Dasha na albu "Konečně" přichází po dvaceti letech s novým materiálem

02.12.2017 16:40 - Jana Kloučková | foto: facebook interpreta

Dashu zná v našich končinách takřka každý. Úspěšná muzikálová hvězda, na jejíž vlastní tvorbu ale již sedal prach. Situace se ovšem letos změnila - jedna z nejtalentovanějších českých zpěvaček vypustila na konci října desku s příznačným názvem "Konečně". Vyplatilo se na ni počkat?
6/10

Dasha - Konečně

Skladby: Věřím hvězdám, Ztrať se v čase, VIP, Najednou, Každý den, Můžeš se splést, Co dříme v nás, Je mi fajn, Over, Přísahám
Vydáno: 27.10.2017
Celkový čas: 35:10
Vydavatel: Supraphon
Dasha (vlastním jménem Dagmar Sobková) se na hudební scéně pohybuje od roku 1996, kdy vyhrála soutěž Zlíntalent. O rok později následovalo vydání debutu "Do peřin", na který se již zapomnělo. Netrvalo dlouho a mladá hudebnice začala vystupovat jako muzikálová zpěvačka nebo doprovodná vokalistka Karla Gotta. Do paměti televizních diváků se zapsala i její pěvecká účast v taneční soutěži Stardance, kde v jejím podání prosluly například coververze písní Michaela Jacksona.

Veřejnost zpěvačce často vytýkala, že na jejích koncertech nejsou slyšet vlastní skladby. Dlouhodobému tlaku se jistě čelí těžko, proto je album "Konečně" na světě. Na druhé straně však platí, že majitelka tohoto velkého hlasu by si nedovolila vypustit nahrávku jen tak, aby byla. Dasha si za ní chtěla pochopitelně stát a sama ovlivňovat její výslednou podobu. Ke spolupráci si tak pozvala svého osvědčeného parťáka Davida Solaře, který skladby napsal i produkoval.

Nahrávání se paradoxně krylo nikoliv s pracovními, nýbrž už (či konečně?) s rodičovskými povinnostmi. Desku tak uzavírá dojemný příspěvek "Přísahám", jenž je věnovaný dceři narozené v červenci předchozího roku. Oproti tomu otvírák alba, singl "Věřím hvězdám", stojí svým umístěním i hravostí na straně opačné.

"Konečně" se ukazuje jako popová deska postavená na živých nástrojích. Současně je však obohacena o prostředky moderních hudebních technologií. O dobře odvedené práci muzikantů není pochyb. Stejně tak nelze pochybovat ani o vokálních přednostech samotné interpretky. Jednotlivé položky jsou rozdílné, nesplývají, nicméně...

Jako překážka se jeví to, že nedokážou příliš vtáhnout a nepustit. Na desce se výrazně projevuje skutečnost, která je o Dashe známá již z dřívějška - dokáže zazpívat vše, ale k jejímu hlasu perfektně pasují věci nazpívané v angličtině. To se ostatně potvrzuje v písni "Over", která z pomyslného souboje se zbylými českými s přehledem vychází jako vítěz. Podobně je na tom i oddechovka "Je mi fajn". Ač se honosí českým textem, stále zvukově evokuje cosi zahraničního.

"Konečně" je bezpochyby řemeslně dobře zvládnutou prací. Chvályhodná je rovněž snaha o vytvoření českých písní pro české posluchače. Nicméně i přesto by pro příště nebylo od věci zariskovat a pustit na český trh album s cizojazyčnými písněmi. Doufejme jen, že prodleva mezi deskami už nebude tak dlouhá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY