Vychází benefiční dvojalbum umělkyň věnované ženám bez domova

05.10.2017 10:00 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Ve čtvrtek 5. října 2017 se do světa vydává pozoruhodná benefiční kompilace. Ve prospěch neziskové organizace Jako doma, která se věnuje ženskému bezdomovectví, ji vydává hudební časopis Full Moon v těsné spolupráci s AZCD, výrobcem vinylů a dalších nosičů. Album "Superhrdinky" vychází digitálně nyní a jako 2LP v limitovaném nákladu pěti set kusů na konci listopadu, ale objednat ho lze již teď. Křest alba proběhne 14. prosince 2017 v pražském Futurum Music Baru.

Lexa Doleželová, (spolu)zakladatelka organizace Jako doma: "Moc nás nápad na tuhle desku nadchnul, o něčem takovém jsme snily. Výsledný rozměr a konečná podoba i co do kvality navíc předčily i ta nejtajnější očekávání. Jako doma se mezi ženami s domovem a ženami bez domova snaží budovat solidaritu. A deska ženských interpretek (navíc dvojitá) míří do černého. Ženy bez domova považujeme za superhrdinky, protože zvládají těžký život na ulici. Teď jsou pro nás superhrdinkami i umělkyně, které v souvislosti s ženským bezdomovectvím darovaly své písničky."

S nápadem obrátit se výhradně na ženské interpretky, aby dobročinně darovaly své písničky ženám bez domova, přišel šéfredaktor časopisu Full Moon Michal Pařízek: "Charitativní kompilační alba u nás zdaleka nemají takovou tradici jako například na anglické scéně, což mi vždy přišlo líto. Nápad vytvořit kompilaci ve spolupráci s Full Moonem vzešel od Marka Košuliče z firmy AZCD, která zašťiťuje jeho kompletní výrobu. Společně jsme se ho poté rozhodli věnovat aktivitám společnosti Jako doma, oslovení ženských autorek už pak bylo nabíledni. Velikou radost mám z toho, že náš nápad nadchl všechny zúčastněné, které záhy samy aktivně přicházely s dalšími jmény. Dvojité LP nakonec málem nestačilo."

Tváří projektu se stala slovenská zpěvačka Katarzia, která se podílela také na výběru oslovených umělkyň: "Myslím si, že umelci by sa nemali dištancovať od spoločenských problémov a mali by sa prirodzene angažovať v osvete. Často sú príkladom pre ostatných a môžu ich tak rovnako inšpirovať k pomoci. Humanita a empatia je v čase egoizmu a narcizmu obzvlášť nevyhnutná, aj to je jeden z dôvodov, prečo sa snažím aktívne zapájať do podobných projektov, a obzvlášť ma zaujímajú ženy, ktoré sú diskriminované a žijú v kritických podmienkach. Je treba upozorňovať na to, že nemôžu byť naďalej ignorované a že si zaslúžia rešpekt a ľudské práva, rovnako ako všetci ostatní. Okrem toho sa držím starého klišé, ktoré ale navždy zostane platné: Ženy držia spolu."

Koupí vinylové dvojdesky "Superhrdinky" podpoříte organizaci Jako doma, konkrétně pak projekt Kuchařky bez domova a jejich Jídelnu. Pomůžete tím začít nový život ženám, které na sobě dosud krom chudoby zakusily i hodně násilí, a tak se dostaly až na ulici, a které si už myslely, že na ně žádné světlo na konci tunelu nečeká.

Autorkou obalu desky "Superhrdinky" je proslulá (nejen) komiksová výtvarnice Toy Box. Ta do jeho výroby zapojila i samotné Kuchařky bez domova. Pro účely obalu také namalovala obraz - portrét ženy bez domova v roli superhrdinky. Signovaný originál tohoto obrazu bude možné získat ve veřejné dražbě na benefičním koncertu v pražském klubu Futurum 14. prosince 2017, kde bude deska "Superhrdinek" pokřtěna a kde ji samozřejmě budete moci i zakoupit.

Benefiční kompilace "Superhrdinky" je k dispozici k poslechu a ke koupi již nyní na Bandcamp účtu společnosti Jako doma, kde je také možno předobjednat vinylové 2LP. To bude v prodeji od 31. listopadu v Jídelně kuchařek bez domova, obchodě Rekomando nebo na webových stránkách společnosti Jako doma a magazínu Full Moon. Tracklist dvojLP je následující:

Palma - Pramen vlasů
Stinka - Zabouchnutá
Ivana Mer + Tante Elze - Domov
Ira Mimosa - Mlha
Katarzia - Nikomu nepatříš
Potmě - Stejně jako jindy
Pale&Coy - Hibernate (live rework)
Moin Moin - Rescue
La Petite Sonja - Something to Cheer Me Up
Zagami Jericho - City Is My Church
Mucha - Schmutzige Mädchen
Cácory - V tmách
Agu & Soul Science- Let It Go
Ille - Dva kroky za tebou
Anakver - White Bride
Fakné - Homo Homini Lupus
Lenka Dusilová - Baromantická
Bára Zmeková - Altaj (Forma Remix)
Katarina Máliková - Nová krajina
Core Belief - Freedom

Děkujeme všem umělkyním, skupinám a labelům za poskytnutí skladeb.

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY