Život, kariéra a osud Marie Fredriksson vlastními slovy

25.11.2017 15:23 - Dan Hájek | foto: Marie Fredriksson fcb

Osud si s Marií Fredriksson pohrál krutě, ale zároveň jí daroval mnoho dobrého. To všechno zpěvačka shrnuje ve své knize "Listen To My Heart: Moje láska k životu". Ta přibližuje nejenom její kariéru v duu Roxette, ale i osobní životní peripetie, které ve velkém ovlivnil nádor na mozku a boj s touto zákeřnou nemocí.
7/10

Marie Fredriksson - Listen To My Heart: Moje láska k životu

Vydáno: 02.10.2017
"Listen To My Heart: Moje láska k životu" nepředstavuje typickou biografii. S jejím sepsáním Marii Fredriksson pomohla Helena von Zweigbergk, která ji pojala formou rozhovorů (i s blízkými lidmi z jejího okolí) a převyprávěním vzpomínek, které si po těžké nemoci zpěvačka švédské dvojice Roxette vybavila. Helena tak s Marií trávila nemálo času, vyrazila i s celým Roxette teamem na část rozlučkového turné ke třicátému výročí vzniku formace.

Příběh není vyprávěn čistě chronologicky a jeho podstatnou část tvoří těžké období spojené s nemocí. Tehdy jí byl nablízku zejména manžel Mikael Bolyos (v textu je uváděn familiérním jménem Micke). Marie toto celé podstoupila jako určitou terapii s cílem popsat nástrahy, které ji během léčby potkaly, a zdůraznit, že tyto kruté rány osudu čekají kdekoliv a nevybírají si, koho zasáhnou. Taktéž se tu objevuje i jakési srovnání se s faktem, že následky léčby (problémy s nohou a zrakem) si ponese až do konce života.

Samotný název "Moje láska k životu" napovídá mnohé - dočtete se zde o jejím dětství, které bohužel nebylo též zrovna idylické, o její první lásce, objevování světa hudby a jakými pomalými krůčky v sobě hledala to, že se stane zpěvačkou. Další podstatnou částí je pak popis rozjezdu její sólové kariéry a v neposlední řadě vznik Roxette. Těm zpočátku nikdo příliš nevěři, mnozí kapelu považovali jen za její další projekt, kde všichni ostatní (včetně Pera) hrají pouze doprovodné housle. Usilovnou pílí Marie a Pera Gessleho (přetavenou do desek "Look Sharp!" a "Joyride") se však Roxette dostali do hvězdných výšin.

Marie se věnuje i odvrácené straně slávy, kdy často během tour cítila bolestnou osamělost, již utápěla i v alkoholu. Při detailech k návratu s Roxette na koncertní pódia běhá až mráz po zádech, v té době totiž již bojovala s následky po chemoterapii. Skladbu "Spending My Time" třeba používala při hlasových cvičeních před koncerty.

Jak již bylo řečeno v úvodu, celé vyprávění začíná přiblížením nemoci Marie a až posléze se celé začne ohlížet do historie. Ona nemoc je i v mnohém spojnicí mezi jednotlivými etapami, dějstvími, kterými si Marie prošla. Hlavní roli v těchto částech hraje její muž Micke a její děti. Ti všichni jí pomáhali to těžké období zvládnout a dodávali jí síly při překonávání všech překážek, třeba když se znovu učila všechny texty písní. "Listen To My Heart: Moje láska k životu" je tedy i velkým poděkováním (rodině, přátelům), a fanoušci tak mají možnost nahlédnout blíže do soukromí zpěvačky, nechybí ani fotografie.

Milým bonusem v samotném závěru je dovětek, který přibližuje důvody, proč toto vše vlastně vzniklo, a pak výpis písniček (s komentáři Marie), které ji ovlivnily anebo ke kterým má velmi citový vztah (je zde vše od The Monkees přes The Beatles, Joni Mitchell po Sheryl Crow nebo Rufuse Wainwrighta); playlist naleznete i na Spotify, na profilu švédského vydavatele Piratförlaget.

K českému překladu nebyl použit originál ve švédštině, ale verze v německém jazyce, jedná se tedy o překlad překladu. Každý překladatel přitom do samotného textu vnáší vlastní interpretace, rozdíly tedy pozná až fanoušek, který ovládá švédštinu a bude moci porovnat, zda nedošlo k nějakým odchylkám významu. Co však zamrzí, je, že se zde například objevují chyby i ve jménech (Roxete), některé slovosledy se často opakují a čtenář si občas není jistý, zda je text součástí nějakého rozhovoru, nebo Mariina vyprávění. Jinak se jedná o knihu čtivou, která vás upoutá od prvních řádků a nepustí.

Marie Fredriksson ve svém knižním debutu "Listen To My Heart: Moje láska k životu" (za pomoci Heleny von Zweigbergk) sepsala své vzpomínky a přiblížila vše spojené se slávou, lidským štěstím i neštěstím pod mottem, že se vždy vyplatí nic předem nevzdávat. A že i když si díky vydělaným penězům můžete dovolit cokoliv, nemoci a kruté rány osudu se vám nemusí vyhnout, i když spoléháte na opak. Je to upřímná zpověď, při jejíž četbě se mnohdy přistihnete, jak jí fandíte a smekáte před odhodláním jít dál.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY