shop.musicserver.cz
Poetika - Co přišlo, může rychle odejít

Poetika - Co přišlo, může rychle odejít

Vydáno: 23.09.2017 12:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Ondřej Kudyn

Poetika loni vydala debutový singl "Zkouším žít", který kapelu z Vysočiny katapultoval mezi potenciální rádiové tahouny následujících let. Letošek to jen potvrdil. Trojice k sobě přibrala dva další muzikanty, společně v září vydali album "Trinity" a na jaře vyrazí na společnou tour s Mirai.

Pánové, jaká byla pro skupinu Poetika letošní festivalová sezóna?

Dan (dále D): Byla naše první, užili jsme si ji včetně velkých festivalů jako Sázavafest, Vizovické trnkobraní a dalších. Všude nás dobře přijali. Asi i díky tomu, že máme live band a máme to postavené víceméně na živém hraní.

Poetika
© Ondřej Kudyn
Vloni vás všichni srovnávali s ATMO Music. Už jste se zbavili této nálepky?

Eduard (dále E): Už singly" Každou vteřinou" a "Trinity" ukázaly, že nejsme žádnou kopií něčeho, co mohlo přijít po "Zkouším žít". Klukům z ATMO přeji všechno nejlepší, ale nechtěl bych opakovat jejich cestu s jednotlivými kroky. Jsme jiní a tíhneme k něčemu jinému.
Ondřej (dále O): Každý, kdo si poslechne naše první album, nás podle mě přestane srovnávat. Paradoxně, kdo nás spolu srovnával, byli vždy jen novináři.

Poetika

Nadějná pop-rapová kapela Poetika ve složení Eduard Rovenský (rap), Ondřej Brejška (zpěv), Daniel Hrdlička (producent, instrumentalista) společně s novou posilou Davidem Hofferikem (bicí) a Tomášem Kozinou (kytara) vydala své debutové album "Trinity", na kterém naleznete hity "Zkouším žít", "Každou vteřinou" a "Trinity". Společně s Mirai vyrazí na jaře na své první turné.

Vyprofilovali jste se do jistého žánru. Budete se ho držet i do budoucna?

O: Na žánry nehrajeme, jsou nám naprosto ukradené. Když uděláme song, který se nám bude líbit, a někdo o tom řekne, že to je country, tak budeme hrát country.
D: Děláme to, co nás baví, co nás chytne. V podstatě dopředu nevíme, do jakého žánru se song vyvine, proto i album vypadá tak, jak vypadá, a je hodně rozmanité.

Není to trochu kalkul, aby vás hrála rádia?

O: Právě že obráceně, kdybychom chtěli dělat kalkul, tak děláme pop jenom na sílu, Eda napíše veškeré sloky, já refrén. Dáme na začátku refrén, pak sloku, refrén, sloku, break a další dva refrény a budeme mít možná hit. Ale my to nechceme dělat takhle. Zhruba víme, jak napsat singl, ale na tom není nic složitého. Když si člověk pustí rádio, tak to uslyší sám. Děláme to, co nás baví, a rozhodně to nejsou na sílu singlové věci.

Poetika
© Ondřej Kudyn
Díky tomu, co vás baví, vám právě vychází debutové album "Trinity". Na co se můžeme těšit?

E: Po stránce tvorby se jedná o autorskou práci nás tří doplněnou o hosty z řad našich kamarádů, muzikantů, kteří se podíleli na dokreslení instrumentální stránky. Písničky už měly dopředu jasnou kostru a jen jsme je dotáhli do lepší podoby. Máme tam kvartet, kytaristu Miloše Knoppa, který má sólo v "Pod hladinou". Jinak si myslím, že to je 100% Poetika. Věřím, že lidi bude cédéčko bavit. Netřeba ho specifikovat, každý song je jiný. Je třeba si ho poslechnout a každý ať si na to udělá vlastní názor.

Máte nové logo, které symbolizuje i cover desky. Stojíš za ním ty, Dane?

D: Za logem ne, ale za celkovým vizuálem ano. Tak dlouho jsme někoho vybírali, až jsme si to udělali sami.

Tisková zpráva nesla podtitul, že s lehkostí servírujete rádiové melodie a osobní texty. Album se také natáčelo s lehkostí?

O: Řekl bych, že jo. Nenarazili jsme totiž na moment, kdy bychom si řekli: Tak, čeká nás ještě půlka cédečka, a nemáme nic.... Vždy jsme věděli, co děláme. To beru jako lehkost. Naopak si myslím, že by byl průser, kdyby mně s Edou Dan nedodával hudbu, kterou bychom mohli otextovat a nazpívat, nebo kdyby nám Dan servíroval hudbu, a my byli němí.

Poetika
© Ondřej Kudyn
Vydali jsme zatím tři singly - co vydaný singl, to hit. Máte nějaký recept, jak na to?

O: Martina Červinku. (smích)
E: S ním vše konzultujeme, je to náš hudební otec. Myslím si, že je to jeden z nejpovolanějších lidí v této branži. Smekám klobouk před ním a jsem rád, že může být naším manažerem. Recept na hity, myslím, nelze mít, jinak by to byla kopie šablony či kopie kopií.

Jaké to je slyšet se z rádia?

O: Písničky máme tak strašně naposlouchané, že slyšet se znovu z rádia nám leze akorát tak na ego a to není nic dobrého.

Změnil vás rok hraní a vystupování?

D: Nic to s námi snad neudělalo, protože stojíme nohama dost pevně na zemi, zvlášť já s Ondrou. Bereme to spíš tak, že co přišlo, může rychle odejít. Jsme možná o to víc vděční za takovou příležitost.
O: Změnilo to náš přístup k hudbě, získali jsme zkušenosti a hodně toho poznali a pochopili. Za sebe jsem odvážnější a zkouším věci, které bych si ze začátku nedovolil, protože jsem to nechtěl ze startu pos*at a jel jsem spíš na jistotu. Teď už přemýšlím jinak.
D: Obecně to byl rok poznávání, jak to funguje na vyšší úrovni.

Poetika
© Ondřej Kudyn
Poslední klip je "Trinity". Váže se k němu nějaká historka, jako tomu bylo u předchozích klipů, kdy se Ondrovi vždy přihodila nějaká nehoda?

O: Zapálil jsem karavan. (smích) Máme tam scénu, kdy se vhazuje dýmovnice do karavanu. Aby to bylo na první dobrou, protože jsme měli poslední dýmovnici a chtěli jsme to natočit ještě za tmy, tak jsme si říkali, že vyzkoušíme hodit nezapálenou dýmovnici dovnitř. Byl jsem uvnitř a měli tam ke mně vtrhnout Eda s Danem, ukrást mi vlajku a utíkat ven. Dýmovnici měli hodit do připraveného pekáče v karavanu, aby poté nechytly koberce či jiné hořlavé věci. Vše vypadalo dobře, a tak se šlo na ostrý pokus. Co mi nedošlo, bylo, že karavan bude plný hustého kouře, a jak jsem nic neviděl, kopl jsem do pekáče s dýmovnicí a běžel ven. Po skončení záběru jsem se za sebe otočil a viděl, jak hoří koberec. Ve vší panice jsem oheň nějak udusil, ale potom jsem se chtěl rychle zbavit kouře a omylem jsem vyrval okno. No, prostě jsme karavan trochu zdemolovali.
E: Proto si nezvěte do klipu Ondřeje, neboť se vám zásadně zvýší náklady na videoklip. (smích)

Plánované společné turné s Mirai se přesouvá na jaro

Rozhovor, který právě čtete, vznikl na konci léta. Tehdy jsme si povídali i o nejbližších plánech. Kapela Poetika měla desku "Trinity" podpořit společnou podzimní šňůrou se skupinou Mirai. Vzhledem k tragické události v rodině bubeníka Mirai Šimona Bílého se však turné přesouvá na jaro. Jediným podzimním koncertem zůstane ten 31. října, původně ohlášený jako závěrečný. Vystoupení bude věnováno Bílého zesnulé manželce a obě kapely na něm zároveň pokřtí svá nová alba.

Od loňska jste se rozrostli o dva členy. Co vás k této změně vedlo?

E: Přibyli k nám bubeník David Hofferik a kytarista Tomáš Kozina, které prezentujeme jako plnohodnotné členy.
D: Vystoupení je se živou kapelou prostě lepší a zajímavější, to jsou hlavní důvody. A k historii kluků - Tomáš hrál s Ondrou v garážové a na mě až moc alternativní kapele 21 gramů, David se k nám dostal od Filthyminds.

Poetika
© Ondřej Kudyn
Jak dlouho trvalo, než jste se sehráli?

E: Asi tři měsíce, než jsme s tím vylezli. Kluci se zvládli poměrně rychle aklimatizovat mezi nás a teď nás to naše společné hraní strašně baví.

Na jakém nejzajímavějším místě jste hráli?

D: Pro mě byl nezajímavější letošní Sázavafest, kde jsme poznali, jak to vůbec běží v rámci organizace na velkém festivalu.
O: Pro mě možná Škrdlovice, nevím proč, ale byla tam neopakovatelná atmosféra, kterou jsem si hrozně užil. A také Nejdek.
E: Nejzajímavější pro mě bylo, když jsme s kapelou hráli ve Velkém Meziříčí na charitativní akci Muzikanti dětem. Přišlo tam plné náměstí, z něhož dobrá půlka byli lidé, které člověk zná od kolébky.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu (17.03.2024 10:00)
- Video: Mirai zpívají v "nespíš" o jednom nevydařeném románku (07.02.2024 18:13)
- Video: Poetika s písní "Mám pocit, že tě ztrácím" zabruslila na tenký led (15.12.2023 15:46)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)
- Video: Mirai i v listopadu vzpomínají na svoji "summer love" (13.11.2023 14:30)
- Video: Mirai startují novou éru mimořádně slabým "dopisem" (05.11.2023 11:34)
- Video: Sebastian znovu přitvrdili. V drásavé novince "Nevinná" jim sekunduje Poetika (11.09.2023 10:48)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Travis Scott a soundtrack k "Barbie" osvěžili albovou hitparádu, v rádiích usedl na trůn Michael Schulte (10.08.2023 18:00)
- Nik Tendo a NobodyListen sesadili z čela albového žebříčku Calina a Viktora Sheena (04.08.2023 08:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu