Black Lips vzali Halloweena vážně

03.11.2017 20:55 - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Hrají spolu sice od roku 1999 a vydali už osm alb, i tak je ale docela dost dobře možné, že jste o Black Lips nikdy dříve neslyšeli. Nejsou slavní. A asi ani nechtějí být. Co je na nich tedy zajímavého? A mají vůbec co nabídnout? O tom se přesvědčilo početné publikum v MeetFactory.

Live: Black Lips

místo: MeetFactory, Praha
datum: 31. října 2017
support: Arrogant Twins
Fotogalerie

Black Lips, Meet Factory, Praha, 31.10.2017
© Vojta Florian / musicserver.cz
První věc, která vás při pohledu na ně ve smíchovském klubu zaujme, je jejich image. Celá scéna je obházená rozmotanými ruličkami toaletního papíru. Nová saxofonistka vystupuje v obleku nemocniční sestry, který když sundá, odhalí pod ním latexové sado-maso prádlo. Bubeník je nabarvený na zeleno a za škopky vypadá jako Frankenstein.

Pak je tam kytarista jako z hororu a druhý, který vypadá až podezřele civilně. Vrchol tomu všemu nasazuje frontman, který s monstrknírem po vzoru Eugena z Gogol Bordello, černým pláštěm, děrovaným nátělníkem a bílou barvou na obličeji dává tušit, jak asi vypadá ukrajinský Batman. To všechno je samozřejmě připravené hlavně proto, že je toho dne v jejich domovské Americe Halloween, po takovém zážitku si je ale lze bez podobných propriet znovu představit jen těžko.

Black Lips, Meet Factory, Praha, 31.10.2017
© Vojta Florian / musicserver.cz
Muzika není nic jiného než syrový garage punk v hodně lo-fi provedení, kdy zpěvákovi a jeho neškolenému vokálu záměrně téměř nelze rozumět a nejste-li úplně stoprocentně věrní, jednotlivé písně od sebe také rozeznáte jen stěží. Zpěvná "O Katrina!" ani úderná "Funny" ale nezapadnou nikdy. Mini kotel a ojedinělý stage diving koncert zpestří, zážitek srovnatelný s podobně stavěnými Fat White Family, ale ukáže na cílovou skupinu.

Black Lips jsou pro všechny, kteří už jsou unavení z uniformních popových hvězdiček a hledají něco jiného. Jejich nekompromisní přístup "No Future" ukazuje i na to, že jim bude naprosto jedno, co se o nich bude psát v reportu z koncertu. Můžete je nesnášet, můžete je milovat, jim je to fuk. Obraz zhýralých floutků se jim podařilo vybudovat dokonale.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY