Eminemův přístup do peněženek

18.11.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

V současné době vychází soundtrack k filmu "8 Mile", ale Eminem má na triku i nějaké to DVD. To s názvem "All Access Europe" mapuje rapperovo koncertní turné po Evropě, na němž jej tradičně doprovázela partička D12. Ale určeno je jen pro fandy, kteří mají peněz nazbyt.
4/10

Eminem - All Access Europe

Celkový čas: cca 100 min
Vydavatel: Universal
Ten šílenec Eminem přichystal všem puritánům další ránu na oko - DVD "All Access Europe" zachycující jeho zimní turné po Evropě. Tehdy podporoval jak dnes již neaktuální desku "The Marshall Matters LP", tak album "Devil’s Night" projektu D12. Tomu odpovídá skladba obrazu a hudby, která je rovnoměrně rozdělena mezi jeho sólovou produkci a muziku tvořenou s detroitskými kumpány.

"All Access Europe" je pouze a jedině o koncertech a jejich zákulisí, takže pokud byste uvažovali o koupi tohoto disku, neboť chcete mít doma např. všechny Eminemovy klipy, zapomeňte na něj. V základním menu je nabídka tří kapitol - dokument o turné, bonusový materiál a obsazení. Třetí položka jsou klasické titulky, ve kterých najdete vyjmenovány všechny řidiče, zametače, stánkaře a čističe bot, kteří se kolem Eminema a jeho grupy kdy mihli. Bonusová stopa bohužel také neobsahuje nikterak úchvatný materiál - jsou to pouze živé záznamy dvou písní, a to hitu "Purple Pills" s D12 a "Forget About Dre" s Dr.Drem.

Zcela logicky je nejzajímavější vlastní dokument, jenž tvoří páteř celého videa. Divák je postupně seznámen se zákulisím šňůry po osmi evropských městech - Hamburgu, Oslu, Stockholmu, Amsterodamu, Bruselu, Paříži, Manchesteru a Londýnu. Každá z metropolí představuje jednu z podkapitol, pod kterou spadají záběry z koncertů a z příprav na ně, útržky rozhovorů Eminema s D12 nebo s novináři, komentáře lidí z managementu, hudebníků, techniků či bodyguardů. Jako nejpřínosnější se jeví šoty z vystoupení v Hamburgu, kde se Slim Shady potkal s Marilynem Mansonem, v Londýně, kde zazpívala Dido, a z Paříže, kde jej doprovodil Xzibit. Zbývající hodina je pouze jeden velký marihuanový kouř, z něhož čas od čas vykoukne vyhulená hlava a prozradí něco ohromně chytrého typu "Don’t Use Drugs! Ha Ha Ha."

Když jsem vypnul "All Access Europe" ve svém přehrávači, položil jsem si otázku, co mohu od takového disku vlastně očekávat. Došel jsem k odpovědi, že toho není málo. Tak například několikapísňový záznam koncertu, plynulý rozhovor s někým jiným než s Eminemem (vždyť to není pouze jeho DVD, ale také černoušků z D12), nebo trochu více praktických informací ze zákulisí (počty diváků, přesnou dataci). Vysloveně potěšen jsem byl pouze nad vcelku obsáhlou galerií vydařených fotografií z turné, která je však pěkně skryta a rozhodně není uvedena na přebalu.

Nemám rád ta DVD, která nepřinášejí nic nového. Pokud vás zajímá, jak si Eminem dává s bandou kámošů do nosu, jak si užívá a občas někde něco zahraje, určitě si "All Access Europe" kupte. V případě, že od dévédéčka očekáváte něco ve smyslu - nebyl tady na koncertě, tak se alespoň podívám, kterak to chlapec válí, raději zůstaňte u snění. Tenhle disk vám toho totiž mnoho neřekne. Nejedná se o přístup do Evropy (jak by napovídal název), ale o přístup do vaší peněženky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY