shop.musicserver.cz
Tata Bojs - Všechno jsme se učili za pochodu

Tata Bojs - Všechno jsme se učili za pochodu

Vydáno: 24.11.2017 14:05 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Salim Issa

Tata Bojs není třeba dlouho představovat. Partička z Hanspaulky právě oprášila svoje zlomové album "Futuretro" jeho reedicí a koncerty. A aby toho nebylo málo, připravili si pánové pro fanoušky speciální vizuální podívanou, hosty i nějaká překvapení. Nejen o tom jsme si povídali s Mardošou a Milanem Caisem.

Kluci, oprášili jste teď díky reedici minulost. Co vás k tomu vedlo?

Milan: Úplně na začátku byl impuls od vydavatelství, že chtěli k 15 letům udělat reedici "Futuretra" na vinylu, což jsou dva roky zpátky. Akorát se to tenkrát nestihlo. Takže s dvouletým zpožděním se to podařilo zdárně dotáhnout až teď. "Futuretro" je v naší diskografii poměrně důležitou deskou, tak jsme si říkali, že by bylo hezké, kdybychom k reedici "Futuretra" udělali pár koncertů, kde bychom přehráli celé album živě… a nakonec se z toho stalo osmikoncertní turné.

Tata Bojs, Colours of Ostrava 2017, Ostrava, 19.7.2017
© Jan Kuča
Vybrali jsme si místa, která máme rádi. Tři pražské koncerty se podařilo celkem rychle vyprodat, tak jsme přidali ještě čtvrtý koncert. Nakonec tak bude celkově osm koncertů místo původních sedmi. Hodláme si to užít, protože budeme hrát v původní sestavě s Markem Doubravou a Klárkou Nemravovou a plus ještě Tomášem Neuwerthem, který tam sice tenkrát u toho s námi nebyl, ale pomůže nám s některými bicími party. Samozřejmě nebudou chybět ani Jura s Vláďou, kteří na desce nehráli, ale patří do naší stálé sestavy, a Dušan Neuwerth za pultem. Výjimečně dorazí Filip Nebřenský a naživo zahraje některé flétny, které tenkrát sám na album nahrál, a Viktor Ekrt, který hostoval na housle. Takže nás nakonec na pódiu chvílemi bude devět (smích), jako například u písní "Maličká" nebo "Ramínka", kdy se budou zpívat vícehlasy.

Tata Bojs

Alternativní kapela Tata Bojs vznikla v roce 1988, kdy ji založili Milan Cais s Mardošou. Ke stálé sestavě v současnosti patří Vladimír Bár, Jiří Hradil a producent a zvukař v jedné osobě Dušan Neuwerth. Mezi nejzásadnější desky patří "Futuretro", které jim otevřelo brány, "Nanoalbum", za které posbírali čtyři ceny hudební ankety Anděl, "Biorytmy", "A/B", "Kluci kde ste?" či "Ležatá osmička". Minulý rok si zahráli se SOČR a vznikla z toho live nahrávka Tata Bojs & SOČR - Live.

Čím pro vás byla deska "Futuretro" tak zlomová?

Milan: Byl to první počin u velkého vydavatelství, o což jsme se dlouho snažili. Z dnešního pohledu je ta nahrávka zajímavá tím, že jsme na ní koketovali s elektronikou. Neuměli jsme to a učili jsme se to za pochodu. Což je pro nás příznačný, protože jsme se začátkem devadesátých let učili za pochodu i na naše nástroje a takto jsme přistupovali i k učení se samplerem. Ve světě se s elektronikou pracovalo a nás to fascinovalo natolik, že jsme si to taky chtěli sami vyzkoušet a propojit to s naším pop rock'n'rollem - proto je deska "Futuretro" tak specifická, poté jsme už v tom jen pokračovali a to děláme až dodnes. Předtím jsme hráli jen živě a měli jsme kytary a bubny.

Tata Bojs, Colours of Ostrava 2017, Ostrava, 19.7.2017
© Jan Kuča
Mardoša: Deska měla štěstí i na načasování, což nebyla přímo naše zásluha, ale svezlo se to s dobou. I když jsme tři písničky z "Futuretra" hráli už o tři roky dříve na křtu "Ukončete nás...!" a album jsme chtěli původně vydat dřív, jenže se to klasicky zdrželo. A možná to bylo k dobru věci, aranže písní by byly asi jiné. Pro hrubou představu mohou posloužit dema, která vyšla v roce 2012 v rámci edice "Futuretro MAX". Je tam například "Toreadorská otázka", jak jsme ji pro účel klipu nahráli s Honzou Muchowem.

Milan: Nebo si pamatuji, jak jsme s Ondřejem Ježkem dělali na chatě demáče "Lasiček" a "Geometrické".

Mardoša: Ty občas pak pouštěli na Radiu 1, když už měli příliš ohrané "Futuretro". Deska možná rezonovala víc právě v té době, kdy jsme ji vydali. Měli jsme na ni dobrou odezvu a celkem kladné kritiky. A to se spojilo v to, že jsme v různých anketách zabodovali. To nám samozřejmě pomohlo. Přišlo to přirozeně, ale byl to pro nás určitý schůdek.

Kdyby s tím nepřišlo vydavatelství, udělali byste reedici?

Milan: Jelikož jsme fanoušci vinylů, tak bychom je s tím možná sami otravovali. (smích) Od firmy máme slíbeno, že by postupně všechny naše desky vyšly na vinylu. Už máme tři dlouhohrající a jedno EP, toto už je naše čtvrté LP, takže se nám to daří poměrně dobře.(smích)

Tata Bojs
© Salim Issa
Je na reedici něco jiného oproti původní nahrávce?

Milan: Ne, jen remastering. Zajímavostí je, že je to dvouvinyl, což znamená, že má čtyři strany. Původní album bylo normální cédečko, kde hudba teče bez pauzy, jen jsme mezi písničkami dělali takové spojováky a deska protkali různýma samplama. Teď jsme je museli rozdělit na strany a někde hrozilo, že naše spojovací hlášky budeme muset přestřihnout. Ale zvládli jsme to. Každý vinyl pak bude mít jinou barvu, jeden bude klasicky černý s oranžovým středem a druhý oranžový s černým středem.

Mardoša: Inspirovala nás klasická etiketa supraphonských vinylů, které známe z dětství. Tak jsme si říkali, že bychom mohli druhou desku udělat inverzně a barvy překlopit. Jsme rádi, že to vychází u Supraphonu, protože jeho logo je logo log českého hudebního průmyslu! (úsměv) Jedna deska je futu a druhá retro, takže koncept dotažený i přímo na nosičích.

Milan: Chystáme udělat trička, která budou mít vertikální nápis Futuretro přímo na hrudi, a velkou zajímavostí je, že se budou dělat náušnice a brože v limitované edici z postříbřené chirurgické oceli. U náušnic bude jedna složena z nápisu Futuretro a druhá Tata/Bojs.

Tata Bojs, Colours of Ostrava 2017, Ostrava, 19.7.2017
© Jan Kuča
Písničky na koncertě zazní v podobě, v jaké jsou na albu?

Milan: Koncert bude koncipovaný tak, že první půlku odehrajeme kompletní "Futuretro" tak, jak je na desce, ve stejném pořadí. Samplerem bychom tam pouštěli naše spojováky. Naší snahou je zahrát to co nejvěrohodněji, jak je tomu na nahrávce, jen s tím rozdílem, že to bude hodně živý. Když jsme hráli písničky z "Futuretra" dřív, pouštěli jsme některé party z počítače. Teď je budeme hrát živě, proto nás tam bude tolik. Druhá část koncertu bude průlet deskami. Ale nebudeme hrát pouze ty největší hitovky. Zahrajeme i nějaké zajímavosti, které by od nás lidi možná nečekali.

Tata Bojs
© Salim Issa
Jak vás znám, bude speciální vizuální podívaná.

Milan: Bude velmi jednoduchá, ale doufám efektní scéna s protlačeným písmenkem F na projekční ploše. Mělo by tak docházet k plastickému efektu, který jsme nikdy neměli.

Mardoša: Navíc se nám poprvé podařilo udělat si v rámci turné i pražské turné, kdy během jednoho měsíce odehrajeme koncert ve třech různých klubech, které máme rádi, a které nějakým způsobem souvisí s "Futuretrem". V Arše jsme ho křtili, v Akropoli jsme křtili jeho remixovou verzi, a dokonce jsme tam v prosinci 2000 odehráli rozlučkový koncert s Markem, když s námi přestal hrát. A ve stejném roce jsme měli i pár koncertů v Roxy. Bohužel už neexistuje klub Delta, což byl náš domácí prostor na kraji Prahy 6, kde jsme v devadesátkách vyrůstali.

Návrh scény mi připomíná koncertní pódium kladenské kapely Zrní…

Milan: Je to pravda, teď mám písmenkové období. (úsměv)

Koncerty Futuretro 2017

25. 11. Plzeň - DEPO2015
26. 11. Brno - SONO
29. 11. Praha - Palác Akropolis (VYPRODÁNO!)
06. 12. Praha - ROXY (VYPRODÁNO!)
13. 12. Praha - Divadlo Archa (PRO VELKÝ ZÁJEM PŘIDÁNO!)
14. 12. Praha - Divadlo Archa (VYPRODÁNO!)

Tata Bojs, Colours of Ostrava 2017, Ostrava, 19.7.2017
© Jan Kuča
V létě vyšla předělávka vašich legendárních "Pěšáků" pro Jizerskou padesátku - "Pěšáci bílé stopy". Jak vznikla spolupráce?

Milan: Lidi z firmy Raul, která spolupracuje s organizátory Padesátky, za námi přišli s tím, že by se jim líbilo, kdybychom udělali takzvaně zimní verzi této písně. Dokonce už bez nás začali s přetextováním. (smích) Mardoša pak jejich text trochu doupravil, aby to bylo víc naše a zůstal v tom kapelní rukopis.

Mardoša: Je zajímavé, že se jedná o třetí verzi "Pěšáků". (smích)

Milan: Přitom každý klip je svým způsobem úplně jiný. Každý má velkou produkci.

Mardoša: Tak uvidíme, kolik verzí "Pěšáků" ještě natočíme. (smích)

Uslyšíme tuto verzi někdy naživo?

Milan: Na 51. ročníku Jizerské padesátky, kde budeme příští rok hrát koncert, by se v půlce setu zahrála v premiéře a pustil k ní klip.

Na Jizerské padesátce je zajímavý Vladislav Míka, který se zúčastnil všech ročníků. Máte také něco, kde nesmíte chybět?

Milan: Máme takovou malou soukromou už hodně letitou tradici. Na Velikonoce jezdíme k Mardošovi na chalupu do Deštné u Jindřichova Hradce. Nejdřív jsme tam jezdili bez rodičů, teď tam jezdíme s dětmi a už se těšíme, až tam budeme jezdit bez rodičů i bez dětí. (smích)

Mardoša: Tradičně tam pouštíme film "Veselé Velikonoce" s Belmondem. Ten se nám nikdy neomrzí! Viděli jsme ho asi nejvíckrát ze všech kdy natočených filmů. (smích)

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Naživo: Jestli tam byl, měl by František Kafka radost. Kafka Band pokřtil svůj "Proces" v Paláci Akropolis (17.01.2024 15:00)
- Video: Frontman Zrní Honza Unger nás v klipu "Satelity" vezme k sobě domů, za štěstím (23.11.2023 07:59)
- Video: Klip "Mí zlatí roboti" od Zrní je experimentální, barevnou, rozskákanou divočinou (12.09.2023 10:12)
- Audio: Kafka Band zve v čerstvém singlu "Maskenball - Maškarbál" na (možná) poslední večírek (01.08.2023 11:11)
- Fotogalerie: Ostravské Colours se opět rozzářily všemi barvami (20.07.2023 16:16)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Audio: Kafka Band představuje "Shame - Stud", pilotní singl z chystané desky "Der Process" (06.06.2023 14:08)
- Rozhovory: Zrní - K lidem to musí doletět snadno (16.04.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Mirai Billie Eilish Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu