DvojEP "From The Fires" Američanů Greta Van Fleet je malým rockovým zázrakem

05.12.2017 12:30 - Ondřej Hricko | foto: Republic Records

Američtí rockeři Greta Van Fleet fungují sice od roku 2012, ale teprve letos vydali první studiové EP "Black Smoke Rising". To po právu vzbudilo velký ohlas, a kapela tak neváhala a ještě letos vydala novinku "From The Fires", jejíž součástí je zmíněné letošní EP a čtyři nové skladby.
8/10

Greta Van Fleet - From The Fires

Skladby: Safari Song, Edge Of Darkness, Flower Power, A Change Is Gonna Come, Highway Tune, Meet On The Ledge, Talk On The Street, Black Smoke Rising
Vydáno: 10.11.2017
Celkový čas: 32:11
Vydavatel: Republic
Skupinu Greta Van Fleet tvoří kvartet hudebníků z Michiganu Josh Kiszka (zpěv), Jake Kiszka (kytara), Sam Kiszka (basa) a Danny Wagner (bicí). Jak správně tušíte, jedná se o tři bratry, kteří společně s bicmanem skupinu založili v rodném městečku Frankenmuth. Jméno si vzali od místní rodačky Grety Van Fleet, která byla v městě oceněna za dobročinnou činnost.

Skupiny si hned po vydání debutu všimla nejvýznamnější světová hudební média, která ocenila schopnost muzikantů psát s lehkostí a přirozenou nenuceností. K tomu jim zřejmě pomohlo i to, že i přes svůj nízký věk toho mají naposloucháno mnoho, zejména pak ze škatulky hard rocku sedmdesátých let, který je základem jejich tvorby. Naštěstí se neupínají jen na retro zvuk jako mnozí jejich kolegové, ale do své hudby vnáší i osobitý přístup s přesahem do současnosti.

Na albu najdeme zjevnou inspiraci Led Zeppelin, Aerosmith, ale i Queen či Whitesnake. Ze současné scény se zvukově velmi přibližují svým kalifornským kolegům Rival Sons. Třeba v písni "Edge Of Darkness" zase zazní motivy jak z pera bratrů Hawkinsů z The Darkness. Australští matadoři AC/DC vykouknou zpoza parádní písně "Highway Tune" a "Meet On The Ledge" je zase krásnou exkurzí na legendární Woodstock.

Hudba amerického kvarteta tak není výjimečně originální, ale má své nepopiratelné kouzlo a jakousi milou vlídnou atmosféru starých časů, které na posluchače dýchnou, aniž by z kapely byla cítil tendenčnost. Ti kluci své hudbě zatraceně věří a umí ji podat tak, jako kdyby stávali na scéně vedle Led Zeppelin v době jejich největší slávy.

Bratři Kiszkové jsou navíc schopní hudebníci. Nemusí tak za neurvalou energii skrývat instrumentální neschopnost. Své umění naopak rádi dávají na odiv. Písním proto nechybí potřebná kytarová sólíčka, která tu a tam na moment vykouknou. I Josh svým vokálem dělá divy. Kromě neotřelé barvy hlasu je zpěvákem s darem, jak se říká, od boha. Hlasové party zvládá s ohromným přehledem, byť nejsou zrovna jednoduché.

To vše jsou důvody, proč Greta Van Fleet patří mezi nejvýraznější objevy letošního roku. Novinka "From The Fires" je výborným přesvědčivým počinem bez slabšího momentu. Osm písní nabízí ohromně vyrovnaný silný materiál. Pro rockery, kteří vzdychají nad zlatými časy rock'n'rollu, tohle může být dostatečný argument, že ještě neskončily.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY