František Černý si nadělil krásných "Šest křížků"

04.12.2017 16:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Ke svým šedesátým narozeninám si kytarista a zpěvák Čechomoru František Černý nadělil sólové album "Šest křížků". K tomu si na pomoc pozval pár hostů i své dcery. Produkce se ujal jeho parťák z kapely, houslista a zpěvák Karel Holas. Společně vytvořili pohodovou kolekci jako stvořenou nejen pro fanoušky Čechomoru.
7/10

František Černý - Šest křížků

Skladby: Moudrý klobouk, Návštěva, Hody sokolovské, Majdalenka, De jenom vo to, Dvě žáby na prameni, Voda, vazduh i sloboda, Julie, Černé hory
Vydáno: 27.10.2017
Celkový čas: 29:27
Vydavatel: Warner Music

Možná si říkáte, proč Černý nenatočil rovnou novou desku Čechomoru. Prý jde ale o skladby, které neprošly sítem a Černý je měl ukryté v šuplíku. Ty pak hrál jen na soukromých oslavách. Výsledek tomu napovídá. Kolekce je trochu roztroušená a nejednotná, ale skladatelsky jinak výrazná. Od tvorby Černého domovské skupiny se příliš neliší, prim hraje folk a rock s milými tématy. Ačkoliv zrovna hned úvodní "Moudrý klobouk" překvapí inspirací univerzem Harryho Pottera.

Písně lze rozdělit na skočnější a baladičtější. Obě skupiny mají výrazné zástupce. Z těch svižnějších nejvíc baví zasněný lovesong "Majdalenka" a hospodská halekačka "De jenom vo to". Povedená je i balada "Dvě žáby na prameni", kde si Černý střihl duet se slovenskou zpěvačkou Alexandrou Urbančíkovou. Zaujme i píseň "Julie", kde si zahostovali Wanastowi Vjecy a Lenka Dusilová. Z alba čiší hudební nezávislost i talent, kterého má Černý v zásobě na několik životů. Jeho práce s kompozicí, aranžemi i propojení poetického textu s emotivní hudební složkou je jedinečná. "Šest křížků" je krásné pohodové album skvělého hudebníka.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY