Nanosféra nahrála krátký, ale půvabný debut "Pohledno"

12.12.2017 11:15 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Čáslavská skupina Nanosféra se konečně dočkala svého debutového alba. "Pohledno" překvapí koncepčním zpracováním i mluvenými vsuvkami, které kapele namluvil herec a dabér Alexej Pyško. Kromě toho zaujme příjemným nevtíravým poprockem i texty v mateřském jazyce.
7/10

Nanosféra - Pohledno

Skladby: Naivní, 1.spojivka, Pohledno, 2.spojivka, Paralyzér, 3.spojivka, Odcizená, 4.spojivka, 8 mm, 5. spojivka, Tváří v tvář
Vydáno: říjen 2017
Celkový čas: 30:16
Vydavatel: vlastní náklad
Pětičlenná poprocková parta Nanosféra vznikla v roce 2011, ale až po šesti letech se jí po různých personálních kolotočích povedlo nahrát oficiální debut. Ten dostal jméno "Pohledno" a kapela se na něm rozhodla představit příběh s prvky fantastiky o fiktivní zemi zvané Pohledno, která je na první pohled líbivá a blyštivá, ale první dojem může mást. Skupina si především skvěle pohrála s dramaturgií - jednotlivé písně střídá mluvené slovo čtené charismatickým hlasem Alexeje Pyška. Písně vždy korespondují s právě vyprávěným příběhem a velmi zdárně dotvářejí atmosféru celé nahrávky. V tom lze vidět největší klad celého počinu. Oproti jiným pokusům z našich luhů se Nanosféře skutečně povedlo nahrát smysluplnou koncepční nahrávku.

Hudebně je album popově melodické i rockově energické s velmi slušným vokálem zpěvačky Žanet Vargové. Písně mají příjemný feeling a posluchačsky jsou snadno zapamatovatelné, snad až na závěrečnou unylejší "Tváří v tvář". Velké minus bohužel směřuje k výsledné stopáži. Z jedenácti stop je hned pět mluvených. Snadnými počty tak čtenářovi zbude jen šest prstů - šest písní. A to je na debut přece jen trochu hubená nadílka. Přesto je celek velice svěží a z toho, co Nanosféra představila, ji lze pokládat za nadějnou skupinu tuzemské klubové scény.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY