Potemnělá "Andulka" uvádí do pohybu Zvíře jménem Podzim

23.11.2017 18:36 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Ansámbl okolo Jakuba Königa Zvíře jménem Podzim se dopracoval k vydání eponymního debutu a k němu připojené knižní publikace, kde ilustrace dotvářejí příběh z písní na desce. Pro videoklip ke skladbě "Andulka" došlo ke spojení tohoto projektu s aktéry divadelního představení "Pomezí". To se stalo událostí loňské divadelní sezóny - mimo jiné získalo Cenu divadelní kritiky 2016 v kategorii Scénografie roku a dále se mu dostalo ocenění Pocta festivalu alternativního diváka Příští vlna/Next Wave.

Ke vzniku "Andulky" pak sám autor projektu doplňuje: "Během práce na písničce se mi zároveň v hlavě líhly obrazy. Místnosti plný stromů, který prorůstaj stropem, místnosti, který si les vzal zpátky. O čtrnáct dní později jsem najednou v takový stál. Divadelní představení 'Pomezí' se odehrává v otřískaném třípatrovém činžáku. Je to takzvané imerzivní divadlo, diváci startují všichni společně v jedné místnosti... ale zbytek hry je jen na vás. Jestli budete následovat některého z herců. Anebo si projdete všechny místnosti, pozotvíráte skříně, pročtete zápisníky. A dřív nebo později narazí nějaký herec, děj, nebo situace na vás. Byl jsem úplně uhranutej a hned po představení jsem se nechal představit režisérovi Lukášovi Brychtovi, celý mu to vypověděl a poprosil ho, jestli bychom mohli klip k 'Andulce' natočit na Pomezí. A teď, po roce, se to konečně stalo. A bylo to ještě mnohem zajímavější a zábavnější, než jsem čekal.

Ondřej Mataj a Matěj Vejdělek se tak ujali příběhu ze samotné hry a přetransformovali jej do jednotlivých obrazců, které skvěle nasnímal kameraman David Macháček. Černobílý snímek tak má hutnou náladu a rozvíjí pochmurnou éteričnost "Andulky". Vše do sebe zapadá - dějová košatost samotné kompozice včetně její postupné gradace je v sounáležitosti se sekvencemi pohyblivých snímků.

Bezejmenné album je již venku a Zvíře jménem Podzim jej uvádí do života hned třemi křty (speciálními koncerty). Pokud jsme nestihli ten brněnský, můžete zkusit štěstí 23. listopadu v pražském Paláci Akropolis anebo se 24. listopadu vypravit do Plzně (do klubu Moving Station).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY