Elektroničtí pionýři Tangerine Dream ohlašují novou desku skladbou "Tear Down The Grey Skies"

23.09.2017 10:26 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

I přes to, že zakládající a klíčový člen německých elektronických průkopníků Tangerine Dream Edgar Froese, zemřel před více než dvěma lety, kapela nezahálí. Již v květnu ohlásila na 28. září 2017 vydání nového alba "Quantum Gates", nyní jej připomínají skladbou "Tear Down The Grey Skies". Novinka bude první nahrávkou s novým materiálem, kterou vydali od roku 2015.

Deska "Quantum Gates" vznikla na základě hudebních nápadů, na kterých se Froese ještě stihl podílet. Měla by se stát jakýmsi moderním znovuuchopením nejsignifikantnějšího tvůrčího období skupiny, tedy 70. a 80. let, kdy Tangerine Dream platili za jedny z nejvíce inovativních spolků v žánru elektronické hudby. Za svou padesátiletou kariéru mají na svém kontě hodně přes stovku alb, a to včetně řady filmových soudtracků. Album vychází z Froesoho zájmu o kvantovou fyziku a filozofii a má být jakýmsi hudebním překladem těchto témat.

Uvolněný šestiminutový kus je pulzujícím, elektronickým výtvorem, který zůstává věrný - v dnešní době tolik populárnímu - retro-syntetyzátorovému zvuku. Tangerine Dream nechávají promlouvat pouze hudbu, obešli se beze slov. Posluchače berou do zvukově barevného světa, nenáročného, optimistického, snadno přístupného, přesto však jasně vypovídajícího o tématu, které naznačuje titul písně. Zbavme se toho šedivého příkrovu nad námi a dejme prostor barvám života.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY