Horkýže Slíže se na "Pustite Karola" ani po čtvrtstoletí punk-rocku nebojí

15.09.2017 14:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Pět let po vydání "St. Mary Huana Ganja" vydává slovenská stálice Horkýže Slíže nové album "Pustite Karola", na kterém přichází z další várkou třeskutých fórků i svižného kytarového punk-rocku. Jedna z nejúspěšnějších kapel našich východních sousedů své fanoušky ani tentokrát rozhodně nezklame.
7/10

Horkýže Slíže - Pustite Karola

Skladby: Hazard, Keď budeš na compe, Hlasité stony, Pesnička, Vojtech, Ratatata, Nebolo to zleee, Blues starej ubytovne 2, Kozy, husle, Rooney, Nervy, Bezďák pôjde po červenom koberci, Animals, Starý Čočil
Vydáno: 4.9.2017
Celkový čas: 34:52
Vydavatel: kapela
Není mnoho slovenských kapel, kterým se skutečně povedlo prorazit na náš hudební trh. Ale pokud lze označit alespoň někoho, pak partu kolem lídra Petera Hrivňáka, kterému se neřekne jinak než Kuko, zcela určitě ano. Dokazují to nejen masivně navštěvované klubové i halové koncerty, ale také účast snad v každém druhém line-upu letních festivalů. Horkýže Slíže jsou za léta svého působení prostě klasika, která nezklame.

Ani jejich dosavadní diskografie nenabízí vyloženě slabý kus, který by v konkurenci ostatních výrazně zapadl. Poslední "St. Mary Huana Ganja" se navíc velmi vyvedla a rozšířila portfolio hitů kapely minimálně o pecky "Mám v p... na lehátku" či "Terárium". Ani novinka v tomto ohledu nezůstává pozadu. Kolekce třinácti písní nabízí opravdu tradiční slížovský rukopis plný nekorektního humoru, punku i naostřených kytar. Kromě klasických songů na albu najdeme i intermezza, ve kterých si střílí z hloupých písniček ("Pesnička") i aktuálně velmi populárních jógových cvičení ("Nebolo to zleee"), oboje s humorem sobě vlastním.

Ještě před vydáním novinky skupina zjara vypustila píseň "Ratatata", zvukově snad nejtradičnější kus celé nahrávky. Rozhodně však ne nejlepší. Tento status si zaslouží úderná a hutná pecka "Vojtech", použitá ve stejnojmenném filmu, s výrazným refrénem i působivým textem: "Dealer vonných sviečok zistil nefunguje klíma, od rána sa všetko takto jááj porazí ma! Z jeho malej dodávky sa vyvalilo dverma, na prelome letných dní tak 300 litrov sperma."

Jednoduchou, ale účinnou formu zvolili u skládání "Kozy, husle, Rooney", u které si Horkýže posteskli, že jim Wayne Rooney pokazil text, když nečekaně přestoupil z Manchesteru do Evertonu: "Kozy sú dve sestry, husle sú v orchestri a Rooney hrá v Manchestri, tak sa to rýmuje." Na konci písně pak potěší odkaz na Pražský výběr a jeho letitý (anti) hit "Hrály dudy".

Novinka "Pustite Karola" se nese po celou svou stopáž v hodně svižném tempu, ze kterého až na výjimky nikdy neustupuje. Skutečně pomalou píseň najdeme až na úplném konci, to když Horkýže spustí baladu "Starý Čočil". Jejich nasazení a chuť bavit je i tentokrát nakažlivá, protože vždy potěší, když se alespoň některé skupiny neberou zas až tak vážně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY