Jiří Zmožek ukazuje na "Zlaté kolekci" dvě tváře své tvorby

11.12.2017 11:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Jiří Zmožek je legendou mezi domácími hudebními skladateli. Vzhledem ke svému blížícímu se jubileu mu vydavatelství Supraphon připravilo reprezentativní výběr hitů "Zlatá kolekce". Ten nabízí dvě tváře skladatelovy tvorby. Podrobnosti se dočtete v recenzi.
5/10

Jiří Zmožek - Zlatá kolekce

Skladby: CD 1: Už mi, lásko, není dvacet let, To musím zvládnout sám, Mys dobrých nadějí, Dvě slůvka, Zřejmě letos nikde nejsou kytky, První sníh, Rybičko zlatá, přeju si, To býval ráj, Ty jsi můj song, Napiš píseň, Rád, Čistý štít, Nahrávám, Tam u nebeských bran, Živá voda, E 14, Píseň svou mi tenkrát hrál, Ten vůz už jel, Stojí za to žít, Co vlastně na zevnějšku záleží CD2: Žít s láskou, Tam u nebeských bran, Biograf láska, Zvonky štěstí, Nešlap, nelámej, Já to s Tebou jednou provždy vzdávám, Bílá Jawa 250, Píseň svou mi tenkrát hrál, Kousek cesty s tebou, Prý chlapi nebrečí, Meteor lásky, Kantiléna, Co se s tvou láskou měřit dá?, Jsem, jaká jsem, Zas mě naladíš, Smůla bude v tom, Liverpool versus Torino, Dobro s láskou vítězí, Svatba Beránkova, Kde je vlastně Bůh? CD3: Šel jsem světem, Čistý štít, Píseň samotářky, Když, Už se mi nechce jít dál, Říkej mi táto, Cesta ke štěstí, Ráda vás mám, Mě se to netýká, Meteor lásky, Když se načančám, Spoločne, Máme tu další dobrý den, Už mi nevolej, Jednou přijde stáří, Proč máme pochovávat lásku, Neklečte, princi, před mocí, Nikdy víc (Jako správní sousedé), Jen třiatřicet roků, Otče můj
Vydáno: 16.11.2017
Celkový čas: 76:02 + 79:36 + 77:26
Vydavatel: Supraphon
Nemá cenu příliš spekulovat o tom, že skladatelů s podobným talentem se u nás mnoho neurodilo. Jiří Zmožek totiž není autorem ojedinělých hitů. Složil jich desítky a vybrali si u něj zpěváci těch nejzvučnějších jmen u nás doma. "Zvonky štěstí" si společně s Karlem Gottem a Darinkou Rolincovou dokonce zpívají i lidé v německy hovořících zemích a takový úspěch lze přisuzovat už snad jen Karlu Svobodovi.

Jeho melodie mívaly armosféru, náladu, ať už se jednalo o šansony ("Rybičko zlatá, přeju si") nebo klasické popové či countryové balady ("Tam u nebeských bran"). Skladby z pohádek "Co takhle svatba, princi?" či "Ať přiletí čáp, královno" se také velmi povedly a pohádky jsou oblíbené dodnes. Prostě víc než polovina písní na tomto výběru jsou jasné hity, ať se děje, co se děje.

Ty však jsou s výjimkou "Říkej mi, táto" starší dvacet a více let. Aktuálnější tvorba už rozhodně tak dobrá není. Naopak se na ni lepí mnohé šlágroidní symptomy, které z jednoduchých melodií dělají nudné písně s ukrutně naivními texty a příšernými aranžemi. Nejde v žádném případě o to, že by se Jiří Zmožek v poslední době věnoval skládání především křesťanských písní, kdo se však pozorněji zaposlouchá do skladeb tohoto výběru, musí ten rozdíl slyšet sám.

Dalším problémem je z neznámých důvodů chybějící velký charitativní hit "Největší dárek", naprostá strohost osmistránkového bookletu, ve kterém chybí jakákoli informace o důvodu, proč výběr vyšel, i o tom, kdo jsou Marcela Zmožková, Marcel Zmožek či Krista Zmožková (informace o tom, že je to manželka, syn a dcera, se dají najít na internetu, Emilka Zmožková je pak pravděpodobně vnučka). Absolutně nelze pochopit duplicity některých písní ("Tam u nebeských bran", "Meteor lásky", "Píseň svou mi tenkrát hrál") a taky fakt, že Zmožek daleko lépe psal pro ostatní zpěváky. Sám pro sebe si nechal jediný megahit "Už mi lásko není dvacet let".

Výsledkem jsou pak rozpaky, které z celého trojalba přetrvávají. A nepochopení, proč šel Zmožek s kvalitou svého skládání tolik dolů, když mnohokrát jasně dokázal, že má na to dělat dobrou pop music.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY