shop.musicserver.cz
Pink - Beautiful Trauma

Zlobivá holka Pink šla do svého pokoje a na "Beautiful Trauma" přebírá roli starostlivá žena (ale i matka na tahu)

Vydáno: 18.10.2017 09:00 v sekci Recenze - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Od Pink se očekávalo, že jako dvojnásobná matka zvážní a její ztřeštěná image vezme za své. Sice už by neměla říkat sprostá slovíčka, ale občas jí nějaké ujede. Na nové desce "Beautiful Trauma" nepřestala špačkovat, ale zatímco v předchozích písničkách vinu házela na zlobivé muže, nyní hledá chyby i v sobě samé.

8/10

Pink - Beautiful Trauma

Vydáno: 13.10.2017
Celkový čas: 52:00

Skladby: Beautiful Trauma, Revenge (feat. Eminem), Whatever You Want, What About Us, But We Lost It, Barbies, Where We Go, For Now, Secrets, Better Life, I Am Here, Wild Hearts Can't Be Broken, You Get My Love

Vydavatel: Sony Music

Pink je zpěvačka, kterou poslouchá snad každý, kdo má alespoň trochu rád populární hudbu. Nikdy nehonila trendy, nikdy nenatočila prvoplánově taneční song, a přesto snadno dokázala zaujmout masu posluchačů a dobýt přední příčky hitparád. Její pop říznutý rockem bavil a baví dál a po výborné desce "The Truth About Love" jsme museli dlouho čekat na novou dávku ironie, vtipu, rebelanství a přisprostlých slovíček. Už název alba "Beautiful Trauma" dával tušit, že se pustíme opět do vod výčitek a nadávek na jejího manžela, motokrosového závodníka Careyho Harta. Ale vše trochu klame tělem a aktuální novinka je vyspělejší a vážnější, i když jen v určitých momentech.

Na první poslech

Začátek slibný. Pink zase jede do svého manžela, ale chybí nějaká pořádná vypalovačka. Balady samozřejmě nesmí chybět, ale měla už lepší. Další balada? Zase balada? A kdy se to rozjede? Cože, to bylo vše? Jdu si radši pustit "The Truth About Love"...

V poslední době se čím dál více stává pravidlem, že poslech celých popových desek není dělán na rychlé proklikání, kdy se vybere pár hitovek, ty doplní už tak oposlouchaný starý playlist a čeká se zase na něco nového. Tváře aktérů zvážní a je potřeba jim dát prostor, aby se jejich výpovědi dočkaly zasloužené odezvy. "Beautiful Trauma" je další nahrávkou, která není na první dobrou, ale časem si začnete říkat, že Pink svoji tvorbu posunula zase o level výš.

Ona sama říká, že když začíná s prací na novém albu, nemá ani ponětí, co vlastně chce světu říct. Poté nahraje tak padesát písniček a řekne si: "Sakra, já toho mám spoustu co říct!" A tak se dozvíme něco o napjaté atmosféře, která teď panuje ve Spojených státech amerických, ale i o hodnotách lidského srdce a že vše, co dělá, je hlavně pro ty malé špuntíky, které teď vychovává. Sice se cítí stále jako malá copatá holčička, ale je třeba přebírat zodpovědnost a nedělat jenom blbiny. Proto se pilotní singl "What About Us" nestal další tvrďáckou hymnou plnou ironie, ale silnou skladbou s poselstvím. Pink jej napsala za patnáct minut, dalších deset trvalo samotné nahrávání - takto se rodí velké hity. Skladba zraje jako víno a zpěvačka takto snad ještě nikdy hlasově neexcelovala.

Co na první poslech nejvíce upoutá, je velké množství balad. Pomalé tempo se line skoro celou deskou a opravdu to ze začátku dokáže vyděsit. Krásná je ale například "Wild Hearts Can't Be Broken", která byla původně napsaná pro film "Sufražetka" z roku 2015. Síla písně je v emocionálním nabití refrénu a stále aktuálním tématu prosazení se ve složitém světě, kdy je třeba se nevzdávat a zkoušet věci znova. Skladby "Barbies" a "But We Lost It" mají krásné texty, ale hudebně lehce splývají v jeden celek. Závěrečná "You Get My Love" je až moc velkou sondou do zpěvaččiných hlasivek. Místy vše skřípe podobně jako u hlasových veletočů Sii v písni "Alive".

Naštěstí se celé album nepostavilo kolem vážných témat a Pink se chce s námi i pobavit. Titulní "Beautiful Trauma" skvěle nastartuje celou kolekci a svým zpomaleným refrénem připomene už jedenáct let starou desku "I'm Not Dead". Všimněte si například v pozadí štěkajících čivav, alespoň to tak zní. O způsobech, jak se někomu pomstít, vypráví druhý oficiální singl "Revenge". Zde se opravdu textově vyřádila a její slovní spojení kloužou jako nůž ve změklém másle. Každý z nás si jistě představí nějaký ten obličej, kterého bychom s chutí obrali o psa, boty, srdce a důstojnost. Refrén je sice postaven na kolovrátkovém opakování jedné věty, ale lehké přidávání popěvků v pozadí produkce pomalu krystalizují další hit. Přítomnost Eminema už je pak jen příjemným bonusem. Je těžké srovnat tuto novinku s dřívější spoluprací "Here Comes the Weekend". Tady už asi záleží na osobních preferencích, protože obě dvě se vydařily.

Klasická Pink se projeví například ve "Whatever You Want" nebo v jízlivé "Secrets", která hraje na tanečnější notu. Úplnou prvotinu "Can't Take Me Home" pak připomene r'n'b kousek "Better Life" a zvláštní pozornost si zaslouží skladba s názvem "I Am Here". Zpěvačka si k nahrávání přizvala třicetičlenný gospelový sbor, který sem dodal pořádnou monumentálnost.

Je těžké tvrdit, že tu máme nejlepší desku, jakou zatím Pink nahrála, ale nemá k tomu moc daleko. "Beautiful Trauma" je ve srovnání s předchozí nahrávkou dospělejší a vážnější, ale duch zlobivé holčičky se tu stále odráží ve velké míře. Dost těžko se dá představit, jak nové kousky budou znít naživo. Přece jen se tu nikdo nesnažil o stadiónové hymny a spíš než do hal by se nové turné hodilo do komornějšího prostředí. Alecia Beth Moore dokázala především překvapit, ale po počátečním leknutí se jedná o překrásné překvapení.

NÁZORY
  • P!nk (marsden, 18.10.2017 10:49) Reagovat

    Za me jeji dalsi skvela deska. Cetl jsem ze zvedavosti zahranicni recenze / v prumeru 3* z 5 / a to zvaneni a rozebirani v cem se lisi od predchozich a zmene stylu a vubec o vsem moznym, ze me to prestalo bavit a jednoduse poslouchal a udelal si vlastni nazor.
    Stejne tak nema cenu tady dlouho rozebirat co ano, co ne, co min a co vubec, protoze posledne jmenovane u Pink nehrozi. Umi skladat vime, umi zpivat vime. Vic balad? A proc ne? Bavi me to moc, tesim live v Praze.

  • 8/10 (M, 18.10.2017 11:31) Reagovat

    Souhlasím s recenzí, za mě velká spokojenost!

  • Pink (Maroš, 18.10.2017 12:30) Reagovat

    Jej hudba je už dnes nezaujímavá. V podstate nudné po songy.

  • Najlepšie album v poslednej dobe! (original, 18.10.2017 19:59) Reagovat

    Najlepšie album v poslednej dobe!

  • Skvělá recenze ale jsou v ní momenty se kterým... (Reb, 18.10.2017 20:11) Reagovat

    Skvělá recenze ale jsou v ní momenty se kterými nesouhlasím. Za mě rozhodně její nejlepší album až se sám divím. Na I'm Not Dead také nikomu nevadily hned tři balady na začátku alba (Long Way to Happy - Nobody Knows - Dear Mr President) tak nevím proč by dvě balady měly lidem vadit na Beautiful Trauma v první polovině alba. Část recenze "Na první poslech.." bych vyškrtl, chápu, že jde o pocit jednotlivce, ale dle mého mylný, The Truth About Love, ačkoliv není špatné, není rozhodně lepší jak Beautiful Trauma.

    Rozhodně Pink vyspěla, to mě moc těší, a ačkoliv hudba nemusí znít jako dělaná na stadióny, Pink nám určitě během turné vytře zrak a ukáže, že ty písně do arény sedí jako zadel na hrnec.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pink, Dua Lipa, Blanka. Českému éteru kralují ženy (19.01.2024 08:30)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Viktor Sheen poražen! V závěru roku ho v albovém žebříčku předčily "Vánoční koledy" (04.01.2024 10:15)
- Pink v rádiích trumfla všechny vánoční hity, celé albové stupně vítězů patří Viktoru Sheenovi (21.12.2023 18:00)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Českému éteru nově kraluje Lost Frequencies, nejhranější domácí skladbu má Jelen (30.11.2023 08:00)
- Viktor Sheen zůstává králem, o albové prvenství ho nepřipravil ani Ben Cristovao. V rádiích vítězí Pink (24.11.2023 17:00)
- Dua Lipa a Yzomandias potvrzují vedení v českých hitparádách, boduje Doja Cat, Kylie propadla (05.10.2023 20:05)
- V čele domácích žebříčků nově stanuli Dua Lipa a Yzomandias (29.09.2023 16:15)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu