shop.musicserver.cz
JP Cooper - Raised Under The Grey Skies

JP Cooper na svém debutu "Raised Under The Grey Skies" ukazuje, že nemá jen jeden hit

Vydáno: 10.11.2017 11:30 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: billboard.com

Kariéra JP Coopera nabrala na obrátkách poté, co se spojil s DJem a producentem jménem Jonas Blue ve velkém tanečním hitu "Perfect Strangers", který velmi dobře známe i z českých rádií. Na začátku října mu vyšla debutová deska "Raised Under The Grey Skies". O čem je a je třeba ji znát?

8/10

JP Cooper - Raised Under The Grey Skies

Vydáno: 9.10.2017
Celkový čas: 45:35

Skladby: We Were Raised Under The Grey Skies, September Song, Good Friend, All This Love, The Only Reason, Passport Home, She's On My Mind, Wait, Change, Closer, Beneath The Streetlights And The Moon, In The Silence, Momma's Prayers (feat. Stormzy)

Vydavatel: Universal

John Paul Cooper se narodil 1. listopadu 1983 v Manchesteru, takže když pak v devadesátkách se svými čtyřmi sestrami vyrůstal, bylo nemožné nezavadit o Oasis. Dnes vzpomíná hlavně na dlouhé cesty autem k prarodičům, během nichž si často zpíval. A ani jemu se nevyhnuly úvodní pokusy se sestavením školní kapely, než pochopil, že chce vystupovat hlavně sám za sebe a kompromisy v kolektivu nejsou nic pro něj.

První kroky ve své hudební cestě udělal milovník kickboxu a basketbalu už v roce 2012, kdy vydával první EP. Tou dobou ještě pracoval v baru, kde se vždycky těšíval, až mezi tamními DJi bude jeho kamarád, který do svých setů zakomponovával jeho oblíbenkyně Angie Stone a Lauryn Hill. Jeho životopis vůbec obsahoval hlavně zaměstnání s menší mírou zodpovědnosti, protože všechen volný čas se snažil investovat do muziky a svého malého syna. Zlom ale nastal až se singlem "Perfect Strangers". Do něj se Cooperovi původně ani nechtělo. Když ho Jonas Blue po úspěchu svého předchozího singlu "Fast Car" přizval, myslel si, že jen natočí nějaké demo a tím to hasne. Tropical housový producent ho ale přesvědčil, že má smysl, aby tu písničku nazpíval kompletně a profesionálně právě on, a hit byl na světě.

Ač by se to mohlo na první poslech zdát, JP není písničkářem ve stylu Eda Sheerana, Passengera a jim podobných. Je to spíše klasický popový a soulový zpěvák. A když už k němu hledat nějaká přirovnání, tak spíše ve jménech jako Sam Smith, Milow nebo Daniel Powter.

Napovídá tomu jak muzika, která místo akustické kytary spoléhá spíše na klavír, sbory a drobné elektronické podklady, tak také texty, které jsou nosnými prvky jeho písní spíše výjimečně.

Stačí si přeložit například skladbu "September Song", která na novince patří k nejstarším a zpěvák ji dle svých slov vydal v mezičase po úspěchu "Perfect Strangers" a před vydáním debutu, "aby čím bylo zaplácnout tu mezeru". To ale ještě netušil, že mu nostalgická písnička o letní lásce z doby, kdy mu bylo patnáct let, přinese další velký úspěch a otevře mu spoustu dveří.

Mezi další písně, které textově obstojí, patří vesele znějící "Tidal Wave" z deluxe verze alba, kde se po rozchodu vzpomíná na to dobré, co ti dva spolu zažili, "Change", která je o době, kdy pracoval v baru a snažil se prorazit, gospelově znějící "Momma's Prayers" s hostujícím Stormzym a také z rozšířené edice pocházející "Lost Boy Dreaming", kde zpěvák pěje o rodičích a o tom, jak si uvědomuje, že doba, kdy byl jen snílkem, pominula a teď je na čase, aby začal něco dělat. To je také závěrečná pointa celé kolekce.

V singlu "Passport Home" sází Cooper na to, že se spousta lidí ztotožní s důležitostí domova (píseň vznikla poté, co Cooper ztratil pas). A pokud bychom měli ukázat i na nějaké mezery, které autorovi brání ve větším úspěchu, pak je to řada klišé, kterými jsou jeho songy prostoupeny.

"Vzpomínám na náš tanec v dešti" (smyčci podpořená "Beneath The Streetslights And The Moon"), "jsi světlem v mé temnotě" ("In The Silence"), "nemůžu spát, když neležíš vedle mě" (asi nejprotivnější skladba "She's On My Mind" s vlezlým refrénem) a vůbec nejhorší příklad "Bůh mi dal oči jen proto, abych tě uviděl" (patetická "The Only Reason"). Tudy vážně ne.

Každopádně tím opravdovým lákadlem a důvodem, proč Coopera vlastně poslouchat, je jeho medově zbarvený hlas, který člověku, jehož prvním albem bylo "Bad" od Michaela Jacksona, dělá tu vůbec největší službu. Nechat se unášet jeho kouzelným vokálem je jako skočit do načechraných peřin, z nichž se vám dlouho nebude chtít ven.

A funguje to i naživo, jak se mohli mohli letos v srpnu přesvědčit návštěvníci rakouského festivalu FM4 Frequency, kde se jeho vystoupení mezi silnou konkurencí vyšplhalo až na příčku nejvyšší. O jeho kvalitách se ale už brzy budou moci přesvědčit i čeští fanoušci, 10. listopadu vystoupí JP Cooper ve Futurum Music Baru v Praze.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: JP Cooper v Praze znovu dokázal, že nechce být a nebude jako jídlo z McDonald's (12.10.2023 13:30)
- Fotogalerie: JP Cooper po šesti letech potěšil Prahu (12.10.2023 11:03)
- JP Cooper se po bezmála šesti letech vrací do Prahy (05.10.2023 15:33)
- Minulí vítězové rádiové hitparády se nedostali ani do první stovky, vedení převzal Lewis Capaldi (12.01.2023 20:00)
- Symfonická Lucie startuje v top desítce českého albového žebříčku, vede Viktor Sheen (05.01.2023 16:08)
- Recenze: Stormzy na albu "This Is What I Mean" odhaluje svou křehkou duši (02.01.2023 12:00)
- Video: Stormzy v klipu "This Is What I Mean" rapuje společně s fanoušky a zůstává věrný sám sobě (02.12.2022 16:49)
- Nové desky 47/2022 - od Ringa Starra přes Stormzyho po Lipa (30.11.2022 17:00)
- Jonas Blue doplňuje line-up EXIT festivalu a srbská vláda potvrdila letní festivaly (21.06.2021 11:58)
- Recenze: Stormzyho už z "Heavy Is The Head" hlava tížit nemusí, natočil svůj masterpiece (02.04.2020 08:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu