Whitney Houston na "I Wish You Love: More From The Bodyguard" připomíná úspěchy i kvality "Osobního strážce"

21.01.2018 17:00 - Jana Kloučková | foto: facebook interpreta

Málokterý film se může pyšnit slavným a zároveň kvalitním hudebním doprovodem. "Osobnímu strážci" se tohoto vzácného jevu před pětadvaceti lety podařilo dosáhnout, čímž se jeho soundtrack katapultoval na piedestal filmové hudby. Své čtvrtstoletí oslavuje reedicí "I Wish You Love: More From The Bodyguard".
9/10

Whitney Houston - I Wish You Love: More From The Bodyguard

Skladby: I Will Always Love You (Alternate Mix), I Have Nothing (Film Version), I'm Every Woman (Clivilles & Cole House Mix I Edit), Run To You (Film Version), Queen Of The Night (Film Version), Jesus Loves Me (Film Version), Jesus Loves Me (A Capella Version), I Will Always Love You (Film Version), I Have Nothing (Live), Run To You (Live), Jesus Loves Me / He's Got The Whole World In His Hands (Live), Queen Of The Night (Live), I Will Always Love You (Live), I'm Every Woman (Live)
Vydáno: 17.11.2017
Celkový čas: 73:09
Vydavatel: Arista Records
Kolekce sestává z osmi dosud nezveřejněných verzí známých písní, vedle nichž figuruje šest live záznamů vzešlých převážně z "The Bodyguard Tour". Ačkoliv jsou položky uvedeny jako alternativní, běžní posluchači nemusejí oproti původním kouskům postřehnout znatelný rozdíl. Odlišují se spíše v nenápadných nuancích.

Otvírákem kompilace nemůže být nic jiného než megahit "I Will Always Love You". Důvod je jednoduchý - právě tato skladba symbolizuje jak film, tak Whitney Houston. Má výsadní postavení v její tvorbě a u široké veřejnosti je navzdory (o)hranosti první asociací. Navíc způsob, jakým byla pozvednuta původně country skladba Dolly Parton, značil pro zpěvačku jakýsi přerod. Jejím hudebním nástrojem a zároveň zbraní se stal hlas.

Původní soundtrack o třinácti položkách stál drtivě na šesti skladbách Houston, které zřetelně válcovaly příspěvky ostatních interpretů. Z originálního počinu by za zmínku stál pouze kousek "Someday (I'm Coming Back)" od dříve populární britské zpěvačky Lisy Stansfield.

Reedice se proto věnuje pouze písním Whitney. Neopomíjí ovšem ani ty o něco méně slavné, tedy věčně druhou "I Have Nothing", předělávku Chaky Khan "I'm Every Woman", romantickou "Run To You" či vypalovačku "Queen Of The Night". Objevuje se také méně výrazný kousek "Jesus Loves Me". I přes jeho slabší známost v něm lze pocítit sílu zpěvaččina hlasu snad nejlépe.

S poslechem "I Wish You Love: More from The Bodyguard" nevyhnutelně sklouznete k nostalgii, ale i uvědomění si vlivu spojení filmu a hudby. Éra "Osobního strážce" svého času umožnila Whitney Houston, aby se nově profilovala i jako herečka, jako diva, která se stala vzorem pro nadcházející generaci zpěvaček. Skladby, které pro film nazpívala, se v pěveckých soutěžích neustále interpretují. Nikdo však originály ještě nedostihl. Její hlas je totiž pro tento soundtrack naprosto signifikantní. Připomenutí po dlouhých pětadvaceti letech, navíc v takto vydařené podobě, je proto velmi vítáno.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY