Kniha o vzestupu Rolling Stones je skvělým dokumentem převratné doby

16.11.2017 15:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Výpravná kniha o Valících se kamenech je především poctou dvěma slavným fotografům, kteří onu cestu začínajících Rolling Stones "za hvězdnou slávou" zdokumentovali skrze hledáčky svých fotoaparátů. Jejich jména jsou Terry O'Neill a Gered Mankowitz.
9/10

Rolling Stones 1963-1965 - Na cestě za hvězdnou slávou

Vydáno: 6.10.2017
Vydavatel: Nakladatelství Omega
Ze společenského a kulturního kvasu šedesátých let minulého století se v Anglii zrodily dva největší hudební fenomény: The Beatles a Rolling Stones. Zatímco ti první byli v médiích prezentování jako slušní hoši, Stones byli bráni jako ti zlobiví. Chlapci, se kterými není radno si zahrávat, a rozhodně byste, drazí rodičové, nechtěli, aby se vaše milovaná dcera dostala do spárů těchto ošuntělých chuligánů.

Kniha "Rolling Stones 1963-1965 - Na cestě za hvězdnou slávou" je hlavně obrazovou kronikou vzestupu jedné z nejslavnějších kapel historie. Převážně černobílé fotky jsou doplněny citacemi výroků pětice muzikantů i jejich manažera Andrewa Loog Oldhama či samotných fotografů. Výborné jsou ukázky z dobových časopisů a novin, zejména u legendárního článku z Evening Standard publikovaného 11. května 1964 se čtenář nesmírně pobaví u vět, které formovaly image Stones. Manažer Oldham se musel za břicho popadat, když četl, že "nikdy dosud střední třídy nepostrádaly hodnoty jako pořádkumilovnost, poslušnost a dochvilnost tak, jak předváděli Rolling Stones".

Publikace je rozdělena na dvě části. První je složena z fotek Terryho O’Neilla, druhá ze snímků Gereda Mankowitze. Unikátnost jejich práce spočívá v takřka neomezeném přístupu, jenž mladíci (a co je nesmírně důležité, vrstevníci muzikantů) měli ke kapele. Fotili je prakticky všude, takže nyní máme výbornou příležitost vidět zákulisí blázince kolem nově zrozených hvězd. Zároveň je jejich práce úžasným dokumentem o swingujícím Londýně šedesátých let nebo pionýrských začátcích koncertních turné po Spojených státech.

Vynikající fotky Stones se pro O’Neilla i Mankowitze staly důležitým krokem pro budoucí desetiletí trvající záviděníhodnou kariéru. Ukazují zrod rokenrolových superstars, jež téměř na každém snímku mají v ruce cigaretu (i v kantýně BBC), ale také přibližují dobovou módu, účesy, grafiku a mocně podporují tvrzení, že sixties byly prostě nejvíc cool dekádou historie. Výpravná kniha "Rolling Stones 1963-1965 - Na cestě za hvězdnou" slávou je pro tyto historické fotky bezvadným nosičem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY