David Koller chce poučit děti o komunismu. Vymyslel tematický web 90 milionů

19.10.2017 13:22 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

David Koller před několika dny spustil web 90 milionů. Cílí především na žáky a studenty, které má poučit o hrůzách komunismu a představit jim jeho hlavní představitele a pojmy s režimem neslučitelně spjaté.

"Už dlouho jsem si přál informační web s historií světového a českého komunismu pro děti, a to z důvodu inklinace určitého procenta mladých lidí ke krajním politickým subjektům. Dávám spojnici mezi komunisty a fašisty, tak jak je to koneckonců naznačeno v Ústavě České republiky. Naše země se doposud nevyrovnala s minulostí komunistické diktatury vedené ruskou a dříve sovětskou tajnou službou," říká Koller ve svém prohlášení.

Co znamená číslovka v názvu webu? Devadesát milionů je podle odhadů minimální počet mrtvých, které za sebou komunismus zanechal. "Myslím si, že naše mládež by měla mít dostatek informací, aby věděla, co komunismus je, kolik neštěstí přinesl, kdo komunistou byl a většinou zůstal a co vše mají tito lidé na svědomí. Když vidím, jak komunisti rozeštvávají lidi proti svobodné Evropě, proti Schengenu, proti členství v NATO, jak podporují vyzbrojování jedinců, utvrzuje mě to, že se komunistickým individuím musíme stále aktivně bránit," pokračuje muzikant.

Webem protéká symbolická řeka teroru napájená krví milionů zavražděných. Osa zla začíná v půli 19. století u Karla Marxe a končí až u novodobých politiků včetně Vladimira Putina. Varovně ukazuje také na některé české nejvyšší představitele, mezi nimiž nechybí Miloš Zeman.

Autorem textů je historik Jan Hanzlík, který v minulosti spolupracoval například s Úřadem dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Pro účel 90 milionů zvolil neformální jazyk, jemuž mladí čtenáři lépe porozumějí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY