Čtvrté album Cavalera Conspiracy "Psychosis" je plné neurvalé zuřivosti

18.12.2017 00:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Bratři Cavalerovi se po třech letech vrací s dalším naštvaným studiovým zářezem "Psychosis". Neúnavná brazilská mašina se na něm s novým producentem stylově vrátila do raných dob Sepultury, aby vykřičela všechnu dvou zlobu ze současného stavu prohnilé společnosti.
8/10

Cavalera Conspiracy - Psychosis

Skladby: Insane, Terror Tactics, Impalement Execution, Spectral War, Crom, Hellfire, Judas Pariah, Psychosis, Excruciating
Vydáno: 17.11.2017
Celkový čas: 41:07
Vydavatel: Napalm Records
Není to vlastně tak dávno, co sourozenci Cavalerovi, zakládající členové legendární Sepultury, spojili znovu své síly, aby dali vzniknout projektu Cavalera Conspiracy. Čas je ovšem drsný hráč a od debutu "Inflikted" uplynulo neuvěřitelných devět let. Za tu dobu se z projektu stala plnohodnotná kapela, která pravidelně vydává nové nahrávky a usilovně koncertuje. Po turné věnované kultovní sepulturovské desce "Roots" se Cavalerovi rozhodli vydat čtvrtou studiovku nazvanou "Psychosis". Proč ten název? Vždyť svět je v současné době tak trochu psycho.

Tři roky stará nahrávka "Pandemonium" se bratrům moc nepovedla. Monolitický zvuk na hranici grindu a noise byl na poslech velmi náročný, až nezáživný. Skladby rozhodně nevyzněly, jak měly, a výsledkem byla nevýrazná a nenápaditá kolekce. Cavalera Conspiracy proto nyní sáhli po novém producentovi ("Pandemonium" si Max produkoval sám), který by kapelu znovu nakopl. Nakonec si vybrali nepříliš známého Arthura Rizka, který se producentsky podílel na letošní vynikající desce "Forever" americké HC bandy Code Orange. Ten se pokusil Cavalerům připomenout, jak jejich hudba zněla na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Novinka tak má hodně naštvaný thrash až deathmetalový groove. Rizek navíc nahrál všechny baskytarové party.

"Psychosis" ale není jen kolekcí brutálních skladeb, ale i barvitou kolekcí nápadů a hudebních odkazů. Všech devět písní má ohromný náboj a každá nabízí trochu odlišné aranže. Nejvíce zaujme hypnotická paráda "Judas Pariah" se senzačními hudebními detaily a překvapivými momenty. Hned na ni navazuje titulní instrumentální pecka "Psychosis", která připomene nejslavnější éru Sepultury.

Odkaz na halucinogenní divokost Ministry najdeme v "Hellfire", kde dominují industriální bicí Igora Cavalery i schizofrenní vokál hostujícího Justina Broadricka z Godflesh. Rozhodně jde o jeden z vrcholů nahrávky. Zapomenout ovšem nemůžeme typickou thrashmetalovou sypačku "Terror Tactics", kde se Cavalera pouští do kritiky terorismu a zákeřné války.

Na závěr pak Cavalerovci zařadili nejdelší skladbu alba "Excruciating" s mohutnou dávkou kytarových riffů, exotických zvuků i asijského prastarého nástroje brumle a australského tradičního nástroje didgeridoo.

"Psychosis" je sice posluchačsky znovu velmi náročná, ale oproti svému předchůdci hudebně zajímavá, nápaditá a propracovaná deska. Metalistům tak na závěr letošního roku Cavalerovci připravili opravdu příjemné překvapení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY