Na "Queen ve 3D" si pošmáknou nadšenci hudby i fotografií

06.01.2018 09:41 - Milan Menčík | foto: Queenonline.com

Cirkus Queen nezavírá své šapitó ani po bezmála padesáti letech existence. Se zpěvákem Adamem Lambertem brázdí pódia po celém světě, a i když nové nahrávky od něj už sotva uslyšíme, archiv má tak bohatý, že vždy dokáže vytáhnout z klobouku nějaké překvapení. Kniha "Queen ve 3D" je toho důkazem.
8/10

Queen - Queen ve 3D

Vydáno: 2017
Vydavatel: SLOVART
Dobrých i špatných knih o Queen vyšlo už ohromné množství. Aby tedy byla publikace něčím speciální, rozhodl se Brian May propojit svou vášeň pro hudbu a pro stereofotografii. Je tak třeba upozornit na pár odlišností či věcí, které by možná fanoušci Queen v publikaci tolik nehledali nebo naopak hledali a nenašli.

Spíš než "Queen ve 3D" by se hodil název "Brian May a stereoskopie", protože popisuje kytaristův vztah k fotografování od naprostých počátků, kdy ještě Queen dlouho chodili po houbách. Publikace je plná výrazů, které lidé, co se o fotografování nezajímají, budou těžko chápat, podrobného vysvětlování různých technik focení a přístrojů, se kterými se May dostal během svého života do styku.

Rozhodně se také nedá napsat, že by byla zachycena kompletní kariéra Queen. Doba mezi posledním stadionovým turné 1986 a Freddieho smrtí není zachycena vůbec, zřejmě z pochopitelných důvodů Mercuryho postupující nemoci. Absence byť jen jediného záběru z tribute koncertu v roce 1992 je však poněkud zvláštní, když společné vystupování s Paulem Rodgersem a Adamem Lambertem nechybí.

Dobře je vymyšlen koncept vytahování jednotlivých okamžiků z turné či nahrávání z míst, kam oko fanouška nedohlédne, a jejich podrobného vysvětlení v textu, který je psán v řádkování 1,5. Jak už je z textu patrné, dominantní jsou prostě fotografie. Pozorování technologií OWL, která je součástí každého výtisku knihy, je fascinující a zábavné, zároveň však náročné pro oči, proto je lepší knihu číst na několik částí, i když samotné čtení nezabere až tolik času.

Autor Brian May se prostřednictvím textu jeví jako velmi vzdělaný a chytrý člověk, který nemá jeden středobod zájmu a vnímá vše, co se kolem něj děje. Zmiňuje i známou zálibu v astrofyzice, častokrát srovnává dřívější časy s těmi aktuálními, fascinují ho různé technologie a možnosti, které nabízí nová doba, a zároveň je v něm i dávka staromilství.

Co se však jeví malinko přes hranu zaměření této knihy, je prezentace jeho soukromých názorů na politiku a dění ve společnosti, což se hodí například do autobiografie. Úplně zbytečná je pak dvoustránka textu zaměřená na jeho soukromou výrobnu a prodejnu kytar, které mají být hodně podobné například legendárnímu červenému speciálu, který on sám používá. Celkově je však publikace opravdu fascinující a při prohlížení mnoha záběrů člověku až přeběhne mráz po zádech, jak blízko se může dostat k zážitkům oblíbené kapely. Tři roky práce na knize rozhodně nepřišly vniveč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY