Goldfrapp oslavili v Roxy obrodu své taneční identity

25.10.2017 15:37 - Wojciech Nowacki | foto: © Adam Hencze / musicserver.cz

Pětadvacáté narozeniny legendárního klubu Roxy vyžadovaly stejně legendární jména, a tak byli Goldfrapp naprosto perfektní volbou. Hlavní otázkou bylo, jestli tato už takřka dvacet let hrající dvojice v Praze představí slavnostní výběr hitů, nebo se bude soustředit na promo nového alba.

Live: Goldfrapp

support: François Svalis
místo: Roxy, Praha
datum: 23. října 2017
Fotogalerie

"Silver Eye" bude, zdá se, v diskografii Goldfrapp albem lehce přehlíženým. Jako by už málokdo na jejich sedmou řadovou desku opravdu čekal nebo jako by si všichni řekli, že interpret s tak dlouhou a úspěšnou kariérou nemá čím překvapit. Přitom je to první album Goldfrapp, které se zároveň přiznaně ohlíží do minulosti a zároveň je pořád impozantní a současné. "Silver Eye" není obyčejným návratem k tanečním deskám, ve výsledku zní navíc pořád chytlavě. Píseň "Anymore" se okamžitě zařadila k nejpovedenějším singlům Goldfrapp, "Ocean" je naopak nejtvrdší a nejagresivnější skladbou v jejich kariéře. Takže příležitost uslyšet nové kompozice v živé podobě byla stejně lákavá jako zažít známé a oblíbené hity.

Goldfrapp, Roxy, Praha, 23.10.2017
© © Adam Hencze / musicserver.cz
Během intra se na scéně objevila v lesklém kostýmu oděná a překvapivě až do konce koncertu usměvavá Alison Goldfrapp. Ta se i po letech drží ve skvělé fyzické formě, ačkoliv už vypadá spíše trochu jako diva s vlastní show v Las Vegas než jako královna alternativního electro popu. S formou hlasovou už je to trochu problematičtější, ale nutno přiznat, že Alison nikdy nebyla vynikající zpěvačkou s oslnivým rozsahem. Její sila vždycky byla spíše ve svůdném šepotu, vibratu a charakteristické barvě.

Úvodní "Utopia" měla hned na začátku dát zpěvačce možnost se rozehřát a doladit nazvučení, její hlas byl ale až do konce koncertu sotva slyšitelný. Chybělo také nějaké zvláštní kouzlo, pocit jedinečnosti kontaktu s legendou. Goldfrapp v roce 2017 jsou profesionální, ale docela normální skupina, která má ale naštěstí celou řadu vynikajících písniček.

Goldfrapp, Roxy, Praha, 23.10.2017
© © Adam Hencze / musicserver.cz
Skladby ze "Silver Eye" (například "Systemagic", "Everything Is Never Enough" nebo zmíněné "Anymore" a "Ocean") skvěle a přirozeně zapadly mezi ostatní položky koncertu, jsou chytlavé, taneční a opravdu mocné. To naopak neplatilo o "Moon In Your Mouth", jejich snad nejnudnějším singlu, a o "Become The One". Zvláště druhá zmiňovaná je jakýmsi středobodem alba, v živé podobě ale gradovala příliš pomalu na to, aby udržela pozornost davu, a nakonec nepřinesla ani žádný vrchol.

Goldfrapp do setlistu zařadili i tanečnější kousky ze své straší tvorby, ale rozhodně se nejdenalo o singlové greatest hits ze všech desek. Převažovaly písně ze "Supernature", překvapilo "Shiny And Warm" z "Head First", desky, o níž Alison docela otevřeně prohlašuje, že ji nemá ráda. A koncert jako celek? Potvrdil že "Silver Eye" je chybějícím bodem mezi "Black Cherry" a "Supernature".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY