic neříká - návrat do své původní kapely, od které v roce 2015 odešel, aby se věnoval jiným žánrům, provedl už po necelých dvou letech. Již v minulém roce jsme měli možnost jeho comeback zachytit i naživo během předskakování australských hvězd Parkway Drive v karlínském Foru. Výkon to bohužel nebyl nikterak zapamatovatelný a metalcore od protinožců vyzněl nesrovnatelně lépe. Jak ale dopadl studiový návrat?

Velmi solidně. Páté studiové album nahrané ve spolupráci s americkým producentem Mattem Goodem je nápaditá, tvrdá nahrávka s výraznými momenty a efektní kombinací corových kytar, elektroniky a popové melodiky. Líbivý koktejl na novince funguje znamenitě. Worsnop řádí jako zamlada a o jeho hlasových kvalitách nemůže nikdo pochybovat. Hned v již zmiňovaném otvíráku "Alone In A Room" předvede celou škálu vokálních poloh a ve všech zní více než přesvědčivě.

Jedním z vrcholů je ovšem následující singlová pecka "Into The Fire" s epickým aranžmá podtrhujícím mohutný zvuk kláves a až hardcorovým Worsnopovým vokálem. Jednoznačný koncertní hit. Ačkoliv deska po drtivém nástupu zpomalí, nejedná se o kvalitativní sešup. Pomalejší písně "Hopelessly Hopeful" a "Where Did It Go?" nejsou vůbec špatné, byť jim namísto corového groovu vévodí až popová chytlavost. Podobně je tomu i u balady "Under Denver", která připomene hardrockový feeling We Are Harlot s tylerovskou rockovou okázalostí.

Tvrdým návratem do metalcorových vod je pecka "Rise Up" s pořádně syrovými kytarami a agresivním vokálem, ve které se Worsnop vypořádává s drogovou a alkoholovou minulostí. Textově se novinka celkově nese v jakýchsi náznacích vypořádávání s minulostí, ať už s odchodem či všelijakými démony.

Znovu se Asking Alexandria na naše pódia vrátí již 17. června letošního roku a tentokrát si Forum Karlín podají v roli hlavních hvězd. Přivezou s sebou nový materiál, který může směle konkurovat předchozím deskám. Britská parta si tak nadále udržuje vysoký standard, který nastolila již svým debutem "Stand Up And Scream" z roku 2009.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY