Nick Cave slaví na startu evropského koncertního turné šedesátiny

21.09.2017 21:23 - Tisková zpráva | foto: Nick Cave

Jedna z nejlepších světových koncertních kapel - Nick Cave & The Bad Seeds - v září kromě oslavy šedesátin svého frontmana (22. září) zahajuje evropské turné několika koncerty po Velké Británii. Počátkem roku absolvovali nadšeně hodnocené australské turné, poté se vydali do Severní Ameriky, kde se jim dostalo nejlepších recenzí celé jejich kariéry. Zde je jen výtažek několika z nich:

"V těch písních je vražda, krveprolití, pláč a zrada, v mnohých je napětí mezi kontrolou mysli a činů a jejím zuřivým popřením. A přesto je v nich naděje, zbožnění a víra v ideál romantické lásky." (Los Angeles Times)

"Dá se říct, že se Cave dotýká lidské duše víc než kterýkoliv ze současných umělců. Setkat se s fanouškem Nicka Cavea je jako setkat se s jeho učedníkem. Vidět jeho koncert je jako být svědkem hudební svátosti." (LA Record)

"Bolest v hlase Nicka Cavea v písních ("Skeleton Tree") je takřka nesnesitelná, ale pokud ji sdílíte s šesti tisíci jeho přívrženci, kteří prožívají stejný pocit, stává se stvrzením života. Jeho koncerty se staly opravdovým uměním. A jako všechno velké umění i tohle vás prostoupí a zůstane s vámi po mnoho let." (Forbes)

"Publikum se stalo součástí show. Vše bylo interaktivní." (Consequence Of Sound)

"Cave je jako hudební misionář, který se natahuje a dotýká se rukou svých žáků. Ohýbá se k nim vstříc jejich dlaním. Jeho pohyby a vystupování zachycují ducha raného Elvise Presleyho a Iggy Popa - s jeho vlastním temným a dramatickým vkladem." (ABC News)

"Cave příliš nemluví, ale ani mluvit nemusí. Jeho hudba mluví za vše a my jsme očarováni." (The Music.com.au)

Na koncertech zazněly dojemné skladby nejnovějšího alba "Skeleton Tree", společně s mnoha důležitými písničkami obsáhlého katalogu kapely. První koncerty skupiny po třech letech vyvolaly extatické a vášnivé reakce fanoušků, hudebních kritiků i samotné skupiny. Vztah interpreta a publika byl znovu posílen, a to na všech místech, kde vystoupili.

Nick Cave je stale důležitým obyvatelem rock’n'rollového folklóru, tvůrcem mýtů nasáklým blues, hudebníkem, zpěvákem, kazatelem, učitelem, vypravěčem a šamanem - v ostrém hudebním víru Bad Seeds. Ale přímá konfrontace je tím nejdůležitějším propojením s publikem, jak fyzickým, tak emocionálním, dotekem rukou a srdcí od Sydney k Los Angeles.

Ve Velké Británii Nick Cave & The Bad Seeds zahraje pět koncertů v Bournemouth, Manchesteru, Glasgow, Nottinghamu a Londýně, pak překročí La Manche, aby koncem října vystoupil mimo jiné v Praze v O2 aréně a to konkrétně 26. října. Vstupenky jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketportal.cz.

V září 2016 Nick Cave & The Bad Seeds vydali své šestnácté studiové album "Skeleton Tree" a doprovodný film "One More Time With Feeling" (v režii Andrewa Dominika). "Skeleton Tree" ovládl první místa žebříčků po celém světě a stal se tak žebříčkově nejúspěšnějším albem skupiny jak v Británii, tak v USA. Písničky z tohoto alba zazní i na nadcházejících koncertech, společně s dalšími klasickými skladbami Nicka Cavea & The Bad Seeds.

Kolekce "Lovely Creatures: The Best Of Nick Cave & The Bad Seeds 1984-2014" vyšla letos v květnu, je kompilována Nickem Cavem a zakládajícím členem Mickem Harveym, za pomoci současných Bad Seeds. Letošní rok je rokem vyprodaných koncertů a ocenění, včetně ceny GQ za Band Of The Year a AIM Special Catalogue Release Of The Year (za "Lovely Creatures") - Nick Cave & The Bad Seeds zůstávají jedinečným seskupením překonávajícím veškerá očekávání. Nick Cave & The Bad Seeds vystupují v tomto sedmičlenném obsazení - Nick Cave, Warren Ellis, Martyn Casey, Thomas Wydler, Jim Sclavunos, George Vjestica a Larry Mullins.

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY