shop.musicserver.cz
Slza - Chceme předávat pozitivní pohled na svět

Slza - Chceme předávat pozitivní pohled na svět

Vydáno: 06.12.2017 15:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Jindřich Kodíček

Slza vydala po dvou letech od debutu druhé album "Holomráz", na kterém spolupracuje opět s Xindlem X a Daliborem Cidlinským jr. Obměnit tým muzikanty vůbec nenapadlo, spolupráce dokonale funguje, písničky skládají a produkují tak, jak to aktuálně cítí. Nejen na to přišla řeč v rozhovoru.

Slza
© Jindřich Kodíček
Album "Holomráz" mělo vyjít 13. října, jak jste rok dopředu anoncovali, nakonec vyšlo ale až 3. listopadu. Co se přihodilo, že se nestíhal termín?

Lukáš: Důvod byl ten, že přípravy desky zkrátka trvaly trochu déle, než jsme plánovali, rozhodli jsme se tak, že termín vydání o tři týdny posuneme.

Proč ten zvláštní název "Holomráz"?

Petr: Stejně jako u debutu "Katarze" pracujeme s emocemi. Symbolem alba je kontrast žáru, jenž představuje pozitivní emoce, a mrazu, který představuje emoce negativní.

Lukáš: Ústředním motivem a pojítkem všech skladeb je slogan "Ač holomráz je venku, žár je v nás", proto se i deska takto jmenuje.

Slza

Slza je česká popová hudební skupina, která se v roce 2014 proslavila písní "Lhůta záruční". Jejími členy jsou Petr Lexa, na internetu známý také jako Hoggy, a Lukáš Bundil, který je zakladatel kapely. Na textech pracují s Ondřejem Ládkem alias Xindlem X. V roce 2015 vydali debutové album "Katarze", letos pak jeho nástupce "Holomráz". Mezi jejich nejznámější písně patří "Lhůta záruční", "Katarze", "Celibát" nebo "Ani vody proud".

Co vás k tomuto prohlubování práce s emocemi vedlo a kam to až povedete?

Petr: Přijde nám, že lidé jsou obecně velmi negativně naladěni a jsou skeptičtí. V písních chceme předávat pozitivní pohled na svět a to, že dostat se k němu je snadné, možná mnohem snazší, než si mnozí myslí.

Slza, Retro Music Hall, Praha, 29.12. 2016
© Lucie Levá
Jedná se o koncepční desku?

Lukáš: Koncepční deska v pravém slova smyslu to není, je ale pravda, že všechny skladby na ní mají společné pojítko a vychází z jedné myšlenky.

Petr: Koncept jako takový je pro nás zároveň ale velmi důležitý již od založení Slzy. Ruku v ruce s hudbou a texty jde i image, grafika a vlastně vše, co děláme.

Jak dlouho kolekce vznikala a jak se nahrávala?

Petr: Písničky jsme začali skládat na začátku roku a celou desku dokončili na konci září.

Lukáš: Postup byl hodně podobný jako u "Katarze". Složil jsem písničku, jen s kytarou nebo klavírem, a Petr ji nazpíval s pracovním, jak my říkáme, svahilským textem. Takto udělanou skladbu jsme poslali producentovi Daliboru Cidlinskému jr., který se ji vždy ještě snažil vylepšit. Ve chvíli, kdy se udělaly všechny úpravy, se celá písnička začala aranžovat a Ondřej Ládek začal pracovat na textu.

Slza
© Jindřich Kodíček
Kdo všechno se na albu podílel?

Lukáš: Kromě Petra a mě to byl zmíněný producent Dalibor Cidlinský jr., textař Ondřej Ládek, baskytary točil Jenda Cidlinský a finální master potom dělal Vlado Meller, který je mimo jiné držitel dvou cen Grammy. V písničce "Na srdci" hostuje zpěvačka Celeste Buckingham a její část textu z češtiny do slovenštiny přebásnila Mirka Miškechová.

Nechtěli jste vyměnit autorský tým? Texty mi přijdou čím dál víc zapeklitější.

Lukáš: Vůbec na to nepadlo pomyšlení. Naše vzájemná spolupráce dokonale funguje a z výsledku jsme všichni nadšení.

Petře, nemrzí tě, že ses na desce nepodílel aktivně?

Petr: S Lukášem jsme dávali všechny písničky dohromady, nazpíval jsem vše svým hlasem a kromě písniček jsem řešil vše, co s deskou souvisí - tomu se říká, že se člověk nepodílí aktivně? (úsměv)

Slza
© Jindřich Kodíček
Nahrávka zní víc studiově a tanečněji než ta první. Co vás k tomu vedlo? Chcete být králi diskoték?

Lukáš: Písničky skládáme a produkujeme tak, jak to aktuálně cítíme. Pokud zní více studiově, je to možné, konkrétní záměr to ale nebyl. Zároveň některé písničky jsou v rychlejším tempu, je ale otázka, jestli to znamená, že jsou taneční. Každopádně hlubší záměr to také nebyl.

Petr: A pokud naše písničky budou DJs hrát na diskotékách, proti samozřejmě nebudeme. (úsměv)

Jakou skladbu máte na novince nejraději?

Lukáš: Snažili jsme se, stejně jako u "Katarze", vytvořit vyrovnanou desku s deseti silnými písněmi. Každá z nich je pro mě silná svým způsobem.

Petr: Já to mám podobně, pokud bych ale měl jednu jmenovat, byla by to písnička "Smajlík".

Jaký song má podle vás náběh na další rádiový hit?

Lukáš: Věříme, že aktuální singl "Holomráz". Jako další singl bychom rádi vypustili písničku "Na srdci", tak snad i ona. (úsměv)

Právě "Na srdci" má potenciál díky tomu, že v ní hostuje Celeste Buckingham. Jak vznikla spolupráce?

Petr: V minulosti se nás často novináři ptali, kdo nás na české, respektive česko-slovenské scéně v poslední době zaujal. Vždy jsme říkali Celeste Buckingham. Líbí se nám její tvorba a je to fantastická zpěvačka.

Lukáš: Z toho důvodu jsme ji oslovili, zda by nechtěla v písničce zahostovat, a ona souhlasila. Máme z toho velikou radost.

Slza - Holomráz
© facebook interpreta
Jste spokojení s vizuálem desky, který je podle mě trochu odfláknutý? Co má znamenat?

Lukáš: (smích) Samozřejmě že jsme. Kdybychom nebyli, nepoužijeme ho. (úsměv)

Petr: V grafice pracujeme se třemi symboly, které znázorňují slogan a myšlenku celé desky - slza, plamen (symbol žáru) a vločka (symbol mrazu). Z těchto tří symbolů je pak složen výsledný obrazec na obalu alba.

V den vydání novinky (3. 11.) proběhla velká autogramiáda a křest, včetně live premiéry duetu se Celeste. Jak jste si to užili?

Petr: Atmosféra byla fantastická, moc jsme si to užili. Měli jsme na křtu několik hostů a spolu s nimi CD pokřtili i dva naši fanoušci.

Lukáš: Fanoušci jsou pro nás na prvním místě. Před vydáním alba jsme denně zveřejnili ukázku jedné z deseti písniček, ke které se vázala soutěž. Do té se zapojily tisíce fanoušků a hlavní výhrou bylo to, že jsme den před vydáním desky přivezli album jednomu z nich přímo k němu domů.

Naživo nové písně fanoušci uslyší až na jaře. Není to škoda, že nevyjedete na turné záhy po vydání desky?

Lukáš: Ono turné zase tak daleko od vydání není. Startuje 28. února v Brně a ještě před tím nás čekají autogramiády k albu, stejně tak samostatné koncerty.

Petr: Je ale pravda, že naživo uslyší fanoušci všech deset nových písní až na Holomráz Tour 2018.

Holomráz Tour 2018

28. 2. Brno - Královo Pole - Sportovní hala Vodova
1. 3. Zlín - Sportovní hala Euronics
2. 3. Ostrava-Zábřeh - Ostravar Vítkovice
7. 3. Praha 9 - Arena Sparta
8. 3. Hradec Králové - Sportovní hala Slavia
9. 3. Liberec - Dům kultury Liberec
21. 3. České Budějovice - Pavilon T1, Výstaviště České Budějovice
22. 3. Plzeň 2 - Slovany - Sportovní hala Lokomotiva

Čekají vás autogramiády v regionech. Kde všude se ukážete? Je to poslední příležitost vás před jarním turné vidět?

Lukáš: Máme za sebou křest a autogramiádu v Praze, Českých Budějovicích a ve Zlíně. Čeká nás ještě autogramiáda v Olomouci a v následujících dnech potom v Hradci Králové, Brně a Ostravě. (Rozhovor byl pořízen ještě před olomouckou zastávkou - pozn. red.)

Petr: Kromě toho i koncertujeme, nejlepší je sledovat náš web www.skupinaslza.cz, kde akce pravidelně aktualizujeme.

Slza, Retro Music Hall, Praha, 29.12. 2016
© Lucie Levá
Vlaštovkou k albu byl stejnojmenný singl i klip. Vypadá to, že jste si při jeho natáčení užili spoustu legrace, je to tak?

Petr: Video je opět komičtější a vtipnější, stejně jako před dvěma lety "Fáze pád". Natáčení trvalo dva dny a bylo to super. První den pršelo, a protože se scény točily na přeskáčku, musel jsem se kvůli návaznosti po celé natáčení polévat vodou. (smích)

Můžeme se těšit v nejbližší době na další singl a klip? Případně co máte ještě dalšího připraveného v souvislosti s novým albem?

Lukáš: Dalším singlem z alba bude píseň "Na srdci" a pomalu začínáme připravovat videoklip. Nejaktuálnější je potom halové Holomráz Tour 2018, které právě připravujeme a kterého se nemůžeme dočkat! (úsměv)

NÁZORY
  • Otázky (violet, 07.12.2017 06:36) Reagovat

    Kapela Slza si zaslouží lepší interview, toto je jak do dívčího časopisu a ne na hudební web.

    • Re: Otázky (Anonym, 07.12.2017 19:35) Reagovat

      Nenechte se vysmát,tohle je tak max do 12 let-hudba to není

  • Jsem fekt do you brej (Robin, 07.12.2017 17:59) Reagovat

    Hmmmmmm mm

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Audio: Xindl X nabádá, že "Alespoň jeden den" v roce bychom měli vypnout a užít si klidu s rodinou (25.11.2023 10:46)
- Video: "Chci tě chvíli mít tu," zpívají svorně Celeste Buckingham & Matěj Vávra. Při vzniku songu a klipu se ovšem nepotkali (22.10.2023 18:58)
- Video: Xindl X sází s "Černými stíny" na vážnější notu, v klipu mu hrají kolegové ze StarDance (13.10.2023 09:36)
- Video: Xindl X seká latinu (s popem) v písni "Cash" (24.06.2023 14:41)
- Video: Xindl X má v novém klipu "Smíšený pocity" (20.04.2023 14:25)
- Rozhovory: Celeste Buckingham - Ráda bych byla neupřímná, ale nejde mi to (27.12.2022 16:30)
- Audio: Je to "Pravda"! Xindl X se dal dohromady s Kubou Rybou, aby zatočili s hoaxy (04.07.2022 13:47)
- Naživo: Xindl X odehrál v O2 universu svůj nejambicióznější koncert (06.05.2022 11:36)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu