shop.musicserver.cz
Ewa Farna - Hlavně dělej, co tě baví

Ewa Farna - Hlavně dělej, co tě baví

Vydáno: 23.11.2017 17:30 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Lucie Levá

Poslední dva roky v životě Ewy Farne byly zásadní - opustila management svého objevitele Leška Wronky, aby se postavila na vlastní nohy. Před rokem si zorganizovala velký koncert k deseti letům na scéně, před pár měsíci se provdala za svého kytaristu a nyní o sobě nechala natočit dokument. Více v rozhovoru.

Ewa Farna
© facebook interpreta
Ewi, jsi přes rok bez podpory Leška Wronky. Jaký to byl rok?

Vlastně opravdu úspěšný. Je to těžší práce, kdy ano a ne má jinou váhu, než když za vámi někdo stojí a má za vás větší zodpovědnost. Když se něco posere, tak to jde na moji hlavu. Je důležité přijmout za to zodpovědnost. Jsem ale hrozně spokojená, vedu si to po svým, určitě udělám ještě hodně chyb, ale nelituju rozhodnutí, že jsem se vydala touto cestou.

Ewa Farna

Mladá talentovaná zpěvačka, jejíž dospívání a pěvecký vývoj jsme mohli sledovat takřka v přímém přenosu. Vloni odešla od svého objevitele a manažera Leška Wronky, který ji dostal na výsluní. Na svém kontě má několik alb a cen v hudebních anketách. Vloni vlastními silami uspořádala výroční koncert na oslavu 10 let na hudební scéně. Její kariéra je rozjetá jak v Česku, tak v Polsku. Byla porotkyní v mnoha soutěžích. Poslední dva roky strávila s kamerou v zádech, aby o sobě natočila dokument "Ewa Farna 10. Neznámá známá", který původně měl být věnován přípravám megakoncertu, ale nakonec to sklouzlo i do jiných témat. Po velmi úspěšných singlech "Mám boky jako skříň", "Na ostří nože" vydala další hity - "Bumerang" či duet "Dobré ráno, milá" s Davidem Stypkou a vánoční novinku "Vánoce na míru".

Do kin přichází dokument "Ewa Farna: Neznámá známá". Co bylo impulsem pro jeho natočení?

Rok před Forem Karlín vznikla myšlenka, že bychom mohli natočit dokument o tom, jak se takový koncert připravuje. Původně měl být kratší a jen o koncertě. Do toho jsem se rozešla s managementem, přípravy koncertu, zásnuby a najednou to začalo nabírat na jiných obrátkách… Takže jsme natáčení prodloužili o rok a udělali jsme z toho celovečerák, který nějakým způsobem popisuje přípravy a vlastně i celých mých deset let. Jsou tam archivní záběry i pozadí mé kariéry, proč jsem Ewa s dvojitým W, proč jsem Polka, když jsem se narodila v Česku… Hlavní byla ale chut’ přiblížit lidem, jak vypadá práce zpěvačky, jak vypadá zákulisí toho povolání. Vzali jsme tvůrce domů, kde jsme vyzpovídali rodiče, kteří se jinak na kameru nevyjadřují. Sama miluju dokumenty typu Lady Gaga, Katy Perry, kdy jim člověk nahlídne do zákulisí. Tak jsem si říkala, že by to byla hezká tečka za tím dětstvím v showbusinessu. (úsměv)

Ewa Farna - rozhovor
© Michal Ivanega
Viděla jsem ukázku, vypadá to celkem na otevřenou zpověď. To byl záměr, aby ses odhalila před fanoušky, aby věděli, kdo opravdu jsi?

To taky, myslím, že jsem stále furt stejně otevřená se stejnými názory. Nedokážu odhadnout, co bude pro lidi/fanoušky šokující a co ne. Říkala jsem tvůrcům, což byli Martin Linhart a 68pict a Kazma s týmem "One Man Show", kteří to stříhali, jestli nechtějí vyhodit asi dvouminutový záběr, jak jdu před výročním koncertem na pódium, který mně přišel nudný. A oni mi na to odvětili, že pro ně jako pro diváky, kteří to neznají, bude úplně fascinují vidět scénu z druhé strany, sledovat, co právě dělám a prožívám. Bylo super, že to stříhal člověk, který nebyl zaujatý a do projektu předtím zainteresovaný, a měl tak nadhled.

Dozvíme se o Ewě Farne něco nečekaného?

To já právě nevím, kde jsou ty mantinely, co lidi o mně vědí či nevědí. Je asi možné, že tam některé informace zazní poprvé. Takže pro někoho to může být všechno nový a někomu může připadat, že jsem se moc neodhalila. Pro mne je to místy hodně niterní, mluvím třeba o vztahu k víře, o rodině… O rok jsme prodloužili natáčení v podstatě kvůli poslednímu záběru ze svatby, je tam jako takový final touch. Někteří ale možná čekali americký dokument, kde se přiznám, že jsem půlku dětství v showbussinesu prožila na drogách, že jsem si v dětství prošla peklem apod. To se ale u mě nedělo, proto to tam není. Dokument má být především autentický a toho se nám, myslím, povedlo docílit.

Ewa Farna
© facebook interpreta
Dva roky jsi měla kameru v zádech. Ovlivnil nějak tvé chování či mluvu fakt, že tě někdo natáčí?

Vůbec. Právě proto je film hodně přirozený. Měli jsme 80-100 hodin materiálu, z kterého je ve finále 75 minut. Zároveň je moc témat, která jsme nevyčerpali. Z našeho materiálu by šlo udělat pět dalších dokumentů. (smích) Možná na YouTube dám krátká videa o konkrétním tématu, např. pro holky, jak se připravuju na koncert po vizuální stránce, další by mohl být o vyjádření ke spolupráci s vydavatelstvím, srovnání polské a české produkce show a tak dál. To bude taky, myslím, fajn, chci využít to množství kvalitně natočeného materiálu a hodit ho fanouškům v podobě "Co se do dokumentu nevešlo".

Jsi zvědavá na názory od fanoušků?

Jsem. Každý má jiné očekávání, tak uvidíme, zda se to jejich naplní. Jak jsme ho dělali pro český a zároveň polský trh, tak jsme museli uzpůsobit témata, aby jim obě země rozuměly. Takže jsme se například nemohli věnovat 10 minut "Show Jana Krause", protože by to Polákům vůbec nic neříkalo. Když už můžu ted’ hodnotit po půlce kino tour, kde film osobně prezentuju, hodně lidí to na místě dojalo. Což je fakt krásný pocit. Jiní zase odcházejí v šoku, že muzikant není jen každou sobotu hod’ku na pódiu, sbalí peníze a týden zase na párku. Často se totiž mě nebo spíš i mých rodičů ptají, kdy si ta jejich dcerka najde pořádnou práci. (smích)

Ewa Farna - rozhovor
© Michal Ivanega
Film bude uveden jen v některých vytipovaných kinech. Budeš u každého promítání přítomna a bude k tomu doprovodný program?

V každém městě budou podpisy, fotky, debatní kroužek k filmu. Kdyby se chtěl někdo doptat k nějakému tématu, bude mít možnost právě tam.

Vyjde snímek poté na DVD?

Určitě ne, to je v dnešní době už podle mě pasé, ale ještě popřemýšlím, co s filmem dál. Zatím se soustředíme na kina.

Ewa Farna 10: Neznámá známá

Projekce, kde bude Ewa přítomna osobně a kam si budete moct přijít pro fotku, podpis či odpověď na nevyřešenou otázku:

23.11. 2017 Liberec, Cinema City (17.30)
26.11. 2017 Brno, Cinema City (15.00)
28.11. 2017 Olomouc, Metropol (18.00)
30.11. 2017 Pardubice, Cinema City (17.30)

Ewa Farna
© facebook interpreta
Dospívala jsi před celým národem. Nevadilo ti to?

Nelituju toho, protože nevím, co jsem ztratila. Díky rodině jsem měla perfektní zázemí. Vím, nezní to moc jako american dream (smích), ale já fakt vděčím za všechno své rodině, měla jsem se vždycky dobře. Díky rodině jsem silná, taky asi i proto, že jsem lvice. Podle mě to zvládám, ale taky mám své slabé chvilky. Ale kdybych byla slabší člověk, tak mě to může určitě semlít. Často za mnou chodí holky, že chtějí být slavné, jak to udělat… Tak jim vždy zdůrazňuju, že popularita by měla být případně pouhým důsledkem, hlavně dělej, co tě baví a v čem jsi dobrý. Nechtěj být slavný a nevědět pro co. Navíc ono je to sice fajn, ale ty dívky často nevědí, co si přejou. Kluk se bojí jít s vámi na rande, nebo, jako každá holka, se chcete líbit a každý týden čtete, jak jste tlustá, odporná. Včera se mi stalo, že mě paní fotila, jak jsem vynášela smetí a pak sbírala, co se má sbírat po pejskovi na procházce (smích). Důležitý je si říct, vím, kdo jsem, znám svoji hodnotu, kašlu na to, co o mně píšou. Jsem šťastná a nebudu si toho všímat, je něco, k čemu potřebujete dospět.

Ewa Farna, Forum Karlín, Praha, 11.11. 2016
© Lucie Levá
V Polsku jsi natočila duet s raperem KaeN, který měl během chvíle rekordní počet zhlédnutí. Krom toho máš duet "Dobré ráno, milá" s Davidem Stypkou. Jak vznikly tyto spolupráce?

Jo to je super, "ECHO" s KaeNem má ani ne za tři týdny skoro 6 milionů zhlédnutí. V Polsku se to líbí… V Česku mám duet s Davidem a hrozně mě baví ta jiná poloha. Dal nás dohromady Martin Červinka. Zavolal mi, že má jednoho zpěváka, a poslal mi jeho song. Davida jsem vůbec neznala, přitom pochází ze stejného kraje. Písnička mě hodně oslovila, díky obsahu, ale i Davidovu hlasu. V ten moment jsem vydávala singl "Bumerang", tak jsme s tím chvíli počkali. Navíc si myslím, že skladba je díky svému pojetí vhodnější na podzim.

Rýsuje se další spolupráce?

Přijde mi, že spoluprací jsem posledně neudělala málo, teď bych se chtěla soustředit na vlastní písničky a desku. Teď jsme vydali první českou vánoční písničku a uvidíme, co dál.

Jak vznikla ona vánoční skladba "Vánoce na míru"?

Ozvali se nám tři týdny zpátky z firmy Mall.cz, že dělají vánoční spoty a že by byli rádi, kdybychom pro ně napsali a nazpívali písničku. Protože mám ráda podobné výzvy, zavolala jsem na pomoc Lukáše Chromka a svoje textařský duo Sázavský & Chobot. Sama od sebe bych vánoční písničku nedělala, protože to může být snadno a rychle kýč.

Ewa Farna - rozhovor
© Michal Ivanega
Mall mi dal sice málo času, zato volnou ruku. Oslovila jsem kluky z kapely, ke kterým mám důvěru, jsou to skvělí muzikanti. Věděla jsem, že se na ně můžu spolehnout. Vznikla tak moje první vánoční písnička a díky Lukášovi, Martinovi a Filipovi jsme z toho, myslím, vybrousili bez kýče. A navíc ji slyšíme v reklamách mezi "Ordinací" nebo "Simpsonama". (smích)

Jaké Vánoce by pro tebe byly ideální?

Bez telefonu, bez internetu, v rodinném kruhu a se sněhem.

V písničce se zpívá o přáních. Která aktuálně máš ty?

Chtěla bych, aby mě nadchla nějaká inspirace natolik, že se do ní celá ponořím. Vím, že chci být i nadále energická česká popová zpěvačka, hledám jen větší signifikantnost.

Tvým přáním bylo i vystoupit s filharmonií. Platí to stále?

Platí a splní se - v březnu máme koncert v Ostravě. Zatím se jedná o jednorázovou příležitost, ale uvažujeme, že bychom možná jeli v takovém duchu podzimní turné po více městech. Aranže zpracovává můj kapelník Honza Steinsdörfer.

Na jaře turné nepojedeš. Kde tě tedy krom projekcí můžeme v nejbližší době vidět?

Z těch výjimečnějších koncertů bych zmínila dva: v Bratislavě hrajeme 29. 11. - po dlouhé době koncertně na Slovensku, dále se objevím v projektu Sinatrology, což je projekt Smigmátora s písněmi Franka Sinatry.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Top 10: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Ewa Farna si příští rok zopakuje oslavu třicetin v O2 areně (24.10.2023 07:11)
- Naživo: Ewa Farna oslavila třicítku v O2 areně. Předvedla show světové úrovně (15.10.2023 12:31)
- Ewa Farna oslaví třicetiny ve vyprodané O2 areně (09.10.2023 09:28)
- Video: Ewa Farna si vede svou - "No a co" (18.09.2023 14:28)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu