Zasněný debut "Maps" stmeluje funkčnost Billow

06.10.2017 12:15 - Dan Hájek | foto: Billow

Skupina Billow se před několika roky téměř rozpadla, nakonec se ale dala znovu dohromady a našla novou společnou cestu. Ta se vměstnala do necelých třiceti minut debutu "Maps", na kterém těží z akustických kontur dream popu. Jejich hudba pluje volným tempem, není však jen kulisou.
8/10

Billow - Maps

Skladby: Galaxie, August Heat, Ridges, Low, Shard, Roanoke, Long Drive, Heartwood, White Ribbon
Vydáno: 06.09.2017
Celkový čas: 29:03
Vydavatel: Full Moon
V mezidobí mezi oběma epizodami fungování kapely se jednotliví členové Billow věnovali svým vlastním aktivitám - Strangers In The City (Jakub Zbořil a Lenka Slováková ) a Václav J. (Vojtěch Veselý). Až nějaké dva roční cykly zpátky se znovu potkali na jednom koncertním pódiu, v jedné zkušebně. Až tehdy se tvorba Billow přestala jen střádat do šuplíku a díky singlu "Galaxie" o sobě dali drobet více vědět. Nahrávání probíhalo hned v několika lokacích (Praha, Veselí nad Moravou, Varšava, Seattle nebo v malebných zákoutích Bílých Karpat). Energie z těchto rozličných míst formulovala debut "Maps".

Deska se proplétá mezi lo-fi folkovými strukturami, které důvěrně známe z dob Strangers In The City, tyto roviny však nabourávají Vojtěchovy ruchy, které nejenom pomocí syntenzátorů dotváří jakési kulisy zasněnosti. Celou tuto hudební masu rozvíjejí kytarové vybrnkávačky, které kladou důraz na křehké melodie, které nerušeně proplouvají prostorem - v jednoduchosti je prostě krása. Není zde žádný rušivý element a vokál Lenky toto vše krásně dokresluje. Svým způsobem by to mohl klidně být imaginární soundtrack pro volné pokračování filmu "Šeptej" - z těchto devíti skladeb sálá stejná podmanivost, uvolněnost a obrazotvornost map míst lidských duší a příběhů.

Ať už budeme mluvit o zmíněné "Galaxii", vzájemně propojených "Low" a "Shard" (asi nejvíce mrazivé vsuvce na této desce), nebo novém singlu "Long Drive", dáma a pánové vždy naplňují princip rovnováhy mezi akustikou a experimentálnějšími fragmenty tak, aby nedošlo k naboření této konzistentní mozaiky. "Maps" nenaplňuje úlohy hudby do výtahů a nákupních center, vyžaduje totiž vaši pozornost a její unikátnost se v plné míře odhalí při komornějším poslechu. Billow i díky tomu našli nový smysl svého fungování a to je dobře.

Křest "Maps" se uskuteční hned na dvojici společných koncertů s projektem Pandoo, konkrétně 6. října v pražském Café V lese a o den později v brněnském Kabinetu Múz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY