Rozmanitost hraje na "Multitudes" Pandoo prim

05.10.2017 18:30 - Dan Hájek | foto: Jan Kuča

"Multitudes" projektu Pandoo vznikalo na trase Praha-Paříž a vtěsnalo do sebe nemálo z obou měst. Svou rozmanitostí zaujme, ač se drží v pevných mantinelech vlastního pojetí dream popu. Vrstvení zvukových linií nebo hra na housle jsou jasnými poznávacími prvky a celá deska je pak dalším nepřehlédnutelným debutem letošního roku.
8/10

Pandoo - Multitudes

Skladby: Don't Pull Up, Low Bow, Whatever, Put That Fear Away, Overnight, Under The Sky
Vydáno: 06.09.2017
Celkový čas: 22:13
Vydavatel: Full Moon
Pandoo (Jan Hrubý) studuje filozofii v Paříži, zkusil si být i hudebním bloggerem a fascinace tím vším jej dovedla až ke vlastní tvorbě. Výhra v soutěžích Radia Wave Startér a 1Band2Play jej nakopla k malému/velkému debutu "Multitudes" - předvojem mu však byl osamocený singl "Keep Me Down". Už na něm byly patrné zvukové kontury, kterých se Pandoo drží i nyní a dále je rozvíjí do členitějších zvukových krajinomaleb, v nichž i zpěv je svým způsobem další hudební nástroj.

Nosnou konstrukcí je pak elaborát s elektronickými mašinkami a samotné vrstvení melodických linek, smyčcových ornamentů a sól pro zmíněné housle. Jeho variace dream popu reflektuje i melancholii introvertních indie skupin, které má, zdá se, ve velkém naposlouchané. "Multitudes" pulzují a zároveň se na nich postupně bortí a zpětně spojují, větví do různých směrů jednotlivé nápady nahrané ve stísněném prostoru pařížského bytu. Pandoo tak naplno pracuje s možným výrazivem, vtáhne do děje od počátku "Don't Pull Up" a pustí až v závěru úchvatné "Under The Sky". "Overnight" pak bude jasnou rádiovou nitkou, která vás dovede k nastudování celé nahrávky.

Ona členitost "Multitudes" je tedy hlavní devizou současné tvorby Pandoo, a ačkoliv se sám Hrubý nepovažuje za nějakého velikého literáta (ve smyslu psaní textů), ve výsledku se mu podařilo natočit poeticky rozmanité minialbum o niterných pocitech a perspektivách, kterými je možné sledovat vlastní/okolní svět.

Křest "Multitudes" se uskuteční hned na dvojici společných koncertů s kapelou Billow, konkrétně 6. října v pražském Café V lese a o den později v brněnském Kabinetu Múz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY