Ve věku 70 let zemřel Wabi Daněk, bard českého folku

16.11.2017 23:49 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Česká tisková kancelář dnes přinesla velmi smutnou zprávu pro fanoušky nejen trampské a folkové hudby - po dlouhé a těžké nemoci ve věku sedmdesáti let zemřela legenda české hudební scény, písničkář s charismatickým hlasem, bard Wabi Daněk.

Stanislav 'Wabi' Daněk se narodil 30. ledna 1947 ve Zlíně, oba jeho rodiče byli skauti a hráli trampské písně. K hudbě ho přivedl hlavně jeho otec, který hrál na kytaru swing. Mladý Wabi Daněk ovšem paradoxně s kytarou nezačal, v tehdejší lidové škole umění se učil hrát na pozoun, což se podepsalo na jeho pozdější tvorbě. S hraním začínal jako amatér a později jako tzv. lidový umělec a v této době dostal přezdívku Wabi, po Wabi Ryvolovi, jehož skladby často hrával. Zásadní zlom nastal v roce 1981 a dalších dvou letech, kdy třikrát za sebou vyhrál autorskou Portu. Přesto když v roce 1985 vydal album "Rosa na kolejích", způsobil mezi folkaři velké pozdvižení. Na nahrávku si přizval nástroje jako elektrickou kytaru a bicí, což bylo do té doby nemyslitelné. I přes to, či spíše díky tomu, se toto album stalo jedním ze zásadních milníků české folkové historie a písničky jako "Hudsonské šífy", "Ročník 47", "Outsider Waltz" a pochopitelně i titulní skladba dokonale zlidověly.

Po úspěchu "Rosy na kolejích" vydal několik dalších alb; ať už to bylo pokračování Rosy "Vítr", dlouho očekávané "Pískoviště" nebo hravý živák "Valašský drtivý styl", stále si udržoval věrnou fanouškovskou základnu, která chodila na jeho koncerty, kde ho nejčastěji doprovázel kytarista Miloš Dvořáček. Později potom začal spolupracovat také s Robertem Křesťanem a muzikanty z Druhé trávy, s nimiž natočil dvě alba "Nech svět, ať se točí dál" a "A život běží dál". Velký návrat na scénu pak slavil v posledních letech, když byl hlavní postavou formace Wabi & Ďáblovo stádo. Atmosférická prvotina i druhá deska "Příběh písní" si vysloužila jak chválu kritiky, tak i ohlas fanoušků.

Hlavní personou tohoto projektu je bubeník a producent David Landštof, který pro musicserver zavzpomínal na poslední muzikantské plány: "Na poslední desce s Wabim spolupracoval dost zásadním způsobem spisovatel a novinář Michal Bystrov, který je studnicí všech možných zatoulaných písní i jejich pozadí. A když jsme končili album 'Příběhy písní', začal vytahovat nápad o starých a netradičních vánočních písních. Nebylo to vyloženě na pořadu dne, chtěli jsme si dát pauzu, ale asi by na to bývalo došlo." Bohužel, nedošlo. Už na jaře, na koncertní oslavě osmdesátých narozenin Jiřího Tichoty, bylo zřejmé, že není zdravotně v pořádku. V létě poté zrušil všechna vystoupení, včetně koncertu na festivalu Benátská!. Snad symbolicky "Písním, co ho učil listopad" přestal naslouchat 16. listopadu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY