Dnes nechci zemřít, dnes chci tančit!

29.11.2002 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Madonna toho za svou kariéru dosáhla mnoho, stala se královnou popu, otestovala filmový svět. Dalším úspěšných zápisem do její hudební kariéry je titulní song k nové Bondovce "Die Another Day". Do rukou se nám dostal singl plný remixů, detaily hledejte v naší recenzi.
7/10

Madonna - Die Another Day

Skladby: Die Another Day (Radio Edit), Die Another Day (Dirty Vegas Main Mix), Die Another Day (Thee RetroLectro Mix), Die Another Day (Thunderpuss Club Mix), Die Another Day (Deepsky Remix), Die Another Day (Brother Brown's Bond-Age Club)
Celkový čas: 45:26
Madonna pro filmy nejenom skládá písničky, ale občas si v nich i zahraje. Její herecké výkony jsou přijímány rozličně od pochvalných až po tzv. propadákové kritiky. Výčet těchto příspěvků pro filmy je již pěkně dlouhý, kdo by si třeba nevybavil z nedávné minulosti "American Pie", "Don't Cry For Me Argentina" či její výkony ve filmech "Evita" nebo "Příští správná věc". Když se hledal kandidát pro natočení titulní písničky pro novou Bondovku "Die Another Day", padla "výhra" do rukou Madonny. Přidala se tak třeba k Duran Duran ("A View To A Kill"), A-ha ("The Living Daylights"), Tině Turner ("Golden Eye") nebo Garbage ("The World Is Not Enought"). Původně se tento song měl jmenovat "Can't You See My Mind", ale zvítězil shodný název s filmem. Producentsky se na něm podepsal Mirwais Ahmadzai, který ovlivnil zvuk posledního desky Madonny "Music".

"Die Another Day" je tedy hudebně hodně podobné tomuto albu, stačilo přihodit typické bondovské smyčce, které obstaral Michel Colombier. Vznikla tak vydařená hitovka, která má svou značku made by Madonna. Dle mě je to povedený kousek, který patří do stáje Bondova království filmových písniček. Trocha čerstvého vzduchu není na škodu a epizodní rolička ve filmu pro Madonnu také není k zahození. Akční videoklip, kdy Madonna prchá z křesla smrti, také není špatný. Pokud si pořídíte soundtrack k filmu "Die Another Day", měla by zde na vás čekat multimediální stopa s videoklipem a dokumentem o jeho natáčení. Samotný singl "Day Another Day" vychází v mnoha formátech, ať už na CD nebo vinylu, na kterém naleznete všechny remixy kompletní. Pokud vám stačí mít jen ty "hlavnější" na jednom disku, stačí, když si koupíte ten, který jsem dostal na recenzi a je jako jediný zabalený v tlusté krabičce, takže ho snadno rozpoznáte, pro kontrolu si ověřte, že by tam mělo být šest verzí této skladby.

O remixy se postarala samá zvučná jména, jakými bezesporu jsou Felix Da Housecat nebo projekty Thunderpuss a Dirty Vegas. "Deepsky Remix" je asi nejtanečnější, přidané perkuse k dupajícímu beatu a pěkně vyzdvihnuté smyčce originálu dávají tomuto remixu největší šance na tanečním parketu. Thunderpuss mají již osvědčenou formulku zvuků, takže je snadno rozpoznáte. Jejich recept zafungoval i u hitu Pet Shop Boys "New York City Boy" (1999), remixy od Thunderpuss (Barry Harris a Chris Cox) se prostě líbí. Pro mě je nejpovedenějším "Thee RetroLectro Mix" od Felixe Da Housecata, který mě letos dostal remixem skladby "Here To Stay" od New Order. Jeho hrátky se starými dobrými synthy zvuky z osmdesátých let v housovém tempu, tomu se prostě nedá odolat. Remix od Dirty Vegas se mi zdá zbytečně dlouhý a "Brother Brown's Bond-Age Club" je spíše k poslechu, ale není rozhodně špatný.

Stačí tedy jen pustit cédéčko a první takty smyčců vám jasně napoví, že vás lapil nezkrotný a neohrožený agent 007 a láká vás na svůj nový film. Madonna nezklamala, "Die Another Day" je hit jak má být, nic mu prostě nechybí. Zbývá se již jen vydat do kina a prožít nová dobrodružství Jamese Bonda (to si však u nás ještě chvilku počkáme). Určitě by bylo zajímavé natočit film, kde by podobně nezkrotná a nadaná agentka, jako je James Bond, slavila úspěchy na filmovém plátně. Myslím, že po videoklipu "Die Another Day" je známo i obsazení této role!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY