"To The Moon And Back" jako další sociologická sonda Fever Ray?

23.10.2017 08:31 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Od vydání bezejmenného debutu Fever Ray již uteklo více než osm let. Karin Elisabeth Dreijer se v mezičase věnovala domovským The Knife, kteří jsou nyní v definitivně zamrzlém módu (rozloučili se vydáním živáku "Live At Terminal 5"). A teď se vrací s novinkou "To The Moon And Back", která má ke zvuku The Knife hodně, až neobvykle blízko.

Étericky mrazivé album "Fever Ray", zdá se, bude uzavřenou kapitolou a to nové nás vtáhne do další sociologické sondy a bizarní stylizace. Prvním krokem byla již poslední řadovka The Knife "Shaking The Habitual" a následné turné. "To The Moon And Back" se hudebně vrací někam k jejich "Deep Cuts", kdy po svém opracovávali hrany electro popu.

Samotný vizuál si bere mnohé - od nástřelu tématu feminismu, sexuální orientace až po sexuální úchylky (zejména ve druhé polovině klipu), to vše je zabaleno do blade-runnerovské neonové poetiky a temnoty. Rozhodně na mysl vyskočí obvyklé otázky, zda si z posluchačů Karin nevystřeluje a zda jen nezkouší, co dokáže strávit a jak se s jejími bujarými fantaziemi popasuje jeho nadhled.

První reakce jsou velmi rozporuplné (to byl ale zjevně záměr) a těžko odhadovat, kam se vlastně Fever Ray na nové desce (možná nesoucí název "Plunge"?) ponoří. Stačí sledovat i oficiální web, kde se v poslední době děje nemálo věcí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY