Olympic slaví pětapadesátiny důstojnou kompilací

15.10.2017 09:40 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Nestárnoucí a nesmrtelní. Olympic letos hrají už pětapadesátou sezónu a hlavně jejich frontman Petr Janda je studnicí vitality a chuti do práce. V prosinci odehrají velkolepý koncert v O2 areně a v příštím roce budou natáčet novou desku. Proto mají právo ohlédnout se za svojí bohatou kariérou na novém výběru "66 nej + 1".
8/10

Olympic - 66 nej + 1

Skladby: CD1: Dej mi víc své lásky, Mary, Snad jsem to zavinil já, Dědečkův duch, Línej skaut, Želva, Nebezpečná postava, Dej mi na klín oči unavený, Vzpomínka plíživá, Pták Rosomák, Z bílé černou, Krásná neznámá, Svatojánský happening, Kufr, Anděl, Dynamit, Otázky, Strejček Jonatán, Sluneční píseň, Bon soir, mademoiselle Paris, Když jsem bejval tramp, Agáta, Vrať mi moji hořkou lásku, Únos, Slzy tvý mámy, Slunce CD2: Já tam byl, Taky jsem se narodil bos, Nech to být, Ty slzy dávno vpila tráva, Nechoď dál! (Město), Co všechno se tu může stát (Voda), Osmý den, Vlak, co nikde nestaví, Okno mé lásky (Láska), Já (Sobectví), Každý den (Ohlédnutí), Jasná zpráva, Blíženci, Nikdo nejsme akorát, Ten den, Roboti už jdou, Je to tvá vina, Kanagom, Je to "dej", Jako za mlada CD3: Jako tele na vrata, Manekýny, Hry a slzy, Proč zrovna ty, Když ti svítí zelená, Ať, Dávno, Květinový dítě, Jednou, Giordano Bruno, Ajajajaj, Nějak se vytrácíš, má lásko, Svítá, To není snadný, S tebou, My už jiný nebudem, Já nejsem zlej, Pane můj (Rocková modlitba), Kámen, co se valí, Amoleta, Ještě to nebalíme
Vydáno: 29.09.2017
Celkový čas: 3:53:37
Vydavatel: Supraphon
Další výběrovka, znovu ty samé hity a pořád dokola. Člověk neznalý věci při zjištění, že Olympic vydává další best of, může být otrávený, ale důvody, proč je vydat, určitě přebíjejí znaménka minus.

Především díky faktu, že Olympic letos slaví pětapadesát let. Suverénně nejstarší kapela u nás na dálku soupeří s Rolling Stones, a to přes to, že, jak pravil Petr Janda, Rolling Stones vystupují na Maracaná a Olympic v Berouně. V prosinci však v rámci oslavy svých půlkulatin zamíří také do O2 areny, kde před kamerami České televize odehrají jedinečnou show plnou vzpomínání, nikoli však sentimentálního.

"The Best Of - 43 jasných hitových zpráv" bylo v roce 2006 vlastně reedicí kultovního hitového dvojalba z první poloviny devadesátých let a nereflektovalo dění v kapele po návratu na scénu v roce 1994. Oba díly výběrů "To nejlepší z Olympicu" nabízely nově natočené staré hity, "Hity, singly a rarity" z roku 2012 už ze svého podtitulu nabízely hodně alternativních verzí známých písní, specialit a lahůdek hlavně pro opravdové fajnšmekry.

Letošní hitové trojcédé si vzal na starosti sám Petr Janda a valnou většinu třetího disku věnoval právě posledním třiadvaceti letům kapely. Ta je v posledních letech neskutečně aktivní, natočila albovou trilogii Souhvězdí šílenců", "Souhvězdí drsňáků" a "Souhvězdí romantiků", na příští rok chystá další novou desku poprvé s producentem a za pomoci lidí z Berklee College Of Music.

Ani tento výběr se neobešel bez absolutní novinky se všeříkajícím názvem "Ještě to nebalíme". A i když má být trojdisk sbírkou největších hitů, i opravdoví fanoušci si zde najdou své neohrané skladby typu "Je to dej", "Vrať mi moji hořkou lásku", "Ten den" nebo z těch novějších "Pane můj", "Amoleta" či "Já nejsem zlej". Existuje mnoho zbytečných výběrovek, tahle však má i z výše zmíněných důvodů své opodstatnění a dokazuje, že Olympic nežije jen z minulosti, ale je stále funkční a vitální rockovou legendou, jakou nám můžou leckde závidět. Fanoušci tak k letošní sólové výběrovce Petra Jandy "Ještě držím pohromadě" dostávají nádavkem i nášup v podobě výběru hitů, za který se nemusí stydět.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY