Zasněné fosílie Ride vsadily na "Weather Diaries" na rockovou jistotu

21.10.2017 12:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Poslední řadovou desku natočili shoegazoví Ride před více než dvaceti lety. Letos se však čas naplnil, kapela neodolala a stejně jako Lush, Slowdive či jiné kapely známé z devadesátých let naskočila na vlnu reunionů. Jak se jim na desce "Weather Diaries" podařilo navázat na předchozí tvorbu, se dočtete v naší recenzi.
7/10

Ride - Weather Diaries

Skladby: Lannoy Point, Charm Assault, All I Want, Home Is A Feeling, Weather Diaries, Rocket Silver Symphony, Lateral Alice, Cali, Integration Tape, Impermanence, White Sands
Vydáno: 16.06.2017
Celkový čas: 52:09
Vydavatel: Wichita Records
Málokterá hudba je tak úzce spjatá s devadesátými lety minulého století jako shoegaze, tedy když odmyslíme skandinávský dancefloor. Kapely My Bloody Valentine, Lush či Slowdive patřily k celebritám okupujícím přední strany magazínů NME a Melody Maker, legendární Paul King si jednu po druhé zval do pořadu 120 Minutes na MTV. To už je ale třicet let. Z dnešního pohledu to připomíná exkurzi do muzea hudby.

V posledních letech se ale pomyslné vitríny otevírají a zaprášené fosilie začaly vylézat na světlo. A co víc, mají se čile k životu. Mnohdy po desetiletích zdánlivé nečinnosti se tehdejší hvězdy hlásí o ztracenou pozornost s novými alby. Platí to i o oxfordských Ride, kteří poslední řadovku natočili před více než dvaceti lety. O tom, že to se svým comebackem myslí vážně a nechtějí ponechat nic náhodě, svědčí jméno Erola Alkana v kolonce producent.

"We'll be wiser when we fall / Like the dinosaurs before / When we've swept ourselves away / A better sense can start again," zpívá Andy Bell v úvodní "Lannoy Point". "Weather Diaries" můžeme vskutku brát jako nový začátek Ride. Naneštěstí pro kapelu se nejde vyhnout srovnání s předchozími alby. Pro pamětníky mám neveselou zprávu - zapomeňte na klasické Ride. Vaši oblíbenci dali vale psychedelickým harmoniím, charakteristickému rozostřenému zvuku a natočili skoro čistě rockové album. Jako by se báli experimentovat a naopak chtěli mít jistotu, že všechno půjde hladce a že je fanoušci po letech opět přijmou.

Vokál Marka Gardenera se ani po tak dlouhé době příliš nezměnil, stále dokáže pohladit po duši a při poslechu vás pozvolna stahuje do zasněných mlhovin. Zvonivý zvuk kytary zůstal také takový, jaký si pamatujeme. Ovšem i přes okouzlující sladkobolnost je jasné, že o propojení s tím, co Ride hráli v devadesátkách, nemůže být řeči. Ty časy připomíná jenom pár skladeb, včetně titulní "Weather Diaries". Připočíst můžeme snad i následující "Rocket Silver Symphony", tedy když si odmyslíme pasáž s vokodérem zkresleným hlasem a elektronickým beatem.

"Weather Diaries" zcela jistě nevyhraje anketu "Překvapení roku". Naopak to je sázka na jistotu u kapely, která se chce po letech vrátit na scénu a mít záruku, že všechno proběhne hladce. Nikdo se na muzikanty nemůže zlobit, že se jim nechce znovu obouvat shoegazové tenisky. Ve skoro padesáti by jim to beztak málokdo věřil.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY