Royal Republic přivezli Praze solidní mikulášskou nadílku

06.12.2017 08:26 - Jan Trávníček | foto: Marie Strnadová

Jako předskokan na další z mnoha a mnoha českých zastávek v kalendáři každého turné Royal Republic sice zahráli Aaron Buchanan & TCC, všichni ale stejně byli zvědaví hlavně na to, jaké ovoce a sladké dobroty dovezou severští majitelé napomádovaných vlasů, kterým na pódiu šlehají blesky. Jaké to bylo?

Live: Royal Republic

místo: Velký sál Lucerny, Praha
datum: 5. prosince 2017
support: Aaron Buchanan & TCC
setlist: When I See You Dance With Another, Walk!, Make Love Not War (If You Have to Make War - Make Sure To Make Time To Make Love In Between), Strangers Friends Lovers Strangers, Underwear, Weekend-Man, Everybody Wants To Be An Astronaut, All Because Of You, People Say That I'm Over The Top, Addictive (acoustic), Kung Fu Lovin', Tommy-Gun, Battery (Metallica cover), Roxanne (The Police cover), Full Steam Spacemachine, Here I Come (There You Go), Follow The Sun, Walking Down The Line, I Don't Wanna Go Out (X cover), Baby
Fotogalerie

Royal Republic, Velký sál Lucerna, Praha, 5.12.2017
© Marie Strnadová
Jestli by někdo potřeboval vytahat za uši a sbalit do pytle, byl to zvukař. To díky němu zněly úvodní pecky "When I See You Dance With Another" a skupinou The Hives inspirovaná "Walk!", jako kdyby hrály ještě přes jednu zeď. Vzhledem k tomu, že se jedná o nejlepší zástupce ze stále ještě aktuální třetí řadovky "Weekend Man" a i ostatní skladby ze dvacetipoložkového setlistu na tom nebyly o mnoho lépe, zasloužil by si zvukař za svůj výkon dostat jen brambory a uhlí.

Royal Republic ale hráli jako z partesu. Jejich otevřená švédská nátura zahrnovala sebeshazovačné vtípky, přepálené grimasy a pořádně pálivé riffy, jejichž řízný zvuk tupily právě jen nesprávně natočené čudlíky a samotný prostor, který se s podobnými neřestmi potýká dlouhodobě. Přesun z vyprodaného klubu Roxy do velmi pěkně zaplněného Velkého sálu Lucerny tak byl trošku ďábelským nápadem, nabroušený koncert to ale nezkazilo.

Royal Republic, Velký sál Lucerna, Praha, 5.12.2017
© Marie Strnadová
Všichni dokázali slušně odříkat básničku "Everybody Wants To Be An Astronaut", zpěvák Adam Grahn vystrkoval růžky během oblíbené slovní hříčky "Addicted" zahrané na akustickou kytaru, a když odstartoval letitou "Tommy Gun", spustil tím pěkné peklíčko. Pouštět se do coverů Metalliky a The Police bylo sice slušné zahrávání si s ohněm, obojí se ale povedlo tak, že z toho ve finále byla spíše sladká cukrátka, u nichž vám bylo líto, že došla tak brzy.

"Víte, určitě každý máte v partě jednoho otrapu, kolem něhož se všechno točí. Každý musí poslouchat jeho problémy, stížnosti a nálady, neustále vyžaduje pozornost a všechny kolem prostě štve. V naší partě jsem tím blbcem já. A tak bych rád tenhle song, který je o mně a napsal jsem ho já, věnoval komu, sakra, jinému než mně!" zahlásil hurónsky frontman a spustil nebesky úžasnou "People Say That I'm Over The Top".

Royal Republic, Velký sál Lucerna, Praha, 5.12.2017
© Marie Strnadová
Čtyři čerti garážového rocku po skupinovém výskoku z dřepu během "Full Steam Spacemachine" už málem zařinčeli řetězy, nakonec se ale vrátili ještě na přídavek a jako správní Mikuláši nadělili dětem ještě pět dalších třaskavých laskomin. Jako sladká čokoládová tečka zapůsobila groovy hitovka "Baby", po níž se rockeři z městečka Malmö rozloučili.

A stejně je obdivuhodné, jak strašidelně populárními se u nás stali. Při vědomí toho, že ve středu 6. 12. zahrají ještě na Flédě v Brně a přitom vlastně nikdy neměli pořádný rádiový hit, nezbývá, než jim nasadit svatozář za to, jak poctivě si to u nás všechno vyjezdili a že se na ně díky šeptandě a dobrým koncertům chodí stále ve větší a větší míře. Zaslouží si to, tak jim to přejme.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY