Galactic Empire vzdali v Praze láskyplný hold Hvězdným válkám

10.10.2017 08:31 - Matěj Kostruh | foto: Lucie Levá

Velmi příjemné setkání zažili v neděli fanoušci Hvězdných válek a moderního metalového zvuku. Galaktické impérium si přijelo z předaleké galaxie sjednat respekt i do té naší. V rámci svého aktuálního evropského turné neminuli ani českou metropoli a publikum bavili plnými doušky. Čtěte v naší reportáži.

Live: Galactic Empire

support: F.S.
místo: Futurum Music Bar, Praha
datum: 8. října 2017
setlist: Main Theme, The Imperial March, The Force Theme, Ben´s Death/ Tie Fighter Attack, Across the Stars, Battle of the Heroes, Cantina Band, The Forest Battle, The Throne Room/ End Title, Duel of the Fates
Fotogalerie

Je vlastně opravdu s podivem, že s touto myšlenkou přichází někdo teprve až nyní. Kombinace důvěrně známých melodií ze soundtracku kultovní filmové ságy Star Wars si o čistě instrumentální heavymetalovou úpravu vyloženě říká. A opravdu. Eponymní album těchto hudebních nadšenců ze Spojených států z letošního roku dokazuje, že dané spojení vyznívá naprosto samozřejmě a automaticky. Galactic Empire s ním také slaví slušný úspěch a celosvětový ohlas. Pomáhá tomu i fakt, že v projektu jsou zaangažovaní respektovaní hráči a producenti jako Grant McFarland nebo Carson Slovak , kteří spolupracují např. se skupinou August Burns Red.

Galactic Empire, Futurum, Praha, 8.10. 2017
© Lucie Levá
Vraťme se však k samotnému koncertu. V prvé řadě je potřeba vyzdvihnout, že prostory pražského klubu Futurum posloužily akci naprosto bezchybně. Všechny jednotliviny jako velikost sálu, pódia, zvuková charakteristika prostředí a nevelký počet návštěvníků v kombinaci s celkovou podobou hudební show do sebe zapadly výtečně, a výsledkem byla proto atmosféra, jaká musela bezpochyby uspokojit každého z přítomných.

Galactic Empire, Futurum, Praha, 8.10. 2017
© Lucie Levá
Výkon imperialistů byl přesvědčivý, vtipný i záživný. Od první do poslední chvíle na pódiu se skupina, pomyslně srocená kolem svého kytarového lorda Dark Vadera, snažila sympatickými způsoby publikum neustále něčím bavit a bylo vidět, že členové Galactic Empire jsou rození showmani. Co však více, ze skupiny bylo cítit, že svět Hvězdných válek skutečně miluje a je mu hluboce oddána. Byla proto schopna tomuto pop-kulturnímu fenoménu složit jen tu nejupřímnější poklonu.

Galactic Empire, Futurum, Praha, 8.10. 2017
© Lucie Levá
Skvostné ovšem bylo, že svůj entuziasmus a hravost dokázali nakažlivě přenést i na publikum. Frontman Vader si nakonec přece jen často pomáhal mluveným slovem, kdy do svého projevu humorně adoptoval ikonické fráze z filmů nebo odkazoval na řadu známých scén. Diváci se tak dočkali praktické ukázky Vaderovy speciality force choke nebo se dozvěděli, že impérium u prodeje svého merchandisingu nepřijímá republikánské kredity. Publikum tak často prostupoval vřelý smích.

Galactic Empire, Futurum, Praha, 8.10. 2017
© Lucie Levá
Hudebně a zvukově šlo mimochodem o více než výborně odehraný koncert. Galactic Empire přehráli de facto celou svou jedinou desku, přičemž za vrcholy setu by se daly označit interpretace skladeb "Across the Stars" a "Cantina Band". Co se týče precizní, technické hry, nelze skupině vytknout jedinou chybičku. Celkově se tedy jednalo o povedený večer, ať už po instrumentální, tak především dramaturgické stránce. Bylo jasné, že se pod kostýmy těchto galaktických zloduchů schovává kolektiv sympatických komediálních nadšenců, kteří naplnili pražské Futurum unikátní atmosférou a nefalšovanou kreativní láskou ke kultu zvaném Star Wars.

Otázkou nicméně zůstává, co se bude s projektem Galactic Empire dít dále. Logicky se zde vtírá úvaha, že skupina se kolekcí vlastního pojetí soundtracku nutně vyčerpala a že se tím pádem jedná od začátku pouze o krátkodobý, výstřední projekt odsouzený k rychlému konci. Nechme se překvapit. Vidět tuto senzaci naživo byl však bezesporu ojedinělý, velmi osvěžující zážitek.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY