shop.musicserver.cz
Zvíře jménem Podzim - Zvíře jménem Podzim

Vpusťte Zvíře jménem Podzim dovnitř

Vydáno: 11.12.2017 00:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Dobrý večer. Po setmění táhnou krajem mlčenlivý obři. Dobrý večer. Čím dál dřív přikryjou vás tmou mý opuštěný děti. Jsem zvíře jménem Podzim. Zvíře jménem Podzim. Do tváře ti foukám potrhaný vzpomínky. Jsem zvíře jménem Podzim. Zvíře jménem Podzim. Jsem to pořezaný nebe. I ta černá země pod ním.

10/10

Zvíře jménem Podzim - Zvíře jménem Podzim

Vydáno: 13.11.2017
Celkový čas: 44:25

Skladby: Volání, Dobrý večer, Kolíne, Neděle, Žádný město, Zvíře jménem Podzim, Ampliony, Horizont, Andulka, Černou, Marušce, Dobrý večer 3, Satelity

Vydavatel: Indies Scope Records

Podzimní melancholie, mlhy a barevné listí. Smutek, který se umí zaříznout hluboko pod kůži, ale má v sobě i dost naděje. Smutek, v němž se dá najít i vlastní kousek štěstí nebo radosti. Období před koncem roku, kdy leckdo bilancuje a vyhodnocuje. Zvíře jménem Podzim, nová kapela Jakuba Königa, žije přesně v tomhle prostředí. A jako by tu byla už roky. A vlastně, alespoň ve svém zárodku, tomu tak opravdu je.

Psal se první listopad roku, kdy v Čeljabinsku dopadl meteorit, roku 2013. Jakub König se vracel domů z práce, přešel lávku (jo, tu, co před pár dny spadla) do Stromovky a dal se cestou směrem k Bubenečské nádražce. Poblíž viaduktu jej přepadl takovej divnej pocit. Jako by zahlídl něco utíkat v trávě. Možná to byl pes, možná kočka. A zároveň na něj padla nečekaná úzkost, se kterou si dle svých slov vůbec nevěděl rady. "Úplně mě pokroutila, nahrbila, něco se vevnitř pohnulo, převalilo. Něco černýho, těžkýho, temná hmota duše," napsal si na svůj Facebook. Když přišel domů, nakreslil si tenhle obrázek a připsal k němu nápis Zvíře jménem Podzim.

A život plynul dál. Jakub hrál jako Kittchen, psal písničky, kreslil, pracoval. Občas někde použil to sousloví Zvíře jménem Podzim. To, co charakterizovalo pocit, kterému budete rozumět, když si poslechnete tuhle desku. V té době ale ještě deska ani kapela neexistovaly, přesto se tu objevovaly první zárodky, které ještě jako Kittchen zaparkoval třeba na svůj soundcloud a které leckdy vznikaly ještě před tím, než bylo Zvíře pojmenováno. Z té doby je třeba původní "Alice" (dnes "Černou").

Další takový výlet do historie nás zavede o tři roky zpět. Tenkrát probíhala soutěž o znělku, která by následně hrála z amplionů na Kolínském nádraží. Té se Kittchen zúčastnil s touhle písní. A i když nevyhrál, někde v archivu a v podvědomí zůstaly tyhle základy pořád uložené. Čekaly na svůj čas. Dnes pak máte radost, jak úžasně "Kolíne", která posloužila i jako hlavní propojovací linka s knihou, která vyšla spolu s albem a jmenuje se stejně jako kapela, vyrostla, i že si ten motiv dnes hraje z amplionů na nádraží alespoň v rámci této desky.

A pak se zrodilo Zvíře. Kapela o velikosti menšího orchestru. Spojení vzácných muzikantů, kteří fungují už v jiných skupinách. A těch muzikantů je tolik, že tu vyjmenuju třeba jen Tomáše Neuwertha (Kittchen, Nierika, Kafka band), Marii Kieslowski (Kieslowski), Veru Linhartovou a Ondru Mataje (27), Terezii Kovalovou (Calm Season) a Aid Kida a všem ostatním skvělým spoluhráčům se omlouvám.

Zvíře jménem Podzim je z mnoha stran semknutý projekt, jenž pozornému posluchači, který navíc zná i Kittchenovu tvorbu, přináší spoustu vazeb a vzájemných propojení. Ať už jde o hříčku "dneska sníš svý sny" (Kittchen snědl svý psy) nebo o tramvaj, která z Kittchenovy "Soboty" dojela až do Zvířecí "Neděle", nebo o odkazy mezi jednotlivými skladbami právě na této desce. Rádi tu tyhle souvislosti objevujete a při poslechu si je užíváte.

A teď se znovu vrátím k tomu pocitu, který Jakub popisoval jako "A zároveň na mě padla nečekaná úzkost, se kterou jsem si vůbec nevěděl rady. Úplně mě pokroutila, nahrbila, něco se vevnitř pohnulo, převalilo. Něco černýho, těžkýho, temná hmota duše." Tak nějak lze ale popsat to, co z alba sálá a nejlépe to vycítíte na koncertě. Těžko hledáte jiná slova, těžko to vysvětlujete. Jakub König jako by našel svou cestu k čemusi transcendentnímu, magickému. Nachází své démony, o kterých jednak hodně otevřeně zpívá, ale kteří spolu s ním a s celou kapelou vycházejí i z hudby jako takové.

"Zvíře jménem Podzim" (a teď myslím to album) je jednolitá deska, která nejlíp funguje dohromady. To album má svůj jasný příběh a je to ten nejlepší soundtrack k podzimu, který znám. I tak z něj lze vytrhnout jednotlivé skladby, které umí fungovat samy o sobě. Ať už je to skvělá "Žádný město", která navozuje tu čistou a posvátnou atmosféru písní skupiny 27 (právě vydávají druhou desku), nebo "Neděle", která dokáže smutek, splín a mizérii nečekaně vygradovat až k pozitivnímu závěru v nalezeném smyslu života, totiž že "všichni chceme bejt aspoň chvíli šťastní", a to i přesto, že se "všichni společně řítíme ke katastrofě". Prostě i když to nevypadá úplně dobře, je příjemný si to udělat hezký.

A stejně jako zmiňovaná "Neděle" i celé album je vlastně hodně o tom splínu a depresi a smutku a mlze a tmě, ale na závěr v "Satelitech" přece jen vysvitne slunce. V písni, kde každej může "sníst svý sny", lehnout si do trávy a přát si přání s padajícími hvězdami. Pro Jakuba Königa tahle deska a kniha a životní období (v průběhu nahrávání alba se stal tatínkem) musí být jeden velký splněný sen. Nahrál svou desku desek, která pro mne funguje podobně (a omlouvám se za to přirovnání) jako "Let Love In" od The Bad Seeds. Skoro, jako by se tady Jakub tomu Nickovi přiblížil (a myslím tím emociálně) až na dotek prstů.

NÁZORY
  • Skvělé album!... (Martin, 18.12.2017 14:33) Reagovat

    Skvělé album!

  • Konig je talent. Nejlepší český album roku.... (Anonym, 22.12.2017 13:16) Reagovat

    Konig je talent. Nejlepší český album roku.

    • hahaha.......:) (jana černá, 23.12.2017 16:47) Reagovat

      hahaha.......:)
      to snade ani neeee...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (10-6) (29.01.2024 19:00)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Fotogalerie: Jakub König v Praze pokřtil svou skvělou desku "Hvězdy" (30.11.2023 10:13)
- Rozhovory: Marie Puttnerová - V nahrávacím studiu se děla krása (12.11.2023 09:00)
- Makrorecenze: Makrorecenze "Hvězd" Jakuba Königa (20.10.2023 08:30)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)
- Recenze: Albem roku 2023 se stávají "Hvězdy" Jakuba Königa (25.09.2023 00:00)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)
- Slyšeli jsme připravovanou desku Jakuba Königa. A je fantastická (04.07.2023 16:23)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu