shop.musicserver.cz
Chinaski, Peter Aristone, O2 arena, Praha, 16.11.2017

Chinaski se v Praze dívali hlavně dopředu

Vydáno: 17.11.2017 10:12 v sekci Naživo - Jan Trávníček a Hana Bukáčková | foto: Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

Jeden klasičtěji pojatý report z aktuálního turné jsme vám už nabídli v dojmech ze zastávky v Jihlavě, do Prahy jsme proto vyrazili ve dvou a přinejmenším se shodli na tom, že předskokan Peter Aristone je sice všemi směry tlačený jako velký talent, pořádně zpívat a utáhnout halu ale absolutně nedokáže. A dál?

Live: Chinaski

místo: O2 arena, Praha
datum: 16. listopadu 2017
support: Peter Aristone
setlist: Vedoucí, Není nám do pláče, Každý ráno, Láska a hvězdy, Já nebo ty, Zadarmo, Slovenský klín (feat. Majda Králová & Greg Haver), Vakuum (feat. Majda Králová), Adieu, Řítím se do pekla, Propan s butanem (feat. Majda Králová), Tamaryšek, Vrchlabí, Tabáček, Stížnost, Hlavolam, Potkal jsem tě po letech, Punčocháče, Víno , 1970, Venku je na nule, Drobná paralela, 1. signální, Vinárna u Valdštejna
Fotogalerie

Chinaski, O2 Arena, Praha, 16. listopadu 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Drazí čtenáři, ve čtvrtek večer se nám výjimečně podařilo mít na koncertě dva redaktory, proto netradičně tentokrát osobněji a trochu zeširoka... Chinaski jsou kapelou jedné generace. Té mojí. Tak jako řada dalších i já jsem na přelomu tisíciletí formoval svůj pubertální vkus podle "1. signální", "Dlouhého kouře" a spousty dalších, nesinglových písní, které mám dodnes nejraději. Nebyla to samozřejmě ani zdaleka jediná důležitá kapela té doby, nicméně z těch domácích rozhodně hrála velkou roli. Během let šly návštěvy jejich koncertů do desítek, od malých klubů, přes letní festivaly, až po aktuální halové turné. S každým dalším navštíveným koncertem a vydaným albem ale jako by ta láska k nim slábla a uvadala. Knihu "Chinaski poprvé" jsem sice zhltnul za pár hodin a skvěle se bavil, navštívené koncerty ale byly stále stejnější, vtipy a pěvecké hříčky Michala Malátného odlišující živé provedení od studiových nahrávek obehranější a jednoduše tomu víc a víc scházela šťáva. Hlavně festivalové sety často ignorovaly nový materiál a do zemdlení omílaly jen staré singly, což prostě vedlo k tomu, že to přestávala být zábava. Tu a tam jste se to mohli dočíst i v reportážích tady na musicserveru. Tentokrát ale bylo hodně věcí jinak.

Aktuální album "Není nám do pláče" patří v diskografii skupiny k těm lehce nadprůměrným, po spoustě let ale člověk mohl mít pocit, že do O2 areny šel na jiné Chinaski než obvykle. Modernější. Živější. A s novým materiálem. O ten tady jde především. Jejich pódiová prezentace ve smyslu vybavení scény patřila spíše mezi průměr a například by mě vážně zajímalo, kdo přišel s tak pitomým nápadem, že se během singlu "Zadarmo" budou na projekci točit lebky.

Chinaski, O2 Arena, Praha, 16. listopadu 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Jak se ale můžete přesvědčit výše v setlistu, koncert byl koncipován skutečně jako turné k nové desce, z níž zazněly téměř všechny písně. Od titulního songu citující starší hity přes "Potkal jsem tě po letech", která vznikla tak, že na letišti trumpetista Petr Kužvart potkal svou dávnou lásku, až po "Řítím se do pekla", v níž se saxofonista Štěpán Škoch rozhodl odhodit svršek.

Naopak spousta stále dobrých, ale přece jen už ohraných hitů ze seznamu zmizela. Poroučet se tak musela "Klára", "Láskopad", "Můj svět", "Jaxe", "Strojvůdce", "Kutil", "Možná", "Stejně jako já" a dokonce i "Dlouhej kouř". Zcela určitě se mezi vámi najde řada těch, kteří skupinu budou za toto rozhodnutí tvrdě kritizovat, ale vzhledem k výše řečenému je za to velmi chválím a volám: "Konečně!" Vidět Chinaski volně dýchat a žít novým materiálem bylo obrovsky osvěžující.

Chinaski, O2 Arena, Praha, 16. listopadu 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Zbytek programu pak tvořily singly z novějších alb, za všechny jmenujme alespoň velmi vydařené "Každý ráno" a krásně nostalgické "Vrchlabí" s deštěm konfet, na jehož začátku Malátný vzkázal rodičům, že je miluje, díky čemuž se mu dojetím v úvodní sloce zlomil hlas, což působilo sympaticky a lidsky.

Je ale škoda, že vícero pochopení a radosti nemělo publikum. O2 arena sice hlásila vyprodáno, všimli jste si ale, jak třeba při novince "Tamaryšek" bylo v hale mrtvo? A co teprve u až strašidelně populárního "Vína"? Místo exploze euforie jste si mohli na tribunách všimnout jen pár desítek tancujících fanoušků, všichni ostatní ale seděli na zadku jako pecky. Kapela se přitom vážně snažila a třeba takový Marpo bubnoval jako o život i v takových pohodových popěvcích, jako je "1. signální".

Chinaski, O2 Arena, Praha, 16. listopadu 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Součástí přídavku a věcí, o které se bude hodně psát, je závěrečný tanec haka, který s celou arénou provedli rodáci z Nového Zélandu, s nimiž se formace během dokončování prací na nové desce tamtéž spřátelila. Míra zábavnosti je v tomto hodně individuální, podívejte se na video, jestli by vám to přišlo vtipné, já se u toho cítil trapně a rád se vrátím k "Just Dance".

Jako celek to nebyl koncert, který by byl ve srovnání s konkurencí nějak extra objevný, a vlastně si ani nemyslím, že je ještě vůbec možné, abych byl z Chinasek po tolika letech a zážitcích ještě někdy vyloženě nekriticky nadšený. To zevšednění už s nimi asi zůstane. Pokud se na něj ale budu dívat optikou srovnávání Chinaski tehdy vs Chinaski teď, vyprodanou O2 arenu jim moc přeju a mám velkou radost z toho, že se po těch letech stání na místě rozhodli k razantnímu řezu a chtějí jít dál jinak. Kéž by v tom na naší scéně nebyli sami.

Chinaski pohledem Hany Bukáčkové

Chinaski, O2 Arena, Praha, 16. listopadu 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Šestice muzikantů kolem Michala Malátného se předvedla v plném nasazení, energii z pódia ale přenesla na fanoušky bohužel až v samotném závěru.

Chinaski se víceméně zaměřili na představení nové desky "Není nám do pláče", kterou vydali na jaře tohoto roku. Nám bohužel do pláče občas během jejich setu bylo. Výběr repertoáru nebyl příliš šťastný a nesl se v pomalejším tempu, které se přetavilo do vlažnější atmosféry v publiku. A to při vyprodané O2 areně není moc dobré. Přitom muzikantské předpoklady na to kapela má - co singl, to okamžitý hit a i zařazení skladeb "Vedoucí" a "Láska & hvězdy" v samotném úvodu slibovalo energičtější a vyváženější linii, než jaká ve finále byla.

Chinaski, O2 Arena, Praha, 16. listopadu 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Na kapele bylo znát, že se na svoji show po vizuální stránce připravila - velké obrazovky za kapelou, ale i na stropu arény byly působivé. Příště by top chtělo ale trochu lehkosti a nadhledu s grafikou, která víceméně korespondovala se zpívaným textem tak, že jsme mohli být svědkem, že se při "Vrchlabí" či "Venku je na nule" snášel na fanoušky sníh v podobě konfet, což už je prostě ohrané klišé. Stačilo by se inspirovat třeba u Lenny, která minulý týden zapůsobila svou jemně zvolenou a přitom působivou projekcí, která neodváděla přehnaně pozornost jinam a ukázala, že v jednoduchosti je síla.

Příjemným zpestřením bylo hostování klávesisty Jana Steindörfera, který šéfuje ansáblu Ewy Farné, mladé zpěvačky Majdy Králové či na konci zatančená haka s profíky, což zvedlo na nohy skoro každého. Souhlasím také s chválou za to, že Chinaski před tak početné publikum předstoupili spíše s méně provařeným materiálem. Celkově se tedy jednalo o dobrý, byť ne úplně ideálně nazvučený koncert, nebyl však výjimečný natolik, že by se vryl na dlouho do paměti.


NÁZORY
  • V 90-letech jsem je párkrát slyšel live a neby... (Jan, 17.11.2017 10:23) Reagovat

    V 90-letech jsem je párkrát slyšel live a nebylo to špatné,ale nyní si ten svůj pop strčte do p..e a nějaká haka to nezachrání.

  • nuda... (Tony, 17.11.2017 11:38) Reagovat

    Chinaski nemusím, jsou strašní.

  • ?? (???, 18.11.2017 20:16) Reagovat

    Od doby smrti původního bubeníka jsou textově na nule a plodí jen trapné a otravné pseudohity. Muzikantská hodnota už v tom prostě není.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny (13.12.2023 17:06)
- Naživo: Marpo zase koncertuje. V sobotu upražil O2 universum (12.12.2023 09:22)
- Peter Aristone představuje nový singl "Carousel of Dreams" (06.12.2023 15:55)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Recenze: Lenny a Marpo na společném EP "Klenoty" potenciál nenaplnili (07.11.2023 08:00)
- Video: Z nového hitu "My dva" Lenny a Marpa stříkají hektolitry zamilovanosti a spokojenosti (04.11.2023 12:22)
- Video: Lenny a Marpovi vznikly pod rukama "Klenoty", zpěvačka v něm anglicky rapuje (11.10.2023 07:52)
- Video: "Smůla" je snad nejsmutnější píseň od Chinaski vůbec. Klip má přesto pozitivní poselství (10.10.2023 11:52)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen Karel Gott AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Dua Lipa Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu