Youngova "zhulená" session "Hitchhiker" patří k jeho nejsilnějším albům vůbec

12.10.2017 13:00 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Když jste příliš sjetí na to, abyste byli schopní posoudit, jestli vaše nahrávka za něco stojí (a zároveň si to uvědomujete), můžete skončit jako Neil Young. Jeho "Hitchhiker" vznikl během jediné noční session, 11. srpna 1976. Deska pak zůstala jednačtyřicet let u ledu a vychází až nyní.
9/10

Neil Young - Hitchhiker

Skladby: Pocahontas, Powderfinger, Captain Kennedy, Hawaii, Give Me Stregth, Ride My Llama, Hitchhiker, Compaigner, Human Highway, The Last Country Waltz
Vydáno: 8.9.2017
Celkový čas: 33:42
Vydavatel: Warner Music
"Hitchhiker" je sevřeným kusem hudby. Jen Youngův charakteristický hlas, akustická kytara, harmonika a piano. Jeden muzikant, za mixpultem producent David Briggs a taky nezanedbatelné množství trávy a piva. Ale to už tak nějak patří k věci. Na Youngově výkonu to znát naštěstí není.

Do rukou se nám tak dostává jakési ucelené, zvukově dotažené demo, přičemž některé kousky jsme již měli možnost slyšet na pozdějších albech. Známé skladby jako "Pocahontas", "Captain Kennedy" nebo "The Old Country Waltz" jsou zde ale v přímočarých, na kost ohlodaných verzích, z kterých přímo srší atmosféra bezprostřednosti, uvolněnosti a pohody, s jakou desítka písniček vznikala. V jednoduchosti je síla - o desce "Hitchhiker" to platí obzvláště. Primitivní (doslova) aranže totiž odhalují živé jádro skladeb. Dávají prostor poselství, které je ukryté v textech, dávají prostor naléhavosti v Youngově nenahraditelném hlase.

"Hitchhiker" je malým pokladem, který se dlouhé roky skrýval v umělcově archivu. Čas pro jeho zveřejnění nastal až teď. Tenkrát, v tom velmi plodném období (během sedmdesátých let vydal Young osm alb, řada z nich dnes obsazuje vrcholné příčky v jeho diskografii), by možná tahle půlhodinová miniaturka zapadla. Dnes, když Young válčí se střídavými úspěchy a má potřebu se pouštět i do orchestrálních aranží, může "Hitchhiker" zazářit. A daří se mu to.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY