Miro Žbirka v knize "Zblízka" dokazuje, že hudba je pro něj vším

06.12.2017 13:24 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

I když kniha Miro Žbirky "Zblízka" vyšla už před rokem, nyní je vhodná příležitost před blížícím se vánočním turné se k ní vrátit. Autor Honza Vedral v ní přibližuje život takový, jak ho Žbirka prožil. A že to za totality nebylo pro hudebníky veselé, neznamená, že životem Žbirka neprochází s klidem Angličana.
8/10

Miro Žbirka - Zblízka

Vydáno: 2016
Vydavatel: SLOVART
Velká móda vydávání různých (auto)biografií v sobě přináší časté kontroverze, coming outy, šokující odhalení. Kdo však Miro Žbirku zná, tomu musí být jasné, že takovou knihu určitě v ruce nedrží. Jeho život je prostý a jednoduchý, i když rozhodně ne nudný. Točí se totiž především kolem hudby.

Nic na tom nemění ani dvě fakta, která by zamávala se životním osudem každého z nás - rozvod a sebevražda bratra. Žbirka s Vedralem tato období přecházejí v publikaci velmi věcně a decentně, zbytečně se v nich nepatlají, vlastně ani nemají důvod. Vinu za rozvodem má totiž především hudba samotná a důvody Jasonovy sebevraždy jsou a navždy zůstanou nejasné.

Vánoční Symphonic Tour 2017

9.12.2017 Brno, DRFG Aréna
11.12.2017 Plzeň, Home Monitoring Aréna
13.12.2017 Bratislava, Aréna O. Nepelu
15.12.2017 Pardubice, Tipsport Aréna

Do Prahy Miro Žbirka zavítá v rámci Mezinárodního hudebního festivalu České doteky hudby 19. prosince 2017. Akce se koná v Kongresovém centru Paláce kultury. Více informací včetně předprodeje vstupenek najdete na www.zbirka2017.cz

Žbirka měl slovenského otce a anglickou matku a svoji lásku k muzice si pěstoval od mládí. Jeho hudební kariéra a vlastně i život opisují jakýsi kruh, kdy v hlubokých šedesátých letech nesmírně obdivoval (a stále obdivuje) The Beatles a na jeden z mála koncertů zahraničních hvězd u nás, vystoupení Manfreda Manna, ho nepustili rodiče. O necelých padesát let později pak nahrál desku "Miro" ve studiích Abbey Road a hostoval mu na ní právě i Manfred Mann.

To ale není zdaleka všechno. Kniha Žbirku popisuje jako v dobrém slova smyslu hudebního fanatika, který neváhal utratit poslední peníze za nové desky. Jeho vášeň se s ním ostatně táhne až do dneška - stále bedlivě sleduje žebříčky světových hitparád, kupuje desky současných hvězd a díky tomu může klidně uvádět hudební pořady, jako byl svého času populární Rhytmick.

Na knize si smlsnou především ti, kteří milují hudbu jako celek, zajímá je proces nahrávání, jak jednotlivé desky i písně vznikaly, co stálo za odchodem z Modusu či rozpadem spolupráce s Laco Lučeničem. Žádnou chybu snad neudělám, když prozradím, že nic kontroverzního za tím opravdu není.

Miro Žbirka je skvělý muzikant, vynikající autor a také člověk, který ví, co chce a jak toho dosáhnout. Je nesmírně puntičkářský a ve správný okamžik dokáže i přiostřit. Vše však musí mít svůj důvod. Během roku, který uplynul od vydání knihy, mu osud postavil do cesty těžký zápal plic. Nyní je však Žbirka již zdráv a připraven na vánoční koncerty i na natáčení další řadové desky, které bude znovu probíhat v legendárních studiích Abbey Road.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY