"Blurred" je důstojným rozloučením s Kiasmos

22.11.2017 12:30 - Dan Hájek | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Kiasmos fungují s různými pauzami od roku 2009, teď však dvojice hlásí, že společný projekt přece jen uloží k ledu a každý si na chvilku půjde svou cestou. Épéčko "Blurred" je tedy možné vnímat jako určitou rozlučku, uzavření jedné kapitoly. Stále však nabízí hloubavou muziku do noci, muziku, která nadchne.
8/10

Kiasmos - Blurred EP

Skladby: Shed, Blurred, Jarred, Paused, Blurred (Bonobo Remix), Paused (Stimming Remix)
Vydáno: 06.10.20017
Celkový čas: 34:55
Vydavatel: Erased Tapes Records

Janus Rasmussen a Ólafur Arnalds urazili s Kiasmos celkem dlouhou cestu, včetně turné vydatně protaženého na několik částí. Bezejmenná deska (vydaná v roce 2014) i série épéček "Thrown", "Swept" nebo "Looped" jasně ukázaly, jak oba pánové pracují se zvukem a jak spojují dva rozdílné tvůrčí prostory, kdy do Rasmussenových hloubavých rytmů vmíchávají éterické univerzum z dílny Ólafura. Stejně tak pokračují na zatím posledním střípku do mozaiky - "Blurred". Na něm jdou však ještě hlouběji, více si všímají detailů a cíleně budují hutnější nálady, v nichž nepatrně vítězí typická islandsky zabarvená melancholie. "Jarred" nebo titulní "Blurred" patří k jasným tahounům, které vtáhnou do zadumané noci.

Čtveřici nových skladeb doplňují remixy z dílny Bonobo a Martina Stimminga. Oba ctí původní struktury a jen rozehrávají hry dle svých vlastních pravidel. Celkově lze "Blurred" chápat jako povedenou tečku za prvním uceleným dějstvím okolo dua Kiasmos. Jak dlouho bude ona pauza trvat, zatím asi netuší nikdo, ale pánové vypustili dostatek muziky na to, aby se na ně jen tak zapomnělo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY